Nytt format på sommarcuperna?

Under mina år i Nu är det jul igen så spelade vi i en massa sommarcuper och vi förlorade fantastiskt många matcher. När man som nytt lag lottades in i en grupp med Rel, BCZ och Smashboosters så fick du en jämn och rolig match och sen fick du två matcher där du hade liten vinstchans. Samma sak gäller ju även för BCZ i den gruppen, de får en jämn och rolig match sen två matcher som är lite mer komfortabla. I mina ögon så är detta inte optimalt för någon av lagen och jag satt därför och funderade på hur man skulle göra för att alla ska få spela så många roliga matcher som möjligt.

Då kom jag och tänka på ett nytt upplägg för sommarcuperna som skulle basera sig på ranking. Tanken är då att man inte lottar grupperna utan man delar in lagen efter hur många rankingpoäng dom har (förslag på hur det skulle kunna räknas kommer längre ner). Då skulle dom flesta matcherna du spelar bli jämna och spännande matcher. Jag tänker att detta även är bra om man vill locka nya lag att testa spela sommarcuper. Då skulle de inte behöva förlora med 50 poäng mot topplagen utan få jämnare matcher.

Men eftersom de 4 högst rankade lagen högst troligt skulle gått vidare till slutspel så kan man inte sålla bort 2 av dem för att bara hälften av lagen skulle gått vidare, utan då får man göra så att olika många lag går vidare från olika grupper.

 

Ett exempel: (Rankingen är tagen direkt från seedningslistan)

Grupp 1:  (Alla lag vidare)

Salming
BCZ
Dom Röda
BK Rel

Grupp 2: (3 lag vidare)

Boston Bruins
Kontroll
Fantomen
Medvind

Grupp 3: (1 lag vidare)

Lokal
Styva 2.0
Lilla gruppen
Smashboosters

Här ser vi tre grupper där alla matcher varit jämna (förutom kanske Fantomen (Fex i sommarcuper) som är snäppet vassare). Det kan kännas orättvist att det går vidare tre lag från grupp 2 och bara ett från grupp 3. Det skulle man kunna lösa genom att trean från grupp 2 får spela en wildcardmatch mot tvåan i grupp 3.

Hur skulle man då räkna de här rankingpoängen?

Jag tänkte mig att man samlar poäng genom att placera sig högt i yran/sommarcuper. Dock räknas bara senaste cupen av den typen du spelar (så du får bara med dig förra årets resultat från masters t.ex.)

Yran skulle självklart varit värt mer och jag tänker mig att det skulle kunna se ut något såhär:

Yran: (Placering : Poäng)

1 :1000
2 : 700
3-4  : 400
5-8 : 200
9-16 : 100
17-32 : 50

Övriga Umeåcuper

1 : 400
2 : 250
3-4: 150
5-8: 50

 

Innan jag grottar ner mig nå djupare i de här tankarna skulle jag vilja höra era åsikter. Jag tycker att det här blir roligare för alla, det gör också att sommarcuperna blir lite mer värda att delta och prestera i.

Vad säger ni spelare i andra lag, för och nackdelar. Skriv! Viktigt att folk från lag i grupp 2 och 3 uttalar sig också

 

/Jesper Karlberg

14 kommentarer

  1. Johan (Salming)

    Bra att försöka utveckla sommarcuperna men jag tycker inte om den där idén. Det blir snudd på meningslösa matcher för toppen där alla går vidare. Det blir också orättvist mot den lägst rankade gruppen där det ibland kan vara för tuff konkurrens. Sedan kan det vara så att det tex är två lag som sticker ut väldigt mycket från övriga i den lägsta gruppen och förlorar man då mot det laget så är övriga matcher meningslösa.

    Har man otur med cupen med det upplägget så är det risk att väldigt få matcher i gruppspelet får någon riktig betydelse. Det kanske skulle fungera i cuper med endast 8 lag anmälda där alla går vidare till kvartsfinal, där man då skulle spela för placeringarna. Även då är jag dock inget större fan av detta.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      De i grupp 1 kommer ju fortfarande att spela för placering, den som vinner i grupp 1 får ju lättaste kvartsfinalen t.ex. Men visst om ditt mål bara är att komma vidare så spelar dom ju mindre roll. Men så tycker jag det kan bli ganska ofta i en vanlig sommarcup också. Att sista matchen bara handlar om din placering och inte om du kommer vidare eller inte.

      Det skulle bli svårare att gå vidare från grupp 3 det är sant, men med wildcard matchen så har i alla fall 2 av 4 lag möjlighet att gå vidare. Tänker man att dom här lagen hade varit jämnt utdelade i grupperna och resultatet hade gått efter seedningen (dvs att dom kommit sist i gruppen) så hade max 1 gått vidare.

      Men du har en poäng absolut.

      /Jesper (det är på G att bloggen ska skeppas över så det faktiskt blir en bild på mig här)

  2. Kapten Plakat

    Resonemanget med meningslösa matcher håller inte riktigt då det redan är många ”meningslösa” matcher för oss som sällan går vidare. Jag ser egentligen inte att det bli sämre för något lag med det här förslaget förutom att de sämre lagen i mittengruppen tjänar mer på att ha en sämre rank än vad de har. De lagen blir straffade för att de inte är sämre än vad de är.

  3. Simon Smashboosters

    Ur min synvinkel skulle en sådan seedning kunna vara bra för de bäst rakade lagen som då får spela många jämna matcher istället för kanske en eller två som det ofta blir i ett ”vanligt” gruppspel. Personligen tycker jag att det är roligt och utvecklande att spela mot lag som är bättre än en själv då man både lär sig mer och blir lite extra taggad. Så som spelare i ett av de lägre seedade lagen föredrar jag ett system där man har chansen att möta bk, salming, bz och röda i gruppspelet.

    Jag ser iofs också fördelen att få tre eller fyra jämna matcher i gruppen. Kanske främst om man vill få med fler lag till sommarcuperna, lag som då inte vill förlora med 50 poäng. Samtidigt så tror jag att de lag som dyker upp i cupsammanhangen så pass seriösa att de ”klarar av” att förlora ordentligt mot de bättre lagen utan att nedslås. För många är det nog bara spännande/roligt att möta ett av de bästa lagen från brännbollsyran.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag förstår ditt resonemang och håller med till viss del. Det känns som att det kan finnas två läger här. Att man som du säger inte har något emot att förlora för att man utvecklas och dom som hellre spelar jämnare matcher på bekostnad av grad av utveckling.

      Jag tänker mig att man får möta lag från grupp 1/2 om man går vidare till slutspel så man kan fortfarande stöta på dem. För min egen del så är dock de matcher jag njutit mest av är de riktigt jämna!

      Jag tänker mig att om man lyckas värva ett nytt ungt lag som vill testa på en sommarcup så kan det vara roligt att de får känna att de har häng på matcherna och inte är uträknade. En annan nackdel kan ju dock vara att man lätt får möta samma lag hela tiden.

      Intressant att få höra era åsikter, fortsätt gärna!

      /Jesper

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag skulle nästan säga tvärtom, de seedade lagen har mött varandra väldigt många gånger och det är kul att få möta andra lag emellanåt. Målet med en sån här typ av lottning är att det ska kännas mer meningsfullt att spela cuperna och att alla ska känna att de har en chans att vinna sin grupp.

  4. Johan (Salming)

    Jag tycker inte att det vore roligare med jämnare matcher(snudd på träningsmatcher) mot de bästa lagen som man alltid möter senare i slutspelet samma dag. Vi tycker väl bara olika där. Sen finns det en hel del brister, som tex Simon skrev så är det en del som vill möta dom bästa lagen. Risken är att några av dom lite sämre alltid får möta i princip samma lag hela tiden och knappt nånsin får möta den högst rankade gruppen. Lite trist.

    Vad händer sen om tex Fex anmäler sig? För dom är inte ett ”riktigt” lag som därför skulle spela i den lägsta gruppen. Då blir det i princip omöjligt att ta sig vidare för dom övriga lagen.
    Det kanske inte heller är så roligt att som nytt ungt lag att bli klassade som ”dåliga” och hamna i lägsta gruppen.

  5. Frank

    Jag tycker det är bra med ranking. Föredrar dock samma typ av lottning som slutspelet i Fotbolls VM

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det skulle innebära att det i princip blir som vi har det nu fast en ranking. Grupperna kommer inte skilja sig särskilt mycket från nuvarande sommarcuper.

  6. En variant

    Jag är positiv till idén Jesper!

    En variant är att låta fler lag gå vidare i grupperna(alla?), skippa lunchen för de sämsta lagen och låta dom få en match till (play in) mot ett lag som slutade lågt. Då får dom en slutspelsmatch med ett slag mot ett jämnare motstånd. Troligen åker de nästa match och får luncha då istället.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det tycker jag låter som ett bra alternativ, jag tänkte mig den här iden först och främst för de lägre seedade lagen som ska få jämnare matchern och fler matcher. En play-in alternativ skulle ge ännu fler matcher till de lagen.

      /Jesper

  7. Hjelmér

    Stöttar att tänka i nya banor. Har inte själv funderat klart vad jag tycker om just detta förslaget. Men tycker att sommarcuperna generellt sett blir rätt samma lika hela tiden.
    Dock så behöver ju inte allt vara svart eller vitt. Utan man kan ju prova något nytt förslag på låt säga en eller två cuper och ha kvar det vanliga upplägget i resten.

  8. Hjelmér

    En annan variant kan vara att köra någon typ av ”dubbeleleminering” likt beachvolleyn gör. Där du får en chans att spela dig tillbaka till ”huvudturneringen” från förlorarsidan.
    Men för detta upplägg krävs även det lite fix med ranking och gruppspel o.s.v.

  9. Jonathan Lokal

    Förstår va du vill uppnå men jag tycker inte de är någon vidare idé..

    Håller med Simon om att personligen tycker jag det är väldigt givande att möta bättre lag, att åka på däng med 50 poäng är snarare taggande än att man nedslås av det!
    Sen tycker jag personligen och som tävlingsmänniska att det är fel att ”anta” att vissa lag vinner gruppen.. jag ser för våran del tex att vi kan slå lagen i grupp 2, visst är jag medveten om att dom top 4 med största sannolikhet vinner sin grupp, men tycker inte att man ska anta det!

    Visst det är cuper som är till för att få träning, men tror inte att något lag som enbart ser det som träning, det är fortfarande en tävling.

    ska man hårddra det skulle man lika gärna kunna låta top 4 lagen spela en egen grupp och alla går direkt till semifinal och möter varandra beroende på placering,för att dom förmodligen skulle tagit sig dit och resten av lagen spelar träningsmatcher hela dagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.