Löparknä, tennisarmbåge, pingislunga och ….

Det pratas ju ganska ofta om skador inom idrotten och hur sannolikt det är att åka på skador, man pratar om hjärnskakningar i hockey och knän i fotboll. Hög skaderisk i amerikansk fotboll och risken att bli ihjälstampad i tjurfäktning. Den stora frågan som är på allas läppar är ju då: Varför pratar man inte om brännboll?!

Olika sporter har olika skador som är vanligast. Vi hör om löparknä, tennisarmbåge och pingislunga med sällan har man hört läkare kasta in brännbollsbaksidor i sin diagnos bland alla viktiga latinska ord. Därför tycker jag att detta är ett viktigt ämne att plocka upp till diskussion.

Det är ingen hemlighet att många lag dras med sträckta baksidor, mitt lag Dom Röda är väl kanske det mest prominenta fallet men det finns även gott om andra spelare som lider av denna åkomma. Förra året så hände det till exempel Johan Bäckman som annars ses som en odödlig maskin. Petter i Salming fick en släng av det och sågs vila sig igenom några av sommarens cuper. Über har haft sin beskärda del av denna skada och likaså Bränn inte bullen. Det här är alltså ett seriöst problem som spelarfacket måste ta itu med!

Men innan vi kan ändra något organisatoriskt så kan man börja att fråga sig själv: Vad kan jag göra för att inte åka på denna karriärshotande skada? Det är ju trots allt ditt levebröd som hänger på det!

För att ta reda på det så gjorde jag en intervju med sjukgymnast (och bror) Markus Karlberg. Här nedan ser ni resultatet.

Hej Markus, idag så har det kommit till den hemska åkomman brännbollsbaksida och jag har då kallat in dig som experthjälp då du är sjukgymnast, berätta lite kort om dig själv.

Jag är en av grundarna till Dom Röda och jobbar som sjukgymnast. Jag tog min examen  julen -10 och har jobbat med muskel och ledproblem sedan dess. Jag är vidareutbildad inom idrottsmedicin och håller nuvarande på med en Master i Ortopedisk Manuel Terapi som är ett specialistområde inom sjukgymnastiken som fokuserar på undersökning och behandling på muskler, nerver och leder. I sann Dom Röda anda har såklart även jag stora problem med sträckningar i baksida lår.

Du är ju själv väldigt bekant med denna hemska åkomma, hur kommer det sig att man sträcker sig så mycket i brännboll?

Det är en höghastighetsidrott som ställer väldigt höga krav på det muskeloskeletala systemet och inte minst hamstrings (baksida lår) under löpning. En annan bidragande orsak är att muskeln blir ”uttröttad” p.g.a många matcher i rad och klarar inte av den belastningen och då brister. Tyvärr så ökas risken dramatiskt att du får ett återfall om du väl sträckt dig en gång. Generellt tror många att det endast är för att man är för stram  i baksidan eller värmt upp för dåligt som bidrar till att du sträcker dig. Detta är såklart en bidragande faktor men hela processen är långt mycket mer komplicerat än så.

Det här känns lovande, vi har redan fått flera fina ord här (Muskeloskeletala, smaka på den). Jag känner hur det här blir en mer allvarlig skada för varje svar! Men vad är det som händer egentligen?

När man gör en maxlöpning så ska hamstrings både producera kraft samt bromsa upp pendelrörelsen framåt. Muskler är dessutom sämre på att generera kraft då de är maximalt förkortade eller maximalt förlängda och i slutet av ett löpsteg framåt är hamstrings nära sitt ytterläge men måste ändå kunna producera en hög bromsande kraft. Då ofta i samband med en trött spelare så går en del av muskeln av.

När det oundvikliga händer och du känner att det hugger till i låret som en kniv i hjärtat, vad kan man då göra förutom att lägga sig i fosterställning och be till brännbollsgudarna för en snabb återhämtning?

PRICE är ett ord man kan lägga på minnet när det kommer till akut omhändertagande.
P – Protect eller skydda
R – Rest eller vila
I – Ice eller is
C – Compression eller kompression
E – Elevation eller högläge.
Mitt råd är att alltid ha en linda med sig per lag. Om någon sträcker sig så linda in skadeområdet stenhårt (börja nedifrån för att pressa bort blodet tillbaka mot hjärtat) i cirka 20 minuter samtidigt som man lägger det i högläge. Linda sedan om men lite lösare i ha det på några timmar till. Sedan är det vila 12-48 timmar beroende på hur stor skadan är. Sedan är det bara att börja belasta försiktigt igen. Skippa isen!

Det här händer ju i regel då det är några dagar/veckor kvar till yran.Hur ska man jobba för att komma tillbaka så snabbt som möjligt?

Oj, hur hur mycket tid har du? ☺ När man rehabiliterar en hamstringsskada måste man ha i åtanke vilka muskler hjälper hamstrings i t.ex höft/knä/bäcken. Om någon av dem har en dålig funktion är det minst lika viktigt att träna dessa muskler samtidigt som man behöver få igång hamstrings igen. Man måste även titta på de musklerna som gör motsatt rörelse som hamstrings gör.
Sök upp en idrottsintresserad sjukgymnast gärna med OMT-kunskaper..
Men om jag ska ge några små råd är det vila 12-48 timmar sedan börja belasta så långt smärtan tillåter. STRETCHA INTE I BÖRJAN (Tänk att du skadat ett gummiband och fått en reva, hur tror du det mår om du står och sträcker ut det till max 3-4 gånger/dag?)

Vad finns det för förebyggande arbete man kan göra?

Eftersom man oftast skadar sig i den excentriska fasen (den bromsande) så bör man även träna muskeln för att klara den belastningen. En studie gjord på danska fotbollsspelare visade att ett progredierande program med övningen som i folkmun brukas kallas ”finnen” reducerade sträckningsrisken kraftigt för både spelare som tidigare skadat sig och spelare som tidigare inte haft någon bristning.
Om någon inte känner till den övningen så sätter man sig på knä medans en kompis sätter sig på vaderna, sedan faller man framåt och bromsar rörelsen så långt man klarar av.
Åter igen om du vill ha en bra skadeprevention så måste du titta på samma saker som när du rehabiliterar en person, alltså musklerna som hjälper samt motarbetar hamstrings.

Tack så mycket! Nu när brännbollssässongen progredierar  så hoppas jag att alla förmår att undvika denna förskräckliga opasslighet.

4 kommentarer

  1. J

    Jag har ju också lärt mig att man ska linda en sträckning snabbt som tusan. Men kan inte utbildade Markus snälla svara på frågan om varför man aldrig ser någon läkare akutlinda någon under en premier league-match? Eller under en fotbollsmatch över huvudtaget. Vi har diskuterat detta så många ggr. De borde ju veta bättre eller?

    • Kabbe

      Ja bra reflektion. Dom har ju en sjuk övertro till is generellt vilket jag tycker är jävligt konstigt. Man brukar säga att isen påverkar cirka 2 cm ned och dessutom har en fördröjd effekt. Då den största delen av blödningen sker direkt är det riktigt märkligt att is används så flitigt inom ffa fotbollen.
      Jag har sett några studier om att is t.o.m har en negativ effekt men har inte tid att leta upp dem nu. //Markus

  2. Brink_ÖRS

    Riktigt intressant ämne och som alla vet en ganska vanlig skada på ängarna under maj månad, kan intyga att den även är ganska vanlig på gräsplättarna i Stockholm där det spelas brännboll. Mer av detta från sett med ett brännbollsperspektiv tycker jag. Axlar? Armbågar? Listan kan göras lång på vanliga åkommor inom brännbollen.

    • Kabbe

      Ja verkligen,inte direkt den mest skonsamma sporten 🙂 Känns som att axlar smyger upp på topplistan. Hela biomekaniken bakom ett kast är dock rätt komplex. Men vore kul att analysera från ett brännbollsperspektiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.