Tjejcupen

Tjejcupen är ju den enda av de avgreningarna som fortfarande finns kvar i den moderna yran. Under yrans storhetstid så fanns det både företagscuper och ungdomscuper men nu är det bara mixcupen och tjejcupen som lever kvar. Dock så har det varit svårt för arrangörerna att få liv i cupen på riktigt och tiden när den spelats har flyttats runt lite och jag tänkte här dela med mig av mina tankar om tjejcupen.

Jag vill börja med att säga att jag tycker det är jättebra att det finns en tjejcup och jag förstår att de tjejer som spelar i ett seriöst mixlag uppskattar det då de får helt andra roller i ett tjejlag än vad de vanligtvis har i sitt mixlag. Det är också ett bra tillfälle för nya tjejer att få upptäcka brännbollen som sport och få vara en majoritet i ett lag och inte vara utnumrerade jämfört med andra könet.

Det kanske största problemet för tjejcupen just nu är antal anmälda lag. Det verkar helt enkelt inte finnas ett brinnande intresse för det bland den breda publiken. Här tycker jag att alla delar på ansvaret, det är ju upp till spelarna själva att fixa ihop ett lag men jag tycker väl också att arrangörerna skulle kunna lägga lite mer krut på att marknadsföra tjejcupen ännu mera. Kanske inte nödvändigtvis med TV reklam och radiojinglar utan mer instagram bilder som har en mer rimlig budget. För att cupen ska växa så måste man locka till sig mer lag som inte är ihopslagningar av tjejer från olika mixlag. Exempel på detta kan vara ett kompisgäng, innebandylaget eller liknande. Vore kul att få se åtminstone 30 tjejlag nåt år!

Just det faktum att många som spelar tjejcupen också spelar mixcupen ställer till lite problem och den största frågan är väl egentligen när tjejcupen ska gå av stapeln.

Förra året så spelades den på fredag 17.00 och det betyder att ingen som spelar mixcupen samma tid kan vara med och spela i tjejcupen vilket inte bådar gott för att utöka antalet lag. Det gör också att det blir väldigt jobbigt för tjejerna som spelar i topplagen i båda cuperna. Frida som spelade med både Dom Röda och Pinglorna spelade upp mot 15 matcher på 2 dagar vilket är extremt mycket. Jag antar att den här siffran är 2 matcher högre för BCZ/Salmings tjejer som spelade i tjejcupen. Att spela 17 matcher på 2 dagar känns inte hållbart.

Nu i år så kommer cupen spelas på Torsdag 17.00 istället och spelmässigt så tycker jag det är ett bättre alternativ då det blir en rimligare mängd matcher och alla kan delta i både mix och tjejcupen. Dock så tappar man yranstämningen och vimlet som brukar vara då det inte kommer vara lika mycket folk på ängarna. Det kan man ju dock få om man spelar i ett mixlag dagen efter. En annan nackdel med att spela på torsdagen är att det blir svårare för inresta spelare att vara med i cupen då de måste ta en dag extra ledigt för att åka upp tidigare. Jag tycker dock att det är ett problem man kan leva med om att spela på torsdagen betyder fler lokala lag. De som är inresta är mest troligt de äldre som spelat förut och tycker det vore kul att komma hem och spela igen, de är inte cupens framtid på samma sätt som de lokala lagen är.

Sen till finalen så tycker jag att det är givet att de ska få spela före mixfinalen, att ha finalen på torsdag kväll med lite publik är inte i närheten lika roligt som att de skulle få spela inför fullsatta läktare på lördagen. Tidigare år så kan finalerna ha varit lite ensidiga då Sikta på tjejen har dominerat och då finalerna blivit mindre intressant men nu finns ju både Pinglorna och Pupporna som bjuder dem på en rejäl match. Förra året så imponerade även På Rymmen med bra spel så ska bli intressant att se vad de lyckas med i år. Så med tjejcupen så får vi två finaler att se på istället för en. The more the merrier!

Så nu uppmanar jag till diskussion –

Vad kan man göra för att få fler lag till tjejcupen?

När ska cupen spelas, på Torsdag eller Fredag?

4 kommentarer

  1. Tore

    Jag tycker det är bra att cupen spelas på torsdag. Som du nämner, dels för att fler tjejerna inte ska behöva välja medan att spela mix- eller tjejcupen och dels för att det blir oerhört många matcher på få dagar. Sen ska finalen, som du också säger, definitivt spelas på lördag. För två år sedan när finalen spelades på torsdag var ett skämt. Slutligen tycker jag även att det är på tok för dyrt. Bara att spela mixcupen är dyrt (om man inte vill gå på festivalen), men att spela både mixcupen (350kr/skalle) och tjejcupen (anmälningsavgift 1200kr) är alldeles för dyrt. Tjejcupen ska vara GRATIS!

    • Jesper Karlberg (inläggsförfattare)

      Jag vet inte om jag tycker tjejcupen ska vara helt gratis, jag tycker nog att de ska gå under samma regler som mixcupen. Dvs att alla spelare måste ha ett band för att spela. Att dom ska ta ut 1200 kr extra per lag tycker jag känns girigt.

      • Peter A

        IKSU Brännboll får gärna driva tjejcupen om dom vill. Det är bara en ”service” från vår sida. Pengarna går till prispengar och domare i princip. 1200:- = 100kr/person. Är det för dyrt så kan någon annan ta över den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.