Försnack inför förcupen

Tänkte ge mig på att försöka förutspå hur cupen kommer gå. Men med tanke på att man inte har en aning om hur matcherna ser ut så blir det svårt att göra det på detaljnivå.

Jag har letat med ljus och lykta efter en representant från IKSU Brännboll som har kunnat bjussa på anmälningslistan men inte fått något svar så jag utgår från vad PH och Jukka sagt här på bloggen.

Startfältet ser alltså ut som följande:

Sks brännboll
Burnouts
Lokal
Lokal 2.0
Plakat Pirat
Dom Röda
Mighty Blackout
Schas Ove
Bränn Inte Bullen
BCZ
Fantomen
Kontroll
Smashboosters
UBB
Inte en spelare i sikte
FUBAR
BK Rel
Svinto

Tittar man på startfältet så är det ett par saker som sticker ut:

  • För första året så är Salming inte anmälda till årets förcup, enligt Eric så har de lite skadeproblem (läs. Brännbollsbaksidor) och har lite för lite pigga ben för att dra ihop ett eget lag. Istället så spelar Johannes med oss i Dom Röda och Emil spelar med Schas Ove. Salming har prenumererat på en plats i minst semifinal i förcupen de senaste året och jag tror de hade tagit sig dit i år också. Detta gör att det öppnas upp för andra lag på startfältet.
  • Fantomen är anmälda under egen flagg! Vanligtvis när det är dags för cuper som inte är yran så spelar stora delar av laget under namnet Fex (med inhopp från b.la. Esox, Svinto, Raska osv). Detta är dessutom första gången de är med i en förcup (vad jag vet). Ett tungt namn som gör entré lagomt till att Salming kliver av. Jag tippar dom som en av semifinalisterna.
  • 8 lag som är med i förcupen för första gången: Fantomen, SKS Brännboll, UBB, Lokal 2.0, Mighty Blackout, Inte en spelare i sikte, Burnouts, FUBAR (Huruvida UBB/FUBAR/Inte en.. är ”gamla” lag med nya namn vet jag ej

 

Hur kommer det gå i cupen då? 

Tittar vi på startfält så ser vi att det är 5 lag som är rankade 1-16 (BCZ (2), Dom Röda (3), BK Rel (4), Kontroll (9) och Fantomen (13)) och 4 lag som är seedade 17-32 (Lokal (17), Smash (23), Schas Ove (30) och Blackout (32). Detta betyder att resterande 6 lag är oseedade vilket är ett ovanligt högt antal lag (Även om Burnouts och Bullen hör hemma bland top 16). Jag tycker det är otroligt positivt att se så många nya lag anmälda. Det känns lovande för brännbollens framtid och jag hoppas att samtliga lag också anmäler sig till Masters som spelas 11 juli.

Jag tror inte att det smyger sig in några större upsets bland semifinallagen utan att 4 av BCZ, Rel, Röda, Fantomen eller Bullen plockar de platserna. Varför tror jag det?

BK Rel:
Rel är alltid farliga och de kan spela brännboll i alla väder, medvind eller motvind spelar ingen roll och de har ett stabilt utespel som är svårt att hitta luckor mot. Även om de saknar Bylle i år som har snäppet vassare arm än Simon från skarv så har dom fortfarande ett av yrans stabilaste utespel.

Dom Röda:
Svårt att skriva om sitt eget lag, men har kunnat träna mycket med hela laget och har lånat in Jange som är ett tillskott till alla lag, en slagmaskin som öppnar upp för snålspel. Kommer till spel med fullt lag förutom undertecknad som endast kommer coacha. I bra förhållanden så kan man spela riktigt snålt då det stämmer.

BCZ: 
Alltid farliga, efter en trög start så har PH kommit igång på riktigt och har sett farlig ut på slutet. PH är en viktig kugge i deras innespel som bidrar med trygghet i slagandet. En nackdel de har haft de senaste åren är att väldigt många spelare bor i en annan stad och har därför inte kunnat få in lika många träningspass som de andra lagen. Av vad jag har hört så verkar det dock som att de kommer med ett nästan komplett lag vilket gör dom till seriösa guldkandidater.

Fantomen:
Otroligt slagsäkra fantomen ger inte bort några enkla segrar, om det dessutom blir lite kyligt och blött så kommer det räcka långt med ett utebränningsfritt innespel och ett utespel med armar som kan hota.

Bullen:
Känns kanske som det svagaste av de här fem lagen just nu, har samma problem som BCZ att mycket folk bor utanför stan.Utöver det så har Olle nyligen skadat sig samt att det ryktas om att André stukat foten. Om det stämmer så tappar dom två av deras kärnspelare. Förra årets förcupssegrare som garanterat är sugna på att försvara titeln så ska inte räkna bort dom bara pga några skador.

 

Tittar man på resten av startfältet så tror jag att Lokal, Kontroll och Burnouts är lag som tar sig till kvartsfinal.

Lokal har tränat flitigt och kommer ge samtliga lag en bra match, slog som sagt både Burnouts och BK Rel i brännbollsserien vilket talar för att dom tar sig ut ur gruppen och in i slutspelet.

Burnouts som jag håller högt sedan förra året, avslutade brännbollsserien bra efter en knackig start. Burnouts har ett par skickliga poängslagare så jag tror att de gynnas av fint väder så de får utnyttja dem.

Kontroll är ett lag med otroligt hög högstanivå då det kommer till slagandet. Även om de tappat Hampus till i år så finns det gott om spelare som slår redigt långt, dom saknar kanske poängslagare så de gynnas av lite mer svårspelade förhållanden.

 

Som mitt longshot tips inför cupen så väljer jag att säga att SKS Brännboll plockar en skalp i seriespelet och vinner en match mot ett seedat lag.

5 kommentarer

  1. Fredrik Lindman

    Umeå Bög å Bastu (UBB) känner jag igen från Storsjölyran 99 lr 2000 (minns inte riktigt exakt) Ett roligt bra lag med tre saker som jag minns extra tydligt från gruppspelsmatchen. Nummer 1 – De hade en galet snygg tjej längst fram med stora tuttar som böjde sig framåt precis när man skulle slå! Jobbig psykning minst sagt 😉 Nummer 2 – killen som stod längst bak och tog allt, som dessutom kört ’svart på en kvart’ över hela kroppen! Mycket rolig outfit 🙂 Nummer 3 – när dem efter matchen kom fram till oss och undrade varför vi inte skarvade genom mig varje gång?! Jag spelade spindel och trots att vi snackat innan att alla bollar skulle gå via mig så envisades flera med att försöka kasta hela vägen in utan att ens vara nära att nå fram :-p

  2. ..

    Dock är ju Svinto seedade 16 i årets cup! De måste väl betyda att att de är 6 lag (5 om nu inte fantomen ska spela) som är rankade 1-16?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.