Förcupen!

Förcupen gick igår av stapeln med rekorddåligt väder.  Trots spöregn och 3 graders värme så var det inte ett enda lag som lämnade WO vilket jag tycker var strongt.

Totalt så var det 18 lag som kom till start och de delades upp på 4 grupper. Totalt blev det alltså 6 banor som var igång samtidigt. På grund av det dåliga väder så var det också den mest utspridda förcupen någonsin. Initiallt så var det två banor uppe i skogen mot Berghemn, två banor på vardera sidor av cykelbanan upp mot Mariehem, en bana långt långt upp mot bilvägen. Den sjätte och sista banan var där förcupsfinalen brukar spelas, närmast dungen på den platta delen av ängarna. Men på grund av att banan var platt så rann det in ofantliga mängder vatten och hela sträckan mellan kon 1 och 2 var en stor vattenpöl med allt från 5-20cm djup. Detta gjorde att efter två matcher så flyttades den banan till andra sidan bäcken där det bara var lite geggigt. På grund av den varierande kvalitén på banorna och att det egentligen bara fanns två riktigt bra banor (de två upp mot Berghem) så valde man att köra kvartsfinalerna i två omgångar istället för 1.

Resultaten i den specifika matcherna samt vad kan vi ta med oss från förcupen kommer upp i ett separat inlägg.

Grupp 1:

BCZ
Burnouts
Smashboosters
FUBAR

Den här gruppen börjar med att BCZ möter Burnouts och det slutar med att Burnouts går segrande ur den här bataljen efter 1 – 0 i utebränningar. Första omgången spelades i dåliga förhållande med genomblöta bollar och slagträn som är svåra att hålla torra. Starkt gjort av Burnouts att ta sig runt utan utebränning i dom förhållandena mot ett lag med så pass bra utespel. Resten av matcherna går som man skulle kunna ana och det slutade med att Burnouts vann gruppen och BCZ kom tvåa. Burnouts tar ännu en skalp, de har börjat året starkt med ett imponerande 3 – 3 facit mot BK Rel i serien och jag tror att det här är ett lag som kommer röra om lite i seedningsplatserna. Ska bli väldigt spännande att se var de hamnar i slutspelsträdet.

Grupp 2:

Dom Röda
Bränn inte bullen
Inte en spelare i sikte
Lokal 2.0

Den här gruppen var skapligt ojämn och det var egentligen matchen Bullen – Dom Röda och Lokal – Inte en.. som var de som kom att göra placeringarna i gruppen. Inte en spelare i sikte hade vissa riktigt vassa armar i utespelet och i matchen mot oss så lyckades de bränna Kabbe aka ”mina-skor-blir-blöta-ifall-jag-springer-i-vattenpölar” ett par gånger. I matchen mellan Bränn inte Bullen och Dom Röda så började Dom Röda inne och hade en liten knackig start, bland annat så fick Johannes hoppa in som 8e slagare ganska tidigt, han kom springandes från bilen och fick direkt hoppa in som 8e och träffa. Efter den lite jobbiga starten så kom spelet igång på riktigt och vi bytte med 13 poängs försprång. Bullen hade det lite tungt i slagandet och var många gånger nära att bränna ut sig. Bland annat var de tvungna att slå ett 2-kons slag som sista slagare och det lyckades dom med. Dock så föll de lite på målsnöret och brände ut sig på sista slaget på tid. Matchen slutade med 15 poängs skillnad (67-52).

I matchen mellan Inte en spelare i sikte och Lokal 2.0 så blev det en ganska klar seger till Inte en spelare i sikte som var snäppet vassare än lokal 2.0. Lokal 2.0 hade en tung dag och utespelet fungerade inte riktigt men det är roligt att se nya lag som är taggade. Likt Lokal så kan de här nog också bli bra om de fortsätter att vara tända.

Grupp 3:

BK Rel
Plakat Pirat
Mighty Blackout
Schas Ove
SKS Brännboll

Här vann BK Rel ganska komfortabelt precis som de ska göra. Här spelade ju även SKS Brännboll som jag hade tippat skulle slå ett seedat lag idag. Det satt (de slog Schas Ove) och SKS tog sig vidare från gruppen vilket är imponerande. Kul att se att dom får framgång på en gång och jag hoppas att det ger dom mersmak. Förväntar mig att se dem i alla sommarcuper i år.

Grupp 4:

Svinto
Lokal
UBB
Don’t stop believin
En hund springandes i medvind med regnbågen i bakgrunden

Svinto gick segrande ur den här matchen efter en makalös match mot Lokal. Svinto ska ha börjat inne och bytt med 20 poäng försprång, Lokal gjorde även de en magisk inne omgång och tog ikapp tills det bara skiljde 4 poäng och det var siste slagare på tid. Kenta försökte sig på en varvning och seger i matchen men det lyckades tyvärr inte. Eftersom de här spelade på typ andra sidan ängarna så har jag ingen riktig koll på hur de övriga matcherna gick.

 

Slutspel:

Kvartsfinaler:

SKS – Svinto 68 – 74

Här var SKS otroligt nära att ta sig till semifinal i sin första förcup men tyvärr så föll de på sin egen orutin. Svinto började spela inne och såg otroligt stabila ut i slagandet till en början, sen så hade de otur med några bollar som blåste ut till sneslag och de blev utebrända totalt två gånger. Det här gjorde att i bytet så ledde SKS med ~20 poäng och det var här man märkte SKS orutin, jag känner igen mig så väl i känslan, du vet att allt du behöver göra är att hissa runt dig och inte bli utebränd. Hela lagen går runt och, lätt stressade, säger att ”nu ska vi bara ta det lugnt” ”ta det lugnt!”. Man känner att du har segern i en liten ask om vi bara träffar här. Men det ungefär som då du ska försvara en ledning i valfri sport. Man blir lite för passiv och du får mer inställningen att ”det gör inget om vi bränner ut oss en gång” istället för att spela sitt eget spel. SKS bränner ut sig två gånger och sen då matchen lider mot sitt slut så har de tre personer på sista kon och om de får in de tre personerna så vinner dom. Första slagaren missar, andra slagaren får på en medioker hiss (men fullt löpbar) som en (!) av tre springer på. Ytterliggare två spelare tar sig från kon två till kon tre och de är helt plötsligt sista slagare och har 4 på sista kon. Om någon kommer in och de inte blir utebrända så vinner de. Slagaren får på en dålig träff och ingen av SKS spelare chansar från tredje kon och de blir utebrända. Här blev jag uppriktigt sagt lite förbryllad, men det är deras första cup och med tiden så kommer de lära av sig såna nybörjarmisstag.

Bränn inte Bullen –  Burnouts 81 – 67

Bullen gjorde en stabil match och klarade sig från utebränningar men det gjorde tyvärr inte Burnouts. Tror aldrig att matchen var riktigt jämn utan det var en säker seger för Bullen.

BK Rel – Lokal 80 – 74

Både Lokal och BK Rel brände ut sig en gång vardera, och Lokal hade verkligen chans att slå ut BK Rel ur turneringen här. De hade dom upp mot repen ett antal gånger men efter monsterslag av Stefan ledde till att han slog över personen längst bak till höger och pga av lite strul i utespelet så lyckades han varva och säkra segern för BK Rel. Hade det inte hänt så hade nog matchen kunnat gått båda vägarna. En bra försmak av årets hetaste 16-dels final mellan BK Rel och Lokal. Lokal visar än en gång att de är att räkna med.

Dom Röda – BCZ 82 – 67

Inte en välspelad match på något sätt, Vi börjar inne och har ett hyffsat flyt men åker ner i en svacka och bränner ut oss en gång. Innespelet flyter på och vi tar väl in lite poäng. När det sedan är 20 sekunder kvar så har vi två spelare i boet och tre på sista kon. Tyvärr så blir det två missar i rad så istället för +2 poäng så blir det -8 poäng vilket är ett uselt avslut. BCZ byter och har en lika dålig start som vi hade slut. De bränner ut sig innan de fått in en enda spelare (tror jag). Det ger ny energi och matchen känns som att den är inom räckhåll. Vi gör en bra uteomgång och sätter lite press vilket gör att BC inte kan lunka runt banan. Efter första utebränningen så kommer de dock in i ett flow och tar sig runt utan större problem och det känns som att de skulle hissa runt resten av matchen. Men det kom en omgång med lite sämre slagande och vi lyckas faktiskt bränna ut dem två gånger till. De har ett par oturliga felträffar som går rakt på vår spelare på tredje kon som kan få in några bränningar. Matchen slutar med 15 poängs marginal men det speglar inte matchbilden utan den var mycket jämnare än så.

Semifinaler:

Dom Röda – BK Rel 61- 78

Sin vana trogen så börjar vi inne mot Rel och slagandet stämmer inte riktigt. Inte nog med rena träffar och det tornade upp sig folk på konerna. Det blev en utebränning men skulle kunna blivit 2-3 men vi tog oss ur dom kniporna. Och BK Rel i en semifinal är inte ett lag som du vil lbjuda på en ledning då de börjar spela inne. De hissade runt stabilt och det var egentligen aldrig nära, de var 7 man någon gång men det hade inte räckt med en utebränning för oss. Värt att nämna är att Hampus Helmersson fick på en riktig kanon som tog bra med vind och flög långt över vår spelare längst bak, dock ingen varvning som Stefan men imponerande.

Bränn inte Bullen – Svinto: 81 – 57

Bullen klarade sig än en gång från utebränning och tog en ganska enkel seger mot Svinto. De spelade samtidigt som mig så har tyvärr ingen egen bild av matchen men 25 poäng är en rejäl seger. Värt att nämna, och beklaga, var att Davva i bullen drabbades av en brännbollsbaksida och hans deltagande i yran är i riskzonen. Jag önskar honom snabb återhämtning och pekar på mitt tidigare inlägg om hur man ska göra för att optimera läkningsprocessen.

Final: 

BK Rel – Bränn inte Bullen 80 – 68

BK Rel börjar spela inne och här visar dom varför dom är en av favoriterna till att vinna cupen. Bländande slagande där de varierar mellan hårda sorkar och långa hissar. De vrider dem vänster och höger och det kändes som att dom kunde göra lite vad dom ville. De går till byte med 13 poängs fördel och det kändes nästan som att matchen var över redan där. Bullen saknade både Davva och Olle som brukar kunna lägga ut lite markbollar så att plocka in 13 poäng mot ett bra utespel kändes nästan omöjligt. Bullen gör ändå en bra inne omgång och klarar sig från utebränning (vilket har räckt till seger i många cuper). De plockar igen nån poäng men det slutar ändå med en storseger till BK Rel.

Jag vill gratulera BK Rel till en välspelad dag och till segern. Ett minus för dem är väl att även Johan Bäckman drabbades av den fruktade brännbollsbaksidan, vi hoppas att även han återhämtar sig kvickt.

 

rel förcup
Segerbild på BK Rel i sina nya matchkläder.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.