Brännbollsyran 2015

Här kommer de första av mina tankar om Brännbollsyran 2015. Då jag spelade cupen hela vägen så har jag tyvärr inte hunnit glida runt och titta på andra matcher utan har enbart fokuserat på vårt spel. Jag ska ändå göra mitt bästa för att sammanfatta cupen och se vad det hänt för spännande saker.

Varierad kvalité på domarna:

Kvalitén på domarna varierade stort men då det väl blev dags för slutspel så tycker jag faktiskt att domarna överlag var bra. Det kommer vara omöjligt för Gurra att hitta enbart kompetenta domare så jag tror man får leva med att man i gruppen kan få domare som emellanåt är rätt usla. Även om jag upplevde att både Gustav och Joel ambulerade bra och om man påpekade domarstrul så var de snabbt på plats och rättade till problemet. Gurra hade tänkt efter då han placerat ut domare och i grupper där det behövdes bra domare så fanns det bra domare, åtminstone av vad jag har hört.

Ibland blir det dock lite komiskt, då domaren i vår grupp påstod att det var ok att spela med 12 pers i utespelet. I någon annan grupp så spelade de två slag icke bränd. Det är så pass grova fel att de borde gå att stävja. Sen att domare tar någon felaktig bränning, eller missar någon uppenbar tycker jag man får leva med.

Varierande väder:

Fredagen började väl inte på bästa tänkbara sätt, men vädret rättade ändå till sig och eftermiddagen blev fin. Lördagen bjöd på helt underbart väder som var underbart att spela i. Inte sådär gruvligt varmt så man svettas kopiösa mängder men ändå så pass varmt att man kunde spela i shorts och t-shirt. För publiken så var det kanske lite kyligare än önskat men som spelare var det perfekt. Jag hoppas det speglar av sig på nästa års anmälda lag.

Jämn final och värdiga segrare:

Finalen är första på länge som slutat med en liten segermarginal. Vi börjar inne och avslutar på +5 vilket måste anses vara ok men inte mycket mer än så. Då vi möttes i semifinal förra året så började Salming inne och vände på 6 så det var ungefär samma förutsättningar som då. Jag kan villigt erkänna att vi emellanåt levde på lånad tid och slagandet såg inte så stabilt ut som man hade velat. Men första gången i final och vi klarade oss som siste man 5 gånger är ändå inget att klaga över. Salming började med att hissa runt och efter halva matchen hade de inte knappat in särskilt mycket poängmässigt men sen börjar de plocka lite poäng. Eric lägger ut en kort boll samt att han hittar en fin lucka i mitten av banan. Resten av Salmings poängslagare såg inte riktigt lika heta ut som deras hissare. Men Johan Boström var hemsk och spred bollarna längdmässigt vilket gjorde det svårt att täcka av ytorna. Vissa slag gick ända bak till publikkanten. Salmings kärna (Petter, Jange, Oskar N, Olof, Eric, Johan) var exremt stabila. Oskar N imponerade i sin första final och jag tycker att Petter hade riktigt bra tryck i bössan han också.

Segern är säkrad med några minuter kvar och jag tror nog att de hade ett antal till poäng i sig om de hade behövt. De vinner välförtjänt och det är bara att gratulera till en fjärde seger i rad.

Ojämn final:

Tyvärr så var tjejcupens final inte riktigt lika spännande. Jobbigt att spela på 1-slag och rak motvind vilket gjorde att det Loco Boobs brände ut sig många gånger och matchen var aldrig riktigt spännande. Vill dock gratulera Pinglorna till en välförtjänt seger.

Icke kongruenta banor:

Alla banor var inte direkt rektangulära med korrekta mått. På vissa banor så låg brännplattan i linje med konerna, kondistanserna var emellanåt lite skeva. Det mesta gick dock att lösa själv och det var lika för alla lagen, men det är någonting man vill ska vara exakt rätt då det väl är dags för match. Är snedslagsflaggan en meter fel så kan det vara skillnaden mellan ogiltiga eller giltiga slag. Speciellt för poängslagare och de som brukar slicka kanterna med sina slag.

Det är mina första initiala tankar om cupen, mer att komma till veckan 🙂

15 kommentarer

  1. JörgenStyva

    Jag tycker att ni skötte er bra i finalen. Att sänka den som siste 5 ggr i detta läget; bra boost för självförtroendet framöver. Utespelet har inga svagheter. Ni kan se fram emot semi i flera år framöver. Men för att slå Salming och Rel måste ni springa mer på eget, där är skillnaden säger jag som inte helt opartisk åskådare. Då blir ni inte siste man och kanske kan lägga ut en boll ibland. För Salming och Rel går inte att bränna ut, alltså måste man ta poängen själv.

  2. jonas

    Vem är ansvarig för alla felaktiga mått på banorna? Är det vi spelare eller arrangören? Allt är inte så lätt att ändra på, speciellt inte när det förutom slagträn å bollar börjar krävas slägga och spett i bagen! Sen så hinner man inte vara överallt och fixa när man är där för att spela brännboll. I år var det katastrofalt dåligt, faktiskt det sämsta jag varit med om! Varför? Är det Gurras fel? Kan dom inte bättre? Vill dom inte? Eller är det så enkelt, som nån sa, att de faktiskt inte bryr sig?

    • Gustav Pettersson

      När vi skulle rita banorna två dagar för Brännbollsyran så var repet som hade funnits i källaren veckan före. Var det tagit vägen vet jag inte. Det finns dock inga tidsmarginaler att jobba med så vi fick rita banorna ändå och det blev som det blev. Det ber vi om ursäkt för. I slutändan är det mitt fel om ni vill leta syndabock, men att säga att jag inte bryr mig är en sån skymf. Jag jobbar hundratals och åter hundratals timmar med brännbollscupen. Det finns oerhört mycket att göra, men att bry sig är inte problemet.

  3. Kapten Pyrro

    Har pratat med väldigt många lag efter och under yran, såväl elitlagen som spexlag, samtliga är väldigt kritiska till de domare de har haft i gruppen. Det är inte alltid lätt att döma korrekt om man är ensam domare, det vet jag själv som dömt åtskilliga grupper i yran, MEN! Att inte ens kunna reglerna är inte okej, bara för att få komma in gratis på festivalen. Att knappt veta vad snedslag är, eller att motståndaren får poäng om laget missar bollen två ggr, att inte stävja 3 meters tjuvstarter är inte okej! Är det tighta matcher så ska inte matcher avgöras p.g.a. domaren inte ens kan fundamentala regler.

    Det kan tyckas att vi som tycker att domarna var under all kritik i år är några riktiga gnällspikar som borde döma själva. Men vi har faktiskt betalat för att arrangemanget skall flyta på bra. Vissa av oss har dessutom rätt bra koll på vad turnering tidigare har kostat (se IKSU) och vad man faktiskt kan kräva av en hundra kronors höjning per person sedan tidigare år.

    Mitt konstruktiva förslag är att Brännbollsyran kontaktar gamla rävar som ex Pär Tobiasson, att hålla i domarubildningen och de som inte går den utbildningen dömer inte heller. Ett annat förslag är att använda sig av IKSU:s berömda banrep när man bygger banor. Enkelt, effektivt och korrekt mått på alla banor. Varför inte höra med Bosse om han kan kontrakteras för att se till banorna blir bra? Han är väl den som byggt flest banor i brännbollens historia.

    Ps. Vi hade i alla fall tur med vädret Ds.

    • Gustav Pettersson

      Vi har köpt iksus rep av Iksu och har använt det alla år före i år när det försvann på något sätt. Jag vill INGET hellre än att personer från iksu Brännboll ska vara med och bygga banorna. Det kan få betalt för att göra det. Jag frågade Pelle om det på elitträffen, även Micke S. Ingen hjälpte dock till.

      • Karolina

        Hej Gustav. Mig veterligen har inte Per. T lovat att bygga banor på elitträffen. Det som var på tapeten var att han ev. skulle hjälpa till vid domarutbildningen. Ingen har hört av sig.
        Sen kan jag väl tycka att skylla på ett rep som var borta redan ifjol är sådär. Det måste väl ändå vara en viktig sak att banorna stämmer och erat ansvar. Dessutom skulle det väl inte ta mer än 30min att göra ett nytt när man vet måtten. Säg nån annan sport som t.ex ska arrangera ett SM eller en större tävling där måtten på banorna kan vara godtyckligt höftade lite hit och dit, det skulle aldrig accepteras. En bana består av givna mått.
        Kanske en banansvarig person kan tas in ?
        Jag vet att ni gör ett hästjobb men att förbättra banbyggandet till nästa år är nått ni kan ta med er
        från denna cup.
        Sen skulle det vara bra om poängblocken inte stod så långt bort från domaren så den som bläddrar och domaren kan kommunicera.
        Om jag inte har fel så tror jag att stor iksu inte tillåter iksu brännboll att engagera sig i eran cup. Däremot som privatpersoner är det väl en annan sak. Jag kan se ett problem för dom lag som satsar på att gå långt i turneringen och vara behjälpliga samtidig, eftersom spelarna har full focus på det egna spelandet.
        Tänker att man kan ta med i domarutbildningen att den som bläddrar håller koll på ev. bränningar på tredje kon.

        • Gustav Pettersson

          Ingen blev lovad utan det var ett erbjudande att hjälpa till och bygga banor.
          Oasett vad ni nu tycker om det med repet så var det vad som hände och ni såg skillnaden mot tidigare år. Jag har ju byggt banor de senaste fem åren och de andra har de varit bra.

          Sedan var det inget problem tidigare när Iksu arrangerade cupen för spelare från lag som siktade på att gå långt att engagera sig så varför skulle det vara så nu.
          Det där med poängblockens placering är inget jag förstår så det måste någon förklara närmare för mig. Jag trodde alltid att vi velat ha dem till höger om slagaren en bit bakom.

          • jonas

            Ni öppnar upp för en utvärdering men kan sedan inte bemöta kritiken. Ert svar till Micke ang priset dryper av arrogans. Sen retar det mig att ni kommer med osanningar. ”Iksu hade aldrig sjukvårdare någonstans” som svar på att det saknades sjukvårdare på tjejcupen.. ang. felaktiga mått på banorna så ”erbjöd vi iksu brännboll att hänga med när dom gjordes, men sådant verkar inte intressant. Det man måste veta att det är enorm arbetsinsats som måste göras på relativt fåtal personer. Det är inte en kostnadsfråga för oss utan vi måste samla alla goda krafter” sen ”vi hade aldrig fått nationell uppmärksamhet som inslag i SR, SVT, DN, NRJ mfl om vi inte gjort denna satsning”.. MINA KOMMENTARER; Det har funnits sjukvårdare flera år.. Jag vet vad som krävs för att bygga 32 banor och det är ingen ”enorm” arbetsinsats.. förresten varför måste den göras av ett fåtal personer? hade jag vetat att det var kris hade jag tagit med mig tillräckligt med polare å hjälpt till! jag, mitt lag, cupen och festen har varit med i SVT, radio, expressen etc. under Iksus era.. vi anmärkte på banorna å fick svaret att ni använt ”hjulet”, jag var och stegade finalområdet som då var om möjligt ännu kortare, men jag var tydligen ”en oskön kille” och din stegning Gustav ger jag inte mkt för.. det tog lång tid att förklara att finalbanan ni la på campus var för liten när det begav sig, om du minns.. sanningen är den att ni inte klarar av att genomföra cupen på ett seriöst sätt utan hjälp från Pelle mfl..

          • Karolina

            Men vis av erfarenhet så tycker en del av spelarna att det tar för mycket kraft att hålla på med andra uppgifter dagarna före/under cupen. Det var ju dom som slutade i styrelsen för att dom tyckte det blev för mycket att både spela och jobba med cupen.
            Poängblocken; Jo, helt rätt till höger om slagaren men inte så långt bort. Domarna måste kunna snacka med allt liv runt om.
            Sen undrar jag om nån vill ha ditt jobb, ack så otacksamt. Mycket jobb ingen ser, och i slutändan stå ansvarig, men å andra sidan hör det till.
            Dessutom behöver folk värka ut det ena och andra då blir det en naturlig följd att vända sig till er.

  4. diddan

    Vi hade återigen problem med domare som inte bara var halvkassa utan framförallt inte dök upp! Spelade på finalplan i gruppen så där var det inga problem, men slutspelet var värre. Både 32-del och framförallt 16-del blev kraftigt försenade för att det inte kom någon domare. För tredje året i rad har jag till slut gått till sekretariatet och sagt att vi behöver domare för att kunna spela, det tar då 30 min för dom att hitta en domare och matchen blir nästan en timme försenad. Gurra gick inte att få tag på varken via sms eller att ringa och vem är annars ansvarig? Varför finns ingen domaransvarig på varje område när det varje år blir stora problem. Tredje året i rad där tilltänkta lunchen försvinner och man får värma upp/vänta och spela till man åkt ut och sen skynda till nästa match eftersom det redan ska ha börjat. Inte okej!

    • Gustav Pettersson

      Det finns en domaransvarig på varje område. Vid finalbanan var det Magnus Häggqvist som jobbat med cupen nu i två år. På The Camp området var det Magnus Haney. Min mobil blev stulen under lördagen från seket och därför gick det inte alls att nå mig från 10.30 på lördagen. Före det är det också svårt. Jag svarar så mycket jag hinner, men har ca 300 inkommande samtal per dag under cupen.

      Den stora anledningen till förseningen på området ”The Camp” där det blev rejält föresenat. På det andra höll vi nästa tiden, var att en domare fick ett slaganfall och vi fick skicka efter ambulans. Sedan är det ett problem med domare som tagit på sig att döma, men sedan inte dyker upp. Jag jobbar stenhårt med att få ihop domare. Vi håller utbildningar, tre stycken, innan cupen, men då många bara ställer upp för att tjäna ”enkla pengar” så blir det inte bra ändå. Om någon kan hjälpa till (mot betalning) att få ihop bättre domare är ni välkomna att höra av er.

      Till sist. Jag har sedan tidigare aviserat att jag är beredd att låta någon annan, tex. Pelle Tobiassson eller liknande ta över min roll, men då måste den personen skippa att spela i cupen. Jag vill BARA det bästa för brännbollen och inget annat. Den som inte förstått det kan aldrig ha pratat med mig.

      • jonas

        Festivalen har helt klart blivit en succé, cupen däremot.. ni har lagt en budget som är 40 % högre säger du och ang. bemanningen så har du som general 4st mellanchefer och 18st föreningsarbetare till ditt förfogande, vilket som du säger i intervjun med Jesper är fler än vad iksu haft sen -90talet.. ni har mer pengar och mer personal och har lagt störst energi på att försöka lösa domarfrågan. Ni håller i 3st domarutbildningar innan cupen samt utser en domaransvarig per område samt anställer en domarkontrollant. ÄNDÅ strular det! Domarkvalitén (planbygget har jag nämnt till leda redan..) har sjunkit rejält! Vi pratar stora brister i grundläggande regelkunskaper!? Du gör och har gjort massor för brännbollen Gurra, det kan ingen ta ifrån dig, men att påstå som Arken gör att ni håller en högre kvalité nu än vad Iksu gjorde är ren o skär lögn. Jag vet att du brinner för brännbollen och att du drömmer om en cup med över 1000 lag igen, kanske 6-700 som första delmål, men för att nå ditt igen måste ni först lyckas få en hälften så stor cup att fungera på ett tillfredsställande sätt. Det räcker tyvärr inte med din goda vilja och en uttalad önskan om BARA det bästa för brännbollen när resultaten talar emot med desto större bokstäver. Jag tycker som sagt satsningen på studenter är helt rätt, men profithungern och tron på det egna konceptet som allenarådande lösning har förblindat er fullständigt. Varför gör ni inte en deal där cupspel ger rabatterade festivalbiljetter?? Sen att försöka locka fram fler domare från leden med festivalbesökande ungdomar istället för att göra en rejäl drive mot de rutinerade cup deltagarna känns om möjligt än mer bakvänt.

        ”Vi kommer aldrig snåla på cupen. Ser vi brister kommer det att förbättras, vi är inte nöjda.” Ja, men ser ni verkligen bristerna det är frågan..

        ”Vi vill inget annat än att cupen växer”
        Det ni säger er vilja å konsekvenserna av det ni sedan gör är varanns motsatser..

        ”det ska vara en tröskel till att bara välja spel”
        Så, nu när ni har lovat satsa på cupen till nästa år med högre prispengar, hur mkt kommer det då att kosta, för en brännbolls tokig 42årig ”surgubbe” som saknar intensioner att hoppa omkring i gegga till hypade DJ:s, att spela brännboll?
        450:- stoppar det?

         ”Vi går plus och har ekonomiska muskler att satsa även på cupen. Det kunde varit värre!” Arken säger det kunde varit värre!? Du milde..

        • Peter A

          Jonas: Tror mycket kan lösas med en ansvarig som bara fokuserar på det sportsliga kopplat till brännbollen. Det är lätt vissa saker kan hamna mellan stolarna när det är så otroligt många detaljer som kan gå fel sett till hela helgens insatser. Resurser finns där, kunskap finns där, personal finns, det är arbetsledning/planering som krävs där en person är dedikerad till cupen, vilket Gustav har gett uttryck för.

          Vi gjorde en mycket fördelaktig drive riktat till etablerade lag angående domarna. Men jag är helt på det klara med att det är så vi måste jobba – ännu mer pusha för att brännbollsfolk ska döma. Är ju trist att du och andra i ditt lag inte hittills har ställt upp på ett tag – men vi återkommer inför nästa år med ett bra förslag och mer information.

          Cupspel ger ju rabatterade festivalbiljetter. Man betalar 0:- om man vill spela om man samtidigt vill gå på festival.

          Brister kopplat till domare är rätt uppenbara så här i efterhand. Men det är ju svårt under pågående cup trolla fram en förändring. Vi hoppades på att domarkontrollanter som vi infört samt certifiering av domare i 3 steg var rätt steg – men tydligen är det bara skit? På förhand trodde vi detta var rätt och skulle hjälpa – tillsammans med att många domare dömer igen – men det är ju uppenbart att det behövs förändring, förstår ju vi också. Givetvis kommer här ske ett omtag.

          Vi har inga idéer om att höja priser. Faktum är att slutpris förra året var 325:- och i år 350:- hela vägen. Men igen, som jag förstår om man som ungdom som inte vill gå på festival klagar (dock går 50% av ungdomarna på festivalen). Som vuxen brännbollsälskare skulle jag lägga fokus på hur vi hottar upp arret ännu mer. Större läktare, laserinställda banor, kondomare på alla banor, Deep purple på finalbanan osv.

  5. O.Lerner

    tkr kritiken är befogad på vissa ställen, men tonen blir onödigt hård på många ställen. ja, det är dyrt som fan att spela tre brännbollsmatcher i regn för 350 spänn. jag tycker synd om dom som råkar ut för det (dom flesta), men jag är framförallt orolig för vad det riskerar att resultera i. Det är gurra också ska gudarna veta, för den snubben bryr sig om den här cupen lika mycket som ulf parde. Och nu tror gurra på den här idén, troligtvis övertygad av arkhult, men han är beredd att prova detta. Vi är alla oroliga för hur det ska sluta, men så länge solen skiner och antalet lag fortsätter att se bra ut, så vet jag inte om det är så mycket att snacka om. Och ingen skulle må sämre än Gurra om allt skulle gå åt helvete, oavsett hur många resor till arruba dom där 350 kronorna skulle generera. Och sen är det väl ingen annan som pallar ta på sig att arrangera brännbollsyran, eller? Iksu var väl less, ville väl gärna att nån annan skulle ta över? eller har jag fel? Umeå växte, men deltagarna sjönk. Umeå var en mycket mindre stad 93 än vad den var 2005,, varför dog cupen långsamt? någon som har någon intressant text om det? nja föresten, cupen kanske blomstrade fortfarande, alltså lördagen, det var fan inge fel på brännbollskulturen och verksamheten under slutspelen, legendariska år. Men studenterna hade ledsnat minns jag. varför? det var ju billigt som fan, 70 spänn skallen? men nu är dom peppade? eller? för 350 spänn? någonting gör dom väldigt rätt gurra och company. Och att klaga på domare, ja visst, men så har det väl alltid varit? Men det var väl extremt gurra och arkhults första år, hörde att det var katastrof, men i år var det väl inte mycket sämre än vad det brukar vara? och att klaga på banornas storlek, vafan ni får väl anpassa slagen lika mycket som motståndarna får anpassa. det gör väl inte så mycket, det är en del av brännbollen tycker jag, men visst, för 350 spänn, inte så snyggt… Men jag tycker folk borde fundera på hur dom behandlar dessa domare. Pappa betalar spelar mot Lilla gruppen i nån 32-dels eller nått, och mitt i matchen kommer nån galning från en annan match, tror han var domaransvarig, och säger att dom måste överta Lilla/Pappas domare. (den här duktiga lilla badminton-kvinnan som dömt i alla år). Varför fan då frågar vi? Jo för att domarna i den andra matchen (som var fantomen mot nått skitgäng) var under all kritik. Vi blir helt chockade av att vi ska byta domare mitt i matchen, til två domare som efter beskrivning är under all kritik. Vi blir såklart upprörda och frågar varför vi då ska dras med dom? Jo för att Fantomen är världsmästare eller vafan han snackade om i allt mer stressad ton. Dom här två domarna fick det inte lätt kan jag säga, i en match där Lilla gruppen ska försöka spöa pappa betalar med så stor marginal att inte ens dessa, efter beskrivning, talanglösa domare ska kunna sumpa det. Mycket publik från pappa betalar och lilla gruppen stod såklart och flåsade domarna i nacken för att det inte skulle bli fel, domarna fick tillslut nog och började bli förbannade på hela situationen. först bli utvisade från ena matchen, sen komma in mitt i en annan het match med introduktionen: ”för dåliga för fantomens match”. Situationen blev oerhört olustig, då publik kände sig tvungna att övervaka domarna. Domarna kände sig nog väldigt omyndigförklarade av hela situationen, och nån sa att dom blivit så förbannade att dom hävt ur sig några fula ord som hade resulterat i att deras lön skulle utebliv. Jag hoppas att så inte är fallet. Att dommarna dessutom var av annan etnicitet än majoriteten på ängarna under brännbollsyran gav situationen ytterligare en dimension av obehag. Känslan av att inte vara kapabel att ens dömma svennarnas dumma brännbollslek är nog inge trevlig. Två stora publiker från två matcher som alla riktar (befogade med resultatet i hand) misstankar mot dig. Om nån borde bli utan lön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.