Den eviga frågan om festivalen, pengar, anmälningsavgift och brännbollsspelare.

Det känns som att jag har kastat mycket skit på arrangemanget nu på slutet och tyvärr så kommer det fortsätta här. Men det är ungefär som kommentarer på den här bloggen (förutom nu i veckan, fantastiskt med kommentarer) att man bara får feedback då man gör (skriver) något fel. Brännbollsyran och festivalen är ett enormt arrangemang och man kan inte förvänta sig att allting är optimerat efter tre år. Det märks att de fortfarande är nya även om det blir bättre för varje år som går och man får ständigt se förbättringar. Efter föregående yra så skrev Gurra ett inlägg om hans tankar om yran 2014 och jag öppnar här för både Arken och/eller Gurra att skriva ett inlägg om vad de tar med sig från årets cup då det är otroligt intressant för oss inbitna brännbollsspelare att läsa.  Jag tycker de gör ett bra jobb och i det stora hela är jag nöjd med arrangemanget och hade inte gjort det bättre själv. Men yran är något som vi alla håller kärt vilket medför att man vill se att det blir bättre för varje år.

Att locka rutinerade spelare till festivalen:

I år gjorde de ett tappert försök att locka brännbollslagen till festivalen med sitt Player’s lounge. Det är i tanken en god idé att alla spelare samlas på samma ställe och man kan snacka brännboll natten lång samtidigt som man inmundigar rusningsdryck. Men för att det ska funka så måste många lag haka på tåget och så var inte riktigt fallet i år. Av vad jag hört så var det under tidiga kvällen (typ 8) väldigt lite brännbollsfolk där utan vissa dök upp vid klassiska utgångstider (typ 11-12), att de helt enkelt valde festivalen istället för att gå ut på ett random uteställe. Detta hade för mig varit det ultimata, att kunna ha sin traditionella hemmafest för att sedan vid midnatt bege sig ut och möta upp med alla andra trötta brännbollsspelare. Men om man ska betala upp mot en tusenlapp för en kvälls utgång så kommer nog inte hela laget välja att gå ut pga det blir en kostnadsfråga, och då väljer man kanske att fortsätta hemmafesten eller gå ut på Rex eller liknande.

Jag vet helt ärligt inte hur man ska lösa det här problemet, att visa brännbollsmatcher på TV apparater var en bra och lockande tanke men det räckte inte riktigt. Förra året så hade Bullen en egen ”invite-only” (typ) fest på Rött som var väldigt trevligt. Varmt och skönt, inomhus och nästan bara brännbollsspelare. Sådär lagomt bekvämt som de äldre spelarna vill ha det. Då Player’s lounge var öppet för alla så blev det inte lika renodlat brännboll där utan det var (av vad jag hört) mest annat folk där.

Sen beror det lite på hur gärna de vill ha brännbollsspelarna där, jag skulle kunna tänka mig att om alla seedade lag fick inträde till festivalen om de hade ett spelararmband så skulle betydligt fler lag välja att gå dit. Det blir självklart en initial förlust av inkomst men samtidigt så hade försäljningen av mat och dryck ökat då det är en rätt köpstark målgrupp om du jämför med 18åringar. Detta samtidigt som det sporrar unga lag att satsa på att bli seedade och kan vara en morot för fler lag att faktiskt ställa upp i cupen istället för att bara gå på festivalen.

Prispengar:

Nu vet jag att de planerar att höja prispengarna till nästa år vilket är nödvändigt, om alla köpt festivalarmband och du vinner cupen så har du fortfarande gått back på cupen vilket känns lite fel. Jag tänkte dela med mig av mina tankar om hur det bör göras. För att göra så att det blir fler åtråvärda platser så tycker jag att man bör sprida ut prispengarna mer. Säg att man har en total prispott på 30 000 kr (vilket jag nästan tycker är ett minimum om man ser på vilka resultat/omsättning de har) så skulle jag kunna tänka mig att man ger 17 500 till vinnaren, 7500 till tvåan och 2500 till semifinalisterna. Egentligen hade jag velat sprida det ännu mer så att kanske top 16 får en del av kakan men det skulle kännas rätt meningslöst att börja dela ut hundralappar. Men vinner du säg 2500 så kan du ändå använda det till nya matchkläder, bollar eller liknande. Det här gör att fler vinner någonting, varje match blir lite viktigare och fler får en del av kakan. Dock finns det ju inga pengar i världen som toppar äran och prestigen som kommer med att vinna cupen. Men det kan vara ett enkelt (och billigt) sätt att visa spelarna att man bryr sig om dom.

Spelararmbandet:

Ibland känner man sig som en trasig skiva som fastnat på repeat men jag vill ändå argumentera för varför att höja priset på spelararmbandet var en dålig idé. Jag har ingenting emot att alla betalar sin egen biljett och jag säger ingenting om att de höjt priset från 800 per lag som det var förut. Jag tycker att 250 kronor som de hade förra året var en ok summa att betala, det var betydligt mer än förut men inom rimliga gränser. Då man höjde priset till 350 kronor så tror jag att man gick över smärgränsen för många som var tveksamma på att spela cupen. De här pengarna hindrar inte de seedade lagen eller de inbitna brännbollsspelarna från att anmäla sig men jag tror man tappar lite av brännbollens själ. Du tappar nog många lag som bildats på jobbet, på kvarteret, med släkten osv. Det här är lag som kanske skulle spelat 10 år till om de väl har börjat och det är såna lag man måste komma åt om man vill få cupen att växa eller behålla sin storlek. Att man lyckas locka lag från andra städer är självklart en fördel för cupen men jag tror inte att lika många av de lagen återkommer varje år. Om du däremot får fler lokala lag så kommer de nog återkomma flera år i rad. Sen är självklart studenterna kanske den viktigaste målgruppen men det har de löst genom att skaffa studentpriser.

Det man också tappar på att höja prislappen för spelarbandet är spelarnas förtroende. Speciellt nu när det har varit vissa problem med domare och banor så sticker det extra mycket i ögonen på folk som gillar brännbollsyran för brännbollen.

Förra året så hade de seedade lagen en deal att om det var 6 pers i laget som dömde så fick alla 200 kr rabatt på spelarbiljetterna (då kostade det 50 spänn per skalle). I år så hade de ändrat den dealen till att du fick (minns inte exakt) 500 kr rabatt på festivalarmbandet eller typ 700 på ett VIP-band. Men om du inte hade några ambitioner att gå på festivalen så blev inte dealen lika lockande. Jag skulle vilja se att spelararmbanddealen återinfördes, isåfall skulle fler lag döma vilket skulle resultera i bättre domare och fler glada miner. Nu kunde man anmäla sig för att döma själv och få sin spelarbiljett gratis men det kändes inte lika lockande. Jag pratade med arrangörerna och sa att det inte var så många lag som hoppade på den dealen förra året vilket jag tycker är tråkigt för jag tycker det är ett sätt att lösa missnöjet med spelarmbandspriset. Om bara halva laget behöver döma så kan man döma 3 matcher var och sen byta, då hinner du döma och kika på lite matcher under samma omgång.

 

Trots all kritik som skrivits de senaste dagarna så vill jag passa på att påminna alla om hur fantastiskt rolig brännbollsyran är, tomheten som infinner sig då helgen passerat och veckorna inte längre är fyllda med förberedelser inför yran och ängarna inte kryllar av spelare. Hur bittert det är att förlora, hur man alltid hade kunnat träffa som sista slagare, inte tappat den där lyran eller hur fan man kunde kasta över brännaren. Den härliga stämningen på ängarna då man pratar med folk man inte hade pratat med annars och hur mycket glädje som sprids. Det är lite sorgligt att Maj är slut helt enkelt.

35 kommentarer

  1. En i Plakat

    Instämmer på mycket av det du skriver men särskilt skönt att fler känner tomhet. Oj vad rolig maj är. Oj vilken häftig grej. Oj vilket fenomen. Önskar att ännu fler skulle få upptäcka glädjen med brännbollen och yran!

    • Kapten Pyrro

      Vore trevligt om det gick att få ta del av filmen när Pyroman möter Plakat på brännbollsyran 🙂

  2. Kjelle

    Yran är fantastiskt rolig, men det har ingenting med arrangörerna att göra. Tvärtom. De bidrar inte med något annat än frustration. I år var KATASTROF vad det gäller både domare, banor och tidsplanering. För att inte tala om PRISET. Det är vansinne att betala 350:- för att få spela brännboll med och mot några fulla ungdomar när man kan göra det gratis på närmsta lilla gräsplätt och då slippa all frustration. Priset har tredubblats sen den privata aktören tog över, och vad har vi fått för det? Ett sämre arrangemang!

    • Peter A

      Vi jobbar non-stop med detta under varje vår. Cupen får mycket mer ”konsulttimmar” än vad som är motiverat. Ingen tvingar dig vara med, spela du på en gräsplätt någonstans.

  3. Vamos a la playa

    Varför snackar inte ni 32st seedade lag ihop er om en bojkott av yran och istället startar en alternativ yra med säg max 50-60 lag där alla är med för att spela brännboll och där fokus ligger på brännboll! Dömandet tar lagen själva hand om på så sätt slipper man domare som är där för att gå på en festival… Man slipper domare som instagramar istället för faktiskt dömer… Kostnaden för det hela behöver inte bli mer än ett par 100kr/lag! Någon form av försäljning bör finnas men ändamålet är inte att cupen ska gå plus… Dock ska det väl inte gå minus heller:)

    /Jäkligt less brännbollsfantast!

    • Vamos a la playa

      Ni skulle säkert få ihop säkert 100st lag som tycker en sån cup skulle vara rolig!

      • diddan

        Lite det som är tanken med dom andra cuperna som spelas under året, men dom drar inte alls särskilt många lag. Sen tycker jag att en del av tjusningen med yran är blandningen, alla kan vara med och det blir så stor grej eftersom så många lag är med! Jag vill aldrig se yran som en plojturnering och en ”elitcup”, då försvinner det magiska med yran!

        • Vamos a la playa

          Jag håller med dig till viss del! En stor del av tjusningen av brännbollen är att se alla lag som klär ut sig och har i största allmänhet jäkligt kul! Men brännbollen är inte saken längre med denna helg… Festivalen är 85-90% och den procenten kommer bara öka med åren.. En bojkott från topplagen kanske skulle få positiv effekt.. För som sagt… Vinstpengarna kommer höjas nästa år, var tror du dom pengarna kommer tas ifrån? Anmälningsavgiften är min kvalificerade gissning… 350kr i år för att ”bara” spela kommer vara närmare 500kr nästa år…

      • David

        Iksu Brännboll arrangerar 3 st såna cuper varje år. Har väl varit 20 lag som mest. Sedan har även Jörgen Nilsson arrangerat Nationaldagscupen ett par år. Något liknande där.
        Yran ska alltid vara det stora som händer i brännboll varje år! Förstår att folk blir frustrerade att priset höjs, när Brännboll i Umeå AB gick med ganska rejäl vinst året innan. Men det folk inte verkar förstå är att utan Peter Arkhult och Gustav Pettersson och deras initiativ att ta över cupen efter IKSU förmodligen inte ens hade haft en Brännbollsyra!

        • Vamos

          Hålller helt med! Arkhult och Gustaf gör ett hästjobb och jag är evigt tacksam för att dom tagit sig an detta! Men det väller in kritik från topplag om hur cupen blir sämre och sämre.. Domare som knappt är närvarande..

          Men jag menar att så länge allt ser ut som det gör i dagsläget kommer inte det förändras utan vi får helt enkelt acceptera läget som det är.. Sluta med klagandet helt enkelt!

          Men jag tycker ändå att det är jäkligt trist att brännbollen inte sätts i första rummet..

  4. diddan

    Jag håller inte med om att arrangemanget blir bättre, i år tog det ett steg tillbaka, i alla fall min upplevelse av det. Största problemet är att man inte lockar några nya lag som inte är seriösa alls längre. Det var ca 30 lag färre i år om jag inte har helt fel och det känns som att det var väldigt få nya lag. Det är helt enkelt för dyrt att betala 350 kr plus kostnad för utklädnad osv för 3 brännbollsmatcher, löjligt! Vad gäller studentpriserna var det endast till festivalbiljetter så om du skulle spela cupen kostade det 350 kr/person. Jag har många vänner som studerar i umeå och har sagt att de inte kunde få ihop lag i klassen/gänget i år eftersom folk tyckte det var för dyrt.
    Vad gäller dealen för seedade lag så tror jag det är en mycket bättre idé att ge bra dealar till dem för dömning istället för att de gratis armband till 18 åringar som aldrig har sett en slutspelsmatch, dom dyker ju inte ens upp på lördagen när de fått sitt armband och är bakis! Jag visste däremot inte att det fanns och har varit seedad alla år som nya arrangörerna varit ansvarit, hur når man ut med info? För mig hade det varit värdefullt då jag är student 120 mil bort och redan lägger klart över 5000 på yran så allt jag kan spara in på hade varit värdefullt!
    Prispengarna som dom är nu är ett skämt! Dom drar in över 4000 per lag och i stort sett inget i prispengar! Däremot så är det inte prio ett i mina ögon, viktigare med billigare deltagande för att locka folk. Inget av dom seedade lagen kommer ändra särskilt mycket i inställning för att det blir mer pengar till de bästa och andra lag kommer aldrig se röken av dom.
    Hade också uppskattat ett inlägg från Gurra eller Arken om cupen och dess plan här! Det är här brännbollsentusiaster läser och alla är nyfikna på hur planerna ser ut och vad de tar med sig. Festivalen fungerar bra och är en succé medan cupen bara går utför, vilket knappast var tanken med nya arrangörerna?

  5. tanke

    Det är helt klart att arrangören missbedömde reaktionerna på prishöjningen, den har lett till betydligt fler klagomål och andra förväntningar än vad de nog tänkt sig. När man betalat 350 kr tycker många att man har en annan rätt att klaga och det är väl inget att säga något om. Samtidigt får man inte glömma att den miljonvinst som så många också stör sig på knappast kommer från cupen utan från festivalen. Sett till hur tufft många festivaler haft det tycker jag snarare att det är väldigt bra att de klarar att göra vinster, det borgar för att cupen kommer överleva ett par år till.

    Man skall också komma ihåg, precis som någon tidigare skrev att om de nya arrangörerna inte tagit över hade vi nog inte ens haft en yra att ägna 364 dagar att längta till. När tiden går tenderar också att det som var tidigare att framstå som bättre. Även när IKSU vara arrangörer så fanns det mängder med dåliga domare, problem med var matcher skulle spelas och brist i information.

    Dock har så klart arrangörerna ett ansvar. Att ha fel planstorlek till exempel är ju lätt att undvika och kanske är det den känslan som klagomålen på planerna är ett uttryck för, brännbollen kommer i andra hand och det märks. Så länge det är känslan kommer det finnas nya saker att klaga på, i år var det något, nästa år en annan sak. Här måste de snäppa upp och driva på cupen hårdare än vad man gjort under de första tre åren.

    Frågan om domare är så klar svårare, tror Gurra jobbat stenhårt på att lösa det. Troligen är det väldigt svårt. Samtidigt får man också ha respekt för att den stora andelen faktiskt inte bryr sig speciellt om det råkar vara 12 spelare på planen eller att den 9:e spelaren slår. Ett förslag är att alla seedade lag, mot att ingen behöver lösa spelararmband i de lagen, ställer upp med 3 domare var. Det ger 96 domare som troligen kan reglerna bra. Ställer man inte upp med domare, tappar man sin seedningsplats. Skulle lösa stor del av problemet.

  6. Simon

    Jag skulle vilja lyfta fram både mina positiva och negativa erfarenheter från årets cup. Det negativa tycker jag främst skedde på tjejcupen och under fredagen och rör, som alla nästan tagit upp, domarna. Något måste göras men jag vet inte om det är rätt att bara förvänta sig att alla ”brännbollsentusiaster” ska döma. I så fall behövs en bättre deal än den som finns just nu. Tycker att förra årets deal då vi ställde upp med 6 st domare och alla i laget fick rabatt på spelarmbanden var bra. Problemet då, alltså förra yran, var bara att när vi gick till organisationstältet på utsatt tid och skulle hämta domarutrustning så hade de redan nog med domare. Det resulterade i att endast hälften av oss tillslut fick dömma. Min slutsats angående domare är därför att om de seriösare lagen ska ställa upp med domare tror jag att det, utöver en bättre deal, också behövs en god kommunikation mellan arrangör och de seriösare lagen. Annars slutar det ändå bara i kaos och att domare som inte kan/bryr sig tillräckligt dömer.

    De positiva erfarenheterna var att lördagens arrangemang. Det flöt på smidigare än vad jag tycker det brukar. Det fanns poängblock på alla banorna från 16 del och framåt är oerhört bra. Domarkvalitén var även god under dagen i de matcher jag var med i/ såg.

    Min oro för framtiden ligger egentligen främst i priset för att få spela brännboll. Det är inte rimligt att anta att ett gäng gymnasieungdomar som vill spela i brännbollsyran för första gången ska hosta upp 350 kr per person. Vad får de för det? De får tre gruppspelsmatcher. Ärligt talat hade jag betalat behövt betala 350 spänn när jag var i den åldern så hade jag förmodligen aldrig varit med på någon yra. Prissumman till lagen som är bäst tycker jag kommer långt ner på prioriteringsordningen för vad som behöver ordnas. Snarare handlar det om att få ner priset så att lag som är mer ”oseriösa” och bara vill spela för att det är skoj vill/kan delta igen. Det skär lite i hjärtat hos en ”brännbollsentusiast” när ens lillasyster (går 3an på gymnasiet) säger att hon jättegärna vill spela sin första yra men inte kan för att alla hennes kompisar inte har råd.

  7. Mikey

    Att seedade lag ska ha det billigare att spela vore förvisso trevligt men det är ju inte vi som behöver det. Seedade lag har generellt bättre med pengar och är villiga att betala mer för att spela så det är ju de som väljer att inte spela pga priset som framför allt måste få det billigare.

    • Jesper Karlberg (inläggsförfattare)

      Att de seedade lagen skulle få det billigare (om de dömde) hade mest varit ett sätt att få bättre domare samt kanske en liten ekonomisk morot för att bli seedad.

  8. Krille

    Förstår verkligen inte meningen med prispengar. Folk spelar Brännbollsyran för upplevelsen och inte för pengarna. Topplagen kommer vara med oavsett kostnad och eventuella prispengar. Men ju dyrare det blir, desto mer klagomål kommer komma från rutinerade rävar.

    Fokus måste ligga på att göra cupen billigare och locka unga spelare att dra ihop egna lag. Som det är nu kommer cupen sakta men säkert krympa, och ju längre tiden går desto svårare blir det att vända den negativa trenden.

  9. HighRise

    Angående priset enligt Arken/Gustav:
    ”Priset är inte högt. Om du är en vuxen man och tycker 350:- är för mycket för årets bästa helg så får man nog fundera på sina prioriteringar.”

    Huvudsaken är att dom kan ta kritik och är ödmjuka

  10. Selle, Högst är Större

    Tror helt klart på att försöka hetsa skolklasser och kompisgäng att vara med i turneringen är rätt spår. Kanske ett lagpris för spelare som bara vill delta i cupen kan vara ngt? Jag tycker personligen inte att nivån på domare var annorlunda i år jämfört med tidigare år. Kanske att förväntningarna på arrangemanget var högre då priset ökade.

    Att kommunicera med de seedade lagen och de som är gamla brännbollsentusiaster är viktigt för att kunna utveckla och göra turneringen bättre. Här finns det otroligt mkt kunskap och vilja att driva turneringen framåt. Det är ju inte bara spelare utan personer runt om de bra lagen som skulle kunna göra kanonbra jobb som domare eller som poängräknare (och därigenom stöd till de som dömmer).

    mina 2 cents.

  11. Jesper Karlberg (inläggsförfattare)

    Många som läser och kommenterar på bloggen är ju från seedade lag, vad skulle krävas för att ni skulle börja döma under cupen?

    • Selle, Högst är Större

      Det som skulle behövas är kommunikation. Jag tror inte jag skulle behöva särskilt mkt kompensation för att döma en grupp när jag själv inte spelar. Men det finns ju mail. Det är ett enkelt sätt att ta kontakt med de seedade lagen. Alternativt starta ett forum där man presenterar nyheter och frågar de rutinerade rävarna (oss) om råd inför förändringar och dylikt. Där skulle man säkerligen kunna hitta material till domare inför nästa yra.

  12. Tompo

    Tillåt endast slagträn och boll som domaren kommer med få användas vid match. Blir ju bara löjligt när lag kommer med hinkar med personliga slagträn.

    • Meeeeen

      Jo, överför det till (inne) bandy, tennis baseball, badminton, ishockey osv osv. låt domarna komma med klubbor, racket, basebollsträn……………….ingen får ha personliga klubbor osv.
      Känns som en ickefråga.

  13. Brink_ÖRS

    Jag valde faktiskt att döma en grupp i år och måste säga att trots att jag spelat i 7 år så var det inte helt lätt att döma. Det är extremt mycket man skall hålla reda på under en boll och det är inte alltid helt lätt. Men jag kommer trolign att ställa upp och döma även en ghrupp nästa år, främst för att jag är en av dem som hävdar att man inte enbart kan sitta på sin kammare och klaga utan man måste försöka vara en del av lösningen.

    Det jag tror är viktigast för att få till fler domare fårn de seedade/rutinerade lagen är mer kommunikation mellan arrangörerna och lagen. En del av att jag inte har kännedom om allting som kommuniceras från arrangörerna kanske kan förklaras av att jag inte längre bor i Uem utan i Stockholm men jag vet också att jag är långt i från ensam bland de seedade lagen att bo utanför Umeå. Man måste jobba hårade från arrangörerna på att få med sig de rutinerade lagen och få dem till att bli en del av lösningen och känna sig delaktiga i arrangemanget kring Yran och på så sätt få dem att engagera sig mer. Kan man hitta någon lösning på nätet där Gurra och Arken kan på ett smidigt kan kommunicera med de seedade lagen så att informationen når ut?

    Sen måste jag säga att det inte är konstigt att cupen blir lidande när man Gurra vid våra samtal under våren sagt att det ofta blivit mer jobbb med festivalen än vad det blivit med cupen. Det är inte bra, hans ansvar skall vara cupen och där måste man från arrangörshåll hitta en bättre balans så att Gura kan ängna 100% år cupen och lösa de problem som finns där.

    @Tompo Dåligt förslag. Det kan var extremt stor skillnad mellan slagträn får år till år och den skillnaden kan vara orsaken till ett lyckat eller misslyckat poängslag. Nä, egna slagträn skall tillåtas och höjer enligt mig underhållningsvärdet på den brännboll vi får se på ängaran under Yran. Jag har själv ganska svårt att gå från ett slagträ till ett annat när balansen i slagträt förändras.

    • Tompo

      Det är klart att det skiljer i vikt mellan slagträna (lika för alla) tror tvärtom att det sänker underhållningsvärdet när man i stort sett hittar av på varje slag.
      Nä tillbaks som det var förut. Domaren kommer med slagträna som skall användas.
      Men alla är ju olika som tur är 🙂

  14. Tore

    1. Jag förstår att det måste vara svårt att få in domare av kvalitet, men i år var det under all kritik. Som många påpekat; att det blir fel domslut ibland köper jag absolut, men att de flesta domare inte ens kan reglerna är riktigt dåligt. Dessutom så är domarna ÅTERIGEN inte på plats under slutspelet vilket jag börjar bli fruktansvärt less på.
    2. Frågan om prispengar förstår jag inte alls. Personligen tycker jag inte 1:an och 2:an behöver någon större summa. 3000kr till vinnaren och 1500kr till andraplats tycker jag är rimligt. Eventuellt kliva upp en tusenlapp.
    3. Som alla påpekar så är det på tok för dyrt med 350 kr för att ”bara” få spela brännboll. Dessutom vill jag återigen lägga fram att tjejcupen dessutom har en lagavgift på 1200kr vilket är helt sjukt. Inte konstigt att tjejcupen förlorar lag med de summorna.

    • Peter A

      Sjukt att tjejcupen kostade 100kr/person?

      7 lag x 1132kr(+moms)= 7924kr

      Domararvoden= 2894kr
      Prispengar= 3350kr (inkl arb avg)
      Pokal/plaketter= 1000kr

      Andel i återställning mark, läktarbygge/riv, sjukvård, speaker/speakervagn, tillståndsavg, sekretariatskostnader, tält, projektledning, el/elverk, material/slitage, finalarrangemang, marknadsföring, domarchef, fyrhjulingar, anmälningsprogramvara, kortavgift = 0kr

  15. Svinto

    Personligen tycker jag att man ska ha en kon-domare vid 2:an kon på samtliga matcher! Jag menar, hur ska man som ensam domare kunna hålla koll på samtliga koner vid bränningar? Som domare kommer man ju alltid att hålla koll på målgången vid 4:e kon i första hand och eventuella bränningar vd 2:an kon blir ju i princip omöjliga att se ifall man är ensam domare! Såg flera exempel på detta i årets cup och framförallt i en utav lilla gruppens första matcher i slutspelet där domaren säkert missade 8-10 ”solklara” bränningar på 2:a kon för att han istället fokuserade på målgången! Självklart blev det ett jävla liv på den banan men tycker ändå inte man kan klandra domaren för mycket på just den biten! Hugg tag i någon från publiken eller något ifall de inte går att lösa på annat sätt

  16. LOKAL C

    Diskuteras mycket om att det är för dyrt med 350kr för att spela att spela cupen vilket jag håller med om, vill man bara spela cupen och inte gå på festivalen så är det väldigt dyrt och hämmar återväxten av lag helt klart!

    Men om man ser på det från ett annat perspektiv och inte bara antar att cupen ska växa till sig med lag som bara är intresserade av själva cupen och tycker det är för dyrt med 350kr/lag, festivalen har vuxit varje år och hade 12000+ som hade biljett till festivalen i år, alla med festivalbiljett får även spela Cupen, stora frågan är då! varför spelar inte dom i cupen och hur får man dom att göra det?

  17. Vamos

    Tyvärr är är festivalbesökarna inte det minsta intresserad av brännboll.. Dom intresserar sig för dom fantastiska artisterna som arrangören ordnar! Brännbollsspelare är ett rätt utdöende släkte är jag rädd… Även om brännboll är en sport som man som tur är kan hålla på med bra länge och ändå hålla hög klass! Men lagen med dom supertaggade 18-20åringarna är ett minne blott.. Dom Röda slog igenom tidigt men är idag över 30 nästan

  18. Stål

    Skönt att höra att det finns fler än jag som tror att det kommer resultera i att färre väljer att spela om man ständigt höjer priset.

    Jag tycker och tror att det är möjligt att närma sig de gamla priserna och ändå kunna förvalta cupen på ett bra sätt. Det behövs ej massa innovationer utan snarare förfina det vi har. Glöm allt lull lull och satsa på kvalité på domare osv.
    En anna sak jag funderat på är att det var roligare i gruppspelet förr när poängen inte räknades öppet, det gav en extra spänning och krydda till slutresultatet. Men det vet jag att andra har helt andra åsikter om, men det är ändå värt att ta upp.

    Att det läggs mycket fokus på festivalen är bra och kul för Umeå men låt då en del av festivalen betala tillbaka till cupen som ändå är anledningen att festivalen kan existera.

    Annars, en riktigt bra folkfest.

    Länge leve Brännbollen!

  19. Mange

    Domarbiten är nått både Iksu och brännboll.se har haft stora problem med, men ett förslag som ska läggas fram är att använda idrottklubbar till dömning.. på så sätt kan man utbilda och eftersom idrottare har ett annat sätt o se på spelet än en 16-18åring som bara väntar på festen så tror ja på bättre kvalitet.

    Sen tycker ja att alla ska hjälpas åt att lösa detta, att bara sitta o säga att det är dåligt o inte tala för sig är nästan sämre än att få dåliga domare.

    • Förloraren dömer nästa

      Angående domafrågan så finns ett beprövat sätt som bl.a. använts mycket inom tennisen tidigare. Säg att från 64-del så får förlorande lag bidra med två domare vardera, detta gör att man från 32-del när det börjar dra ihop sig för elitlagen (som är petigare med dömningen av förklarliga skäl) har 4 domare, dvs även två kon-domare i samtliga matcher, alla bör ha relativt goda regelkunskaper, behöver bara döma en match och dessutom när man inte behöver fokusera på egna förberedelser och matcher. De flesta hänger ändå kvar för att se ända fram till finalen. Vill man avsätta förutbestämda domare på slutet så kan man givetvis göra det, ex från kvart eller semi. Detta borgar för hög kvalité med minsta möjliga insats från spelarna. Fundera på den Arken och Gurra!!!

      • Peter A

        Det är så väldigt många matcher samtidigt på så utspridd yta. Vi har funderat i termerna av att ”tvinga lag” döma varandra precis som man gör i Bollnäs. Vilande lag dömer i gruppen t.ex. Vi är lite tveksamma att ta det steget bara då som sagt det är så stora ytor att ha kontroll över. Är samma sak med detta förslag. Vad gör man om t.ex. Raska Daskar är sura på domaren i sin match och sedan bara drar. Det sinkar hela spelschemat och innebär paniklösningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.