Så ska Brännbollsyran bli bättre

Brännbollsyran 2015 är över. Solen, lagen och publiken gjorde det till en fantastik turnering. Att det dessutom blev en jämn final och en fantastisk semifinal mellan BK Rel och Salming gjorde inte det hela sämre heller.
Det är dock med en fadd eftersmak jag nu sitter och efterarbetar. Det ska betalas löner, domararvoden, det ska lösas tvister och det ska utvärderas.

Det är bara att konstatera. Att arrangera Brännbollsyran och då cupen specifikt är det svåraste jag någonsin gjort. Du planerar i månad efter månad, men sedan när det väl är dags så sker allt på en gång. Det finns ingen tid att rätta till något som blivit fel, utan det handlar om att släcka bränder. Oftast handlar det om att personal, domare eller leveranser inte dyker upp eller att ett rep saknas och mitt i allt det ska det hanteras 300 inkommande samtal per dag samt det faktum att jag också har stora ansvar för festivalen.

Det här var tredje året vi arrangerade cupen. År ett var det fullständigt kaos, år två var ett steg framåt och likaså år tre även om kommentarerna inte tyder på det.

Vi hade öppen poängräkning på alla banor, vi hade tillräckligt många domare (inte tillräckligt bra), finalarrangemanget kändes bra, matserveringen med vagnarna tyckte jag var klockrent, vatten fanns tillgängligt på båda områdena, toaletterna stod där, all utrustning fungerade (inga trän knäckte några käkar) som den skulle och liverapporteringen online fungerade också på ett positivt sätt. Vi gjorde satsningar på cupen inför för att förbättra helheten och de satsningarna gjorde just detta. Fanns det något som kändes tråkigt på förhand var det faktumet att 46 lag avanmälde sig efter att anmält ett lag. Exakt vad det berodde på är lite oklart (7 avanmälningar i fjol), men jag tror att vi öppnade falluckan genom att i bekräftelsen när man anmälde sig nämna att det gick att avanmäla sig. Sedan tror jag väderleksrapporten skrämde en del lag.

Det blev tillslut en minskning på ca 30 lag från i fjol och det är inte acceptabelt och måste vändas till nästa år.

Där vi lägger ned allra mest tid är på domarna. Att få in domare och sedan att utbilda domare. Vi hade förutom två vanliga utbildningarna en för avancerade domare som ska döma i turneringen. Dessutom gjorde Joel ett riktigt bra jobb med att gå runt och kolla på samt hjälpa domare, tyvärr behöver vi vara fler som göra samma sak om det ska verkligen ge något.

Problemet var bara det att 30 procent av alla domare som skrivit upp sig på att döma aldrig kom. Framförallt på lördag var det så. Många gick till fel sekretariat (alla gick till finalbaneseket typ) och sedan råkade en av våra bästa domare ut för en olycka på lördag vid 10.00 och fick åka ambulans. Den kombinationen gjorde att vi fick en försening på ”The Camp”-området. på upp till 45 minuter – 1 timme. Vi borde ha lärt oss sedan i fjol, men trots att vi i år hade två personer i varje sekretariat som hade hand om domarhanteringen fick vi denna situation. Vi löste den efter bästa förmåga och kan bara beklaga.

Här måste det tänkas över många varv till nästa år.

Problematiken blev därefter att vi fick slänga in domare som fanns på plats och kunde tänka sig att hjälpa till. Det gjorde att vi fick lite kaos i vetskapen om vilka som hade dömt och fick ett 10-tal personer som sedan försökt blåsa oss på pengar när de insett att det varit just kaos. Välkommen till min värld….

Frågan om hur vi löser domarsituationen är jag efter tre år utan svar på. Vi har erbjudit seedade lag att döma och spela gratis, eller få rabatt på VIP-armband, vi har försökt rekrytera från idrottsföreningar, vi har försökt med betalning, vi har kämpat och slitit, men här står vi nu. Det är 11,5 månader till nästa yra. Hur löser vi domarfrågan. Det räcker inte med en instruktionsvideo. Tro mig.

För er som var förbannad på banorna kan jag bara beklaga. Repet vi brukar använda var bort när vi på onsdag morgon skulle göra banorna. Det fanns inte någon möjlighet i tidsplanen att skjuta på jobbet. Det var bara ut med ett mäthjul i blötan och försöka. Jag beklagar detta och lovar att oavsett vem som är ansvarig nästa år för cupen så ska den ha ett rep att bygga banor med. Tråkigt för lagen som drabbades av detta. Det var ingen illvilja, det är inte så att vi inte bryr oss. Det var ett misstag som fick konsekvenser.

Det finns en massa andra saker vi måste göra bättre:

¤ Det måste finnas fler personer att ringa än mig om man vill fråga något och dessa personer måste ut på hemsidan med titel. Tyd domaransvarige, sekansvarige m.fl. I år visste knappt någon vem Magnus Häggqvist och Magnus Haney som hade mellanchefspositioner var. Som det var nu pekades allt mot mig.

¤ Få till speakerfunktionen så att det fungerar på båda seken på ett bra sätt. Nu funkade det bara bra vid finalbanan.

¤ Få av alla dessa ljudanläggningar vid finalbanan som spelar söder finalarrangemanget.

¤ Ta in en medkommentator med mig på finalen (ex Jörgen Eriksson) så att det bli mer liv i arrangemanget.

¤ Skaffa ny och större poängtävala till finalbanan.

¤ Tjejcupen måste nog tyvärr strykas om ingen har någon idé om hur vi gör den populär.

¤ Lottningen kan webbsändas med ganska enkla medel.

Och sedan:

Kanske byta ut mig. Jag kommer att fortsätta jobba med Brännbollen, men kanske mer övergripande. Låta en annan person ta ansvaret för själva cupen på plats, i förberedelser och planering. Alltså tillsammans med mig som stöd.

* * *

Sedan Brännboll i Umeå AB tog över cupen så har kvaliteten på arrangemanget sjunkit kraftigt år ett, men vi arbetar oss upp och kan bara konstatera att det är oerhört svårt. Att leda en sån här cup kräver att du ska kunna brännboll, men inte nog med det. Det är en miljon detaljer som ska fungera. Jag arbetade med cupen inom Iksu innan vi tog över och det är bara hatten av till hur Iksu arrangerade cupen. Dock var det ca 7-9 personer som då gjorde det jobbet som idag görs på 1,5 personer. Det var en del av att vara anställd på Iksu att jobba med cupen. Vi har fått uppfinna ett redan fungerande hjul på nytt.

Det jag gillade då, när Iksu hade cupen, var att det fanns ett engagemang från sådana som mig själv, Jukka Linna, Per Tobiassson, Peter Arkhult och många fler på hur vi kunde göra cupen bättre. Vi var med och ritade banor, vi hjälpte till med allt möjligt för att vi brann för sporten. Det praktiskt taget tvingades in folk i Brännbollscupens ledningsgrupp från sektionen.

Idag känner jag inte det engagemanget, jag hoppas och vet att det finns där, men det har blivit en avgrund till arrangörerna för Brännbollsyran. Det finns så många som kan hjälpa mig, Peter och de andra i nya arrangörsgänget att göra cupen bättre. Jag önskar att de skulle sluta klaga, kavla upp ärmarna och se till att få den cup de vill ha. Oavsett om det handlar om banor, priset, domare eller vad som helst.

Det bästa sättet att påverka är att vara med på riktigt. Det var så det gick till när jag engagerade mig inom Iksu. Ingen från iksu så ”Du måste bara vara med”. nej, jag tvingade mig in för att jag ville förändra, för att jag hade visioner och ville mer. Jag sliter så hårt jag någonsin kan med att göra cupen bättre. Vill ni vara med på båten är det bara att säga till.

Jag har en enda vilja, att Brännbollsyran 2016 ska vara bättre än 2015 på alla sätt.

Gustav Pettersson, Brännbollsgeneral Brännbollsyran 2015

72 kommentarer

  1. Anonym

    Personligen tycker tycker jag att helheten av yran 2015 är bättre än 2014! Visst, några domare var sådär men sådant kommer man aldrig från! Brännbollsyran är och kommer alltid vara den roligaste/viktigaste helgen om året för mig! Så oavsett vad vädret säger, hur dåliga domarna är eller vilka artister ni bokar till festivalen så kommer jag vara yran trogen i flera flera år till

  2. Kapten Pyrro

    Tack för en del klargöranden Gustav, det tror jag verkligen behövdes. Klart det kan ”skita sig ordentligt” ibland, men som du säger så går det kanske inte byta ut dig och en halv person, jämfört med 6-7 personer som det var tidigare, när Iksu drev turneringen. Bara här hör man vilken uppförsbacke det är i första början, när det kommer till brännbollen.

    De gamla lagen som varit med i tiotal år har nog inga större problem lägga upp 350 kr/lag, men jag tvivlar starkt på återväxten i cupen om det ska vara sådana priser för ploj och studentlag, vilka faktiskt ger yran den härliga känsla som är under dessa dagar.

    Den ständigt återkommande domarfrågan är ett aber. Från att ha gått från dåliga beslut har det gått till obefintlig kunskap om reglerna, vilket givetvis inte är acceptabelt. Här måste Brännboll AB tänka ännu längre och hårdare på andra lösningar, lyssna på de olika ideer brännbollsfolk har, en och annan ide går säkerligen ta vara på.

    // Daniell

  3. Mikey

    Det stämmer att det inte varit så mycket gensvar från seedade lag på dealarna för att döma men det har bara körts nångång och det krävs några gånger att få in det. Särskilt när det blir mycket klagomål på domarna kanske det får extra boost.

  4. jonas BK REL

    Nej Gustav, år tre var inget steg framåt, snarare den i särklass sämst arrade yran jag upplevt hittills (har som du sa i micken spelat sen -92) Hur kan jag säga det? För stora förväntningar kanske? Äntligen poängblock! Som jag jobbat för det.. Jo, ALLA planer vi spelade på eller som jag stötte på som publik misstämde i måtten. Alla, utan undantag! 16m kortkon, knappt 3m till snedslagsflagga osv.. fågelborden var placerade på tok för långt ifrån slagmattan, så den ideala huvud domar positionen bakom slagarna innebar att poängräknare och domare fick väldigt svårt att kommunicera med varandra. Har sett att ni använt motionslopp som jämförelse när priset (350kr/skalle för 3 ”garanterade” matcher) kommer på tal, jag är dock tämligen säker på att de sträckor som springs där är lika långa. Hur du Gustav kan skylla på ett tappat rep är för mig obegripligt. Föreslår att ni gör plats i 2016 års budget för ett nytt rep och att ni köper in det i tid. Nu hade ni ju ”bara” från onsdag morgon till fredag morgon på er att köpa rep o tape och göra ett nytt att mäta banor med. Även om det är praktiskt så är det på intet sätt nödvändigt med ett rep för att göra korrekta banor. Det underlättar om man kan måtten. Långkon 28m, kortkon 20m, kortslag 8m (5+3), snedslag 4m, brännplatta 3×3m från fjärde kon, fågelbord 3×3m från slagmattan. Använd gärna spray till att markera förlängda konlinjer som stöd för löpare och kondomare. Vid inhängning av spelplan rekommenderas spelplanslängden vara 90m från slagmattan. På tal om det, så var det tråkigt att ni tillät publiken sitta ute på planen, det var längesen det slutade (trodde jag) vara ett problem på en finalplan. Sen att placera en 8-del mitt i det lämmeltåg av publik som skulle från ”the camp” till finalområdet var inte särdeles begåvat, även om du gjorde ett tappert försök att själv mota bort folkhavet, så såg det hela mest komiskt ut.

    • Gustav Pettersson

      Vad ä det du vill få ut av ditt inlägg? Det är förstått att du inte tycker att banorna var rätt. Det har framkommit tidigare. Vill du ha pengar tillbaka, vill du få mig bort från cupen, vill du få göra banorna själv, vill du skälla på någon. Tror du att jag medvetet gjort banorna fel då de var rätt de två senaste åren? Fattar du inte att det inte funnits några marginaler för något tidsmässigt. Annars hade vi ritat om banorna. Vädret gjorde att det krävdes en vansinnig insats för att få festivalen klar i tid. Det fanns ingen tid att göra om banorna tyvärr. Jag vet inte vad du vill, men konstruktiv var inte kommentaren allafall.

      • Magnus

        .. Och vad gör vilken annan arbetsgivare som helst på denna jord när hens arbetare är överbelastade? Hen anställer fler..
        Detta är tredje året ni arrangerar yran samt att ni har varit med x antal år då ni var involverade när IKSU styrde rodret. Säg inte att det kom som en överraskning att ni hade en stressig vecka. Med tanke på prishöjningen borde ni kunna anställa en person vars enda uppgift är att ordna banor, planera banor, måtta banor.
        Anställ fler som har som ansvar att se till att det befinner sig domare på rätt plan vid rätt tid.

        Jag skulle inte bli förvånad om enbart spelararmband är helt utfasade om ett par år då det är rätt uppenbart att det primära med BRÄNNBOLLsyran är festivalen. Detta grundar jag såklart bara helt på mina egna uppfattningar (och min spåkula).

        Whine out!

        /M

        • Peter A

          Vi tar gärna in fler folk, utmaningen är att hitta brännbollskunnigt folk under cupen. Folk får gärna höra av sig till oss om dom kan hjälpa till! Vi arvoderar!

  5. jonas

    Nu är jag ju inte ensam om att kritiserar banorna. Antingen ni skyller på iksu brännboll eller på ett borttappat rep, så kvarstår faktum, ni dög inte till att göra en enda korrekt bana.. Det du säger i ovanstående kommentar är att festivalen går prioriteringsmässigt före cupen och det jag säger är att det märks tyvärr alltför väl..

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Så då kvarstår bara frågan. Vad vill du göra åt det förutom att klaga? Det är fritt att inte delta om du känner att arrangemanget är för dåligt eller så kan du komma med något konstruktivt. Och angående det med festivalen. Jag älskar cupen, jag jobbar för den och vill att den ska vara så bra som möjligt, men rent organisatoriskt i en krissituation så går festivalen som är en av Sveriges största idag före cupen. Det betyder inte att vi inte bryr oss om cupen, det betyder inte att det är omöjligt att arrangera båda på ett bra sätt. Det är en helhet, men visst du har rätt det är så. Det mesta av jobbet läggs på festivalen. Men vad förändrar det i slutändan egentligen? Borde det vara tvärt om som det ser ut nu?

          • jonas

            Var konstruktiv? Lyssnar ni? Jag har hjälpt till alla år tidigare även sen jag slutat som aktiv i iksu för att jag har ett brinnande intresse för brännboll å vill att det ska vara rättvisa förhållanden.. jag sitter med i iksu brännboll och anordnar de flesta sommarcuperna så jag vet hur viktigt de seriösa lagen tycker det är med planer, poängblock å domare.. förutom de sämsta planerna i cupens historia samt helt felplacerade fågelbord så använde ni er av en domare som Gustav efter massiva klagomål personligen bedyrat aldrig mer skulle döma igen.. så hans ord är inte längre vatten värt. På tal om det, när ska han bada egentligen:) Ni gör helt rätt i att satsa på studenterna, men priset för ”nybörjar lag” som inte tänker gå på festivalen är på tok för högt, det svider även för en ”sur gubbe” när kvaliteten på cupen sjunker till ”all time low” och man har betalt mer än någonsin förut, faktiskt den dyraste cupen i landet jag varit med i och det börjar bli ett par stycken nu.. så det är väl klart man klagar! Sen tror jag inte vi får se nån sänkning av spelararmbandet men jag säger ändå vad jag tycker -det är för dyrt!!

  6. En spelare

    Gustav jag blir ledsen över alla dumma kommentarer du får. Jag tycker att det var bättre i år. På flera sätt. Man såg att ni försökte. Folk vill bara klaga ….men visst är det surt med dåliga domare. Men faktum är, någon var tvungen att ta över yran. Folk som klagar hade kunnat göra det själv! Dessutom lär saker ha kaoset förut men man tenderar att bara minnas vissa saker. Alla måste få lära sig. Ni ör ju medvetna om felen. Sen kan jag hålla med om att 350kr var för dyrt. Men fixa det till nästa år.
    Kämpa på och tack för att yran är bästa helgen på året 🙂

  7. Selle, Högst är Större

    Här kommer mitt inlägg i debatten.

    Gustav, när jag och andra här inne skriver Gustav så hoppas jag att du inser att det inte är dig och endast dig som person som vi menar. Du är den som satt namn på att vara ansvarig för cupen. Igen som har spelat brännboll i några år tror att du vill något annat än att skapa den bästa cupen som är möjlig. Det jag känner är att du tar åt dig personligen och det gynnar vare sig dig eller oss andra som brinner för att spela brännboll i Umeå under yran. Alla de åsikter som kommer in tycker jag att ni skall försöka använda er av och du är inne på helt rätt väg att ni behöver bli fler som engagerar er. Exakt vilka personer det är som ska kliva in och stötta er vet jag inte men jag är övertygad om att de finns bland oss som deltagit i yran år efter år. Det finns ett grymt driv och en anledning till att folk tar ledigt från sina jobb och reser från alla delar av Sverige (kanske norden och resten av världen också för den delen) till Umeå för att delta i yran. Själv har jag sedan 2002 åkt hem varje år för att delta. Istället för att slå ifrån er och bli sårade eller svara i vredesmod så se engagemanget som finns i tex Jonas inlägg. Om han skulle skita i yran så skulle han inte skriva en A4 inlägg.

    Det uppenbara är ju att få eldsjälar som skall styra allt inte är rätt väg att gå. Om det är så att någon annan behöver ta din plats och att du kan bli en av de extra stöttande personerna eller om du helt enkelt bara behöver skaffa dig ett större team runt om dig vet jag inte. Jag har själv roddat med större event (inte stora om man jämför med Yran) och vet att det är lätt att ta på sig för mkt själv och låta sina visioner ebba ut för att man inte hade tid när det kom till kritan.

    Mitt förslag är att öppna ett forum där de som brinner för yran bjuds in. Där kan ni/vi få igång en dialog med möjlighet för oss att få insyn i vad som går att hjälpa till med och där ni kan fråga om råd inför olika förändringar. Kanske kan det vara dags för någon/några sponsorer att kliva in och stötta upp med lön till fler personer runt cupen? Det borde väl ändå finnas många företag i Umeå där det jobbar fantaster och som kan tänka sig vara med på ett hörn i utbyte mot en viss marknadsföring?

    Nu skrev jag ett långt inlägg men kärnan är att ni inte ska se folks åsikter som att de ”bara klagar”. Jag och många med mig vet att det är svårt. Frågan är vad krävs för att få fler att engagera sig? Finns det något som ni kan göra för att det skall hända? Jag tror det handlar om kommunikation. Det löser så otroligt mycket och jag uppskattar att du skriver och berättar om din syn på det hela.

    Nästa år, då jävlar!

    /Johan Selander

    • Gustav

      Tack Selle! Här kommer du med konkreta förslag. Det tar diskussionen vidare. Jonas förklarar bara hur värdelöst allt är. Det är skillnad.

      Sen till vem. Nej cupen kommer inte att dö ut.det kommer att satsas hårdare på den till nästa år. Det hade vi aviserar redan före årets yra att vi skulle göra till nästa år. I år var lire av ett mellanår.

      • Frasse

        Låter bra Gustav.
        Jag hoppas att man tänker om angående prispengarna i yran. Istället för att i mina ögon slänga bort 10000 kr-30000 kr (siffran som Jesper nämnde) så bör alla dessa pengar läggas på att få ner priset på spelarmband och då framförallt för de under 20 (se också min kommentar till artikeln när Jesper intervjuade dig inför yran).

        I det läge som yran är i nu måste alla förändringar som genomförs främja att fler lag deltar (i alla fall inte motverka). När yran vuxit till >500 lag kan man eventuellt börja titta på prispengar m.m.

        Det yran behöver/saknar är 200 lag som är beredda att spela 3 matcher och sedan är det bra och ska vi få tag på dessa så måste priset på deltagande vara så lågt som möjligt.

        I mina ögon är deltagarantalet mer akut än kassa domare för om inte deltagarantalet ökar kommer vi snart inte att ha någon yran kvar och då spelar det inte någon roll hur bra domare vi har.

        • Peter A

          30 lag back är inte direkt någon kris heller. Vi ska tänka på att det spöregnade hela förra årets cup plus att 60 lag avanmälde sig i år (hade vi gjort på ett annat sätt hade 30-40 lag där stannat i cupen). Är inte orolig vad gäller antal lag, vi kommer satsa på mer specifik cupmarknadsföring nästa år.

    • Eldsjäl?

      Mycket kloka kommentarer Selle! Även om all kritik inte tre sig konstruktiv måste man som ansvarig arrangör ändå kunna hålla isär sak och person och försöka lära något av varje år och sakligt beakta kritiken. Jag tror inte ens man behöver hitta bara eldsjälar för att driva vissa saker, mäta upp banor måste kunna lejas ut till ex idrottsklubb som behöver ett par tusenlappar till någon klubbresa eller liknande. Ge dom en plats i cupen också vettja! Finns säkert ett antal sådana saker man kan leja ut och ofta kan man ha ett mångårigt samarbete med en klubb som vet att man år efter år får samma uppdrag vilket borgar för kvalité och engagemang. Jobba på och lägg sakfrågorna på bordet så blir det lite bättre år från år och har man långsiktigt samarbete med ett par klubbar så slipper man jaga personer varje år!

      • Peter A

        Det är exakt så vi gör med olika delar i arrangemanget. Tegs SK och mirakelkvinnan Pi Molin sköter t.ex. allt som har med Campingen att göra. IBK Dalen drar det största lasset och bygger och bevakar festivalen. Umeå FC sköter bland annat entrén på festivalen. KFUM Basket bygger finalbaneläktaren och tältet på festivalen. Umeå Baseball får även dom en del uppdrag. Har säkert missat någon, men absolut jobbar vi så. Det man ska veta är att det är många yngre som är kopplade till föreningar och det innebär att inte alla uppgifter kan ges till dom. Det krävs även en del arbetsledning. Det blir även en tendens att många unga idag hellre jobbar för att själv tjäna pengar än som förr jobba ihop till lagkassan. Banbygge löser vi inga problem, finns större utmaningar än så!

  8. Vam

    Det har varit min farhåga hela tiden… Det satsas och läggs mest fokus på festivalen… Och så måste det nog vara när man bestämt sig för att starta festivalen.. Men då kommer nog brännbollscupen sakta men säkert dö ut…

  9. Fredrik

    Kommer utifrån för att spela. Brännbollen är det som lockar mig och även om 350kr inte skapar något hål i privatekonomin tror jag priset måste ner för att locka återväxten. Att spela borde kosta max 150kr per skalle, det borde räcka. De flesta lagen kommer bara spela 3 matcher och då är det ett rimligt pris.

    Gällande domare var det inte så bra kvalitet. Främst kunde de inte reglerna. Ena domaren visste inte att det var poäng för två missade slag, andra trodde att hela kroppen måste vara över kon för att undvika bränning. Jag hade själv gärna dömt, men vet inte riktigt om det går när jag kommer upp fredag EM normalt. Måste väl vara med på någon utbildning eller så…

    • Fredrik

      En annan sak…. tror de flesta som läser och skriver här är som jag, rutinerade spelare som varit med i massor av år och tar detta på stort allvar. Vi kommer vara med nästan oavsett vad som händer. Om vi ska vara självkritiska – är vi yrans viktigaste målgrupp? Nej, det är vi inte. För att brännbollscupen ska fortsätta vara en folkfest som får hela Umeå med omnejd på tårna, måste man få in gymnasieklasserna och studenterna. De som inte tar detta på blodigt allvar utan bara vill lattja lite brännboll med kompisarna, klä ut sig, dricka öl och sen festa på kvällen. De skiter fullständigt i snedslagskoner, men bryr sig mer om väder (svårt att påverka), priset att delta (350kr för högt) och sådana grejer.

      Minns själv när jag var 12-13 bast och gled omkring på ängarna bland allt folk och tittade storögt på lag som Booze, Rödhåriga och Västteg, och önskade att jag en dag skulle bli lika duktiga som dem. Första året man fick vara med i cupen var ju helt magiskt. Så… underlätta för kidsen, sänk avgiften för spelare upp till 21 eller något sånt. Låt alla högstadieklasser i Umeå delta gratis eller mot en billig peng.

  10. Loco (C)

    För det första vill jag tack för en kanonrolig yra. I det fina vädret som erbjöds är det trots allt en av yrorna som för mig går till historien som en av de bättre.

    Vi i Loco kanske hade tur, för vi hade helt klart OK domare. Självklart missas det lite små saker som man får vara på tå och påminna om (typ att dubbelmiss är 1 poäng) men i stort så är vi nöjda med domarinsatserna.

    Likväl tycker jag att planerna som vi spelade på var helt ok i alla matcher förutom 8-del mot BK Rel där vi självklart inte ska behöva spela på planen på höjden. Där fattade inte ens folk att det spelades brännboll och gick på planerna, samt att det blir märkligt att spela en 8-del i en brant backe. Bättre att låta oss spela på en ”riktig” bana då det faktiskt fanns lediga. Nu ska jag inte skylla förlusten mot Rel på banan, utan vi förlorade mot ett bättre lag. Men hade varit roligare att spela på en annan plan med vanliga förutsättningar.

    Vi hade någon bana där brännplatta låg fel, slagplatta likaså, men det tog vi tag i själva innan start. Visst kan vi gnälla på det, men ärligt, hur jobbigt var det att justera det väl på plats? Tog väl oss 15 sekunder så var det klart.

    Det jag vill lyfta fram som negativt är precis som alla andra, priset.
    När IKSU anordnade kostade det 100 kr per skalle, Dalaslaget kostar 100 kr per skalle… men när Brännbollsyran ska spelas, så har ni nu helt plötsligt höjt priset till 350 kr per skalle och dessutom 100 kr (?) till för tjejer som vill spela tjejcup.

    Det finns således en massa studenter, ungdomar och andra som kollat på brännboll och drömt om att ”Nästa år ska jag vara med!”
    Våren kommer, de anmäler ett lag och försöker dra ihop sina vänner för att spela.
    Vännerna ser att det helt plötsligt inte kostar en hundring som förr, utan nu kostar det helt plötsligt havla barnbidraget. Det resulterar i att ”46 lag avanmäler sig”

    Visst, vi gamla rävar som spelat yran i 15 år kommer garanterat att komma igen, men prissättningen idag gör att

    1. Vi gamla rävar tycker det är helt absurt och ruttet att vi som bara vill spela brännboll ska betala för festivalartister, när de flesta av oss inte har nått som helst intresse av att se nån DJ man aldrig hört talas om spela för kidsen. Vi vill ju bara spela brännboll och umgås med laget på kvällen men blir därför i princip straffade av arrangörerna.

    2. De unga tycker det är för dyrt att spela brännboll, de skippar att vara med, eller tvingas avanmäla sig (vilket 46 lag gjorde)

    Sen är det jättekul att Umeå får en festival, men vi skulle uppskatta om det inte var på bekostnad av brännbollscupen…

    /Johan – Loco BoB (C)

    • Peter A

      Snarare finansierar äldre spelare en del av de yngre lagens spelande då yngre som går på festival spelar gratis.

      Jag märker att det finns ett glapp här som vi skulle behöva överbrygga. Vi ska ta en funderare och inbjuder gärna till träff/diskussion med de engagerade krafter som finns i stan. Vi är öppna för alla typer av förändringar.

  11. Vamos

    Alla kommentarer gör mig mer och mer övertygad.. Om inget drastiskt görs kommer festen runt cupen dö ut… Cupen kommer säkert alltid finnas kvar men då är det några eldsjälar från något seedat lag som tagit på sig arrangemanget men mer än 50lag.kommer knappast bjudas in då det krävs ett jäkla jobb för en cup som i bästa fall går jämnt ut ekonomiskt…

    Arrangören har redan sagt att utan dom 350kr/skalle blir det ingen cup, deras egna ord..
    IKSU hade garanterat fortfarande arrangerat om deras turnering hade varit vinstdrivande men nu var den inte det…

    Mycket sägs men tyvärr är cupen som folkfest på väg att dö ut, sanna mina ord

  12. Peter A

    Folk här inne måste förstå:

    1. IKSU drev cupen med 300.000kr i förlust
    2. 1/4 av cupbesökarna köpte spelarmband, resten köper festivalarmband där cupspel ingår. Här låter det som att alla betalar 350kr när de flesta faktiskt betalar 0:- (eller hur man nu värderar cup vs festival). Att många gamla rävar påverkas av detta är underordnat att studenter kan spela och gå på en festival för en i sammanhanget rätt billig peng. Det är uppenbart hur många här inne bara ser till sitt eget perspektiv och inte studenternas/ungdomarnas.
    3. Vad är alternativet om inte vi hade tagit över detta? Vad hade det inneburit med cupen utan festival, kraftigt minskad marknadsföring och i princip endast ideellt arbetande krafter? Tycker flera hör inne kan tagga ner 500kg
    4. Folk måste bestämma sig – sätt krav på högre kvalitet ELLER sätt krav på låga priser. Det går tyvärr inte att kombinera mer än på marginalen.
    5. Det finns inga sponsorer eller kommun som kan bära detta. Det är vi som deltar i cupen som måste stå för dess kostnader och utveckling. Det finns ingen ekonomi alls i cupen.
    6. Vi värvar inte spelare till cupen med spelarmband, nya spelare värvas med helhetskonceptet. Är du en sportig kille på 18 bast så kommer halva klassen gå på festivalen, så införsäljningen där är inte så svår. Utmaningen är att få folk att skapa lag, de har redan betalat för att vara med.

    • jonas

      Facit: minskat antal lag, ökat antal festivaldeltagare
      Kvalitet/kostnad: sämre nu/ dyrare nu
      Slutsats?

      • Peter A

        Det är fortfarande fler lag nu än när vi tog över. Kvaliteten är högre idag än under iksu. Det vet jag att du inte håller med om men jag tror du skönmålar iksu.

        • rob

          Visst var det problem för IKSU sista åren med byggnationer på ängarna så man kunde inte utnyttja allt till banor.
          Sen gick ju snacket att IKSU hade ett tak på hur många lag man tog in.
          Dom nekade lag som var försent ute.

    • Johan

      Ja självklart ska ni inte behöva driva en cup med förlust, det förstår alla här. Men eftersom du själv tar upp att IKSU drev cupen med -300.000 kr i förlust då det kostade 100kr, så kan vi räkna lite snabbt här med antagandet att arrangemanget och organisationen kring enbart brännbollen vore samma.

      Iksu tog på 350 lag in 350 x 10 spelare x 100 kr = 350.000 kr.
      -300.000 kr i förlust innebär att intäkterna hade behövt vara 650.000 kr för break even

      Separerar ni cup och festival behöver ni således ta 650.000/3.500 spelare = 185 kr/spelare för break even på 350 lag. Det skulle då kosta 1.850 kr per lag istället för 3.500 kr.

      Nu kanske inte alla är ekonomer men argumentet ”utan de 350 kr blir det ingen cup”, låter mest som ett surrealistiskt hot för mig. Jag menar, har ni krav på 90% avkastning på ert investerade kapital i cupen (vilket antagandet om intäkter visar), så är det bara att gratulera om folk köper det argumentet… för jag och många andra verkar inte riktigt göra det.

      Och säger ni ”alla som inte köpte spelarmband betalade 0″… ja då krävs det ju helt plötsligt att spelarbanden skulle kosta 750 kr bara för break even i cupen (om 1/4 av 3500 spelare ska stå för cupkalaset), så det är ju bara ytterligare ett bevis på att hela den här argumentationen om ”350 kr ingen cup”, faller för mig.

      Allt har att göra med hur ni bundlar och intäktsfördelar konceptet cup/festival. Om jag exempelvis bundlar att sälja nya Volvo-XC70 bilar och så får man en takbox på köpet, så blir det ju lite wierd diskussion om en kille som bara vill köpa takboxen får höra ”nä, det finns ingen ekonomi i takboxar, vi gör förlust på våra takboxar för de ger vi bort gratis om du köper en XC70, så därför får du betala dubbla priset mot tidigare”.

      Med all välmening och jag tycker trots allt att ni gör ett riktigt bra jobb, även om jag ifrågasätter argumentationen om prishöjningarna.

      • Peter A

        Vi har ju valt att hålla ihop cup och festival. Detta främst för att få bort fysikgrändsfesten. Så där finns alltid en baktanke att om man öppnar upp för unga människor att spela cup billigt och sedan supa oorganiserat i stor omfattning så riskerar vi dräpa festivalen och i sin tur cupen. Det är så vår analys har sett ut iaf.

    • jonas

      Nu stämmer det ju inte riktigt att IKSU gick back 300,000 på cupen och att ni klev in som några räddande änglar. I avtalet för att få ta över cupen betonas det att vi i ”IKSU Brännboll” inte får förknippas med yran o BU ab och anledningen till det, tillika orsaken att IKSU la ner, är att cupen med dess yra strider mot IKSU;s nya policy rörande alkohol. De vill inte bli förknippade med fest o fylla. Du säger att folk måste bestämma sig, antingen ”krav på högre kvalitet ELLER sätt krav på låga priser. Det går tyvärr inte att kombinera mer än på marginalerna” Men det går tydligen bra att kombinera ett högre pris och en lägre kvalitet!?

      • Peter A

        Som jag förstår handlar din kritik främst om speltekniska saker som banmått, domartillsättning och placering av poängblock.

        Det bör ju i sammanhanget kunna lösas med rätt så enkla förändringar, tex genom att ta in en person som kvalitetssäkrar cupen ut elitspelarnas synvinkel.

  13. Vamos

    Det är just det.. Intresset hos dom yngre finns inte.. Man kan inte tvinga folk att vara med.. Spontanidrottandet är idag obefintligt… Burken samt festivaler;) är ungdomarnas intresse idag.. Vi föräldrars uppgift att se till att våra barn intresserar sig från tidig ålder!

    Dock så måste ni köpa kritiken gällande banmått och domare… Det bara måste fungera för att ni ska ge bilden av att ni bryr er om cupen! Ungdomarna ställer idag upp och ”dömer” för att dom tjänar pengar till festivalbiljetter eller får festivalbiljetter för besväret… Dom ställer inte upp för att dom tycker det är roligt… Börja med att sätta en 25års gräns på domarna eller att erbjuda endast spelarmband till dom som dömer… Tyvärr lär väl det leda till att ni inte får ihop tillräckligt med domare…

    Så för en brännbollsfantast som mig själv som växt upp med cupen och dess feststämning så kan jag bara säga att festen kring cupen sakteliga är på väg att dö ut…

    • Peter A

      Banmått. Givetvis är det dåligt. Men om vi har ett förråd, vi gör en inventering månaden före – allt är där – och när vi sedan ska göra banorna är repen borta, då blir det snabba lösningar. Svårt att hantera på annat sätt, kanske skulle vi panikgjort nya rep, men bemanningen stod ju där och då för att göra banorna. Kommer såklart inte hända igen.

      Att cupen dör ut, håller inte alls med. Vi hade en kanoncup i år med strålande solsken. Många nöjda lag, kommer att bli kanon nästa år.

  14. Stebba

    Min syn på yran!
    Jag tycker att prio ett är att få in nya unga lag, utan dom så kommer inte cupen finnas kvar tillslut.

    Best in show tycker jag ska finnas kvar och utökas. Ge pris till topp 3 och kanske ett pris till årets nykomling. Jag tycker att det är de lagen som gör att fler lag kanske kommer vara med. De drar även stor publik se på fantomen t.ex. Och ni får gratis PR på cupen.

    När det kommer till domare så kan jag tycka att alla måste komma på utbildningarna. Tycker även att ett lättare prov kan vara på sin plats. Att en domare missar en lyra eller missar en bränning kommer alltid att ske men att man inte kan dom grundläggande reglerna får inte ske.

    Uppdateringen av resultat tycker jag inte fungerade som ni säger att den gjorde. Jag försökte kolla på min mobil flera ggr och fick inte upp resultaten. Kanske en app skulle vara en bra idé!?

    Banorna behöver jag inte nämna för nästa år kommer det att vara bra.=)

    Gällande bränningar och tjuvstarter. Rita en vit linje på 2-3meter så det blir lättare att se om man blir bränd eller tjuvstartar.

    Nu till det positiva så är jag glad att öppen poäng räkning har kommit.

    Det var bra att det fanns fler ställen man kunde köpa mat på även om det kunde bli långa köer.

    Finalen var bra arrangerat och tycker ni ska fortsätta utveckla kommentator snacket så det blir som på en riktig hockeymatch. Se bara till att det blir en till läktare eller fråga kommunen om dom inte kan göra en naturlig kulle så det kan bli som på den gamla goda tiden på campus. Det är inte bra med folk inne på banan när matchen är igång.

    I det stora hela är jag nöjd med yran längtar redan till nästa år. Vill bara säga tack till att cupen lever vidare och hoppas att den aldrig dör ut! Kommer det komma någon aftermovie!?

    • Peter A

      Bra synpunkter! Vårt största fokus ligger på studenter och ungdomslag, vilket denna debatt lite ger uttryck för. Kommentarer kommer främst från elitlag och äldre spelare, där vi inte sätter all fokus. Kommentarer från yngre lag lyssnar vi mest på – även om vi självklart håller med om vissa brister som tas upp.

  15. Richard, Högst är större

    Det jag är lite orolig för är återväxten i cupen. Hur roligt var det inte att som 9-10 åring få vara med bland det äldre och spela Brännboll. Spelet som man max fick spela 2-3 gånger per år på gympalektionerna. Nu kanske ni redan gör detta men varför inte bjuda in idrottsklubbar, skolor, ungdomsgårdar (finns de kvar?). Sätt en maxålder på t.ex. 15-16 år, erbjud dem att vara med till en billig peng. Låt oss leka med tanken, 500-600 kr. Det skulle bli 50-60 kr per person, tror de flesta har mer i veckopeng vid den åldern…

    Skulle detta lyckas låt dem få en egen cup i cupen, ungefär som studentcupen var förr. Låt vinnaren kliva in på lördag för att spela 64-dels final. Annas får man bara helt enkelt lotta in dem i det vanliga spelschemat.
    Som jag minns det var det bara sjukt roligt att få spela brännboll. Jag tror detta skulle kunna samla ännu mer folk till ängarna, föräldrar, släkt osv. Men även att man sakta och säkert få in fler yngre förmågor och lag till cupen.

    Bara en liten tanke som väcktes hos mig för några veckor sedan.

    • Peter A

      Det är svårt att få till den typen av cuper tyvärr. Det är en annan tid nuförtiden med andra intressen.

      Skulle någon t.ex. inom ung företagsamhet eller annat vilja skapa en sån typ av cup ställer vi gärna upp med att låna ut material mm. Men det behöver finnas ett grundläggande intresse där någonstans att bygga på.

  16. Lasse K

    Som någon påpekade tidigare. De flesta lag betalar 1000:- per spelad match. Hur man än vrider och vänder på det så är det väldigt mycket pengar med tanke på vad man får tillbaka!

    Sen tycker jag inte man ska vifta bort kritiken med ”ingen tvingar dig att vara med”. Enda anledningen att jag (och så många andra) år efter år reser söderifrån är kärleken till brännboll. Den kan man bara få utlopp för under dessa dagar, oavsett vem som sen står bakom namnet Brännbollsyran.

    Sen har jag lite svårt att förstå er vädjan till folk att ställa upp. Ni är ett FÖRETAG. Deal with it!

    • Peter A

      Ska vi vara företagsekonomiskt krassa ska vi ju bara se på resultat och strunta göra investeringar som vi gjort med poängblock, fler domare etc. Företagsekonomiskt finns ingen vinning i cupen, så klagar folk inom detaljfrågor så kan vi rycka på axlarna om vi vill, det påverkar inte allt för många lag. Nu gör vi inte så, vi är brännbollsälskare. Vi vill gärna göra en ännu mer fantastisk cup bara för att vi älskar brännboll. Men vi vädjar om hjälp för insatser kopplat till elitspelet.

      Och igen, det är bara 1/4 av spelarna som köper spelarmband så stora massan köper inte spelspecifika pass.

      • Peter A

        …och vi vill absolut inte vifta bort kritik. Vi lyssnar med stora öron. Men för en nyanserad debatt och för att se hur vi tänker kan det vara bra att bägge sidor berättar sin verklighet. Vi vill inget annat än att cupen växer.

      • Gert

        Det blir alltså den 1/4 som betalar spelararmband som ska finansiera cupen, eftersom dom som köper festivalarmband spelar gratis !??

        • Peter A

          Vi räknar inte exakt så. Men hela vårt koncept bygger på en populär fest är grunden för ekonomi i arrangemanget. Rekrytering görs främst till de som köper hela konceptet och det ska vara en tröskel till att bara välja spel. Vi söker gärna idéer på hur man kan skapa attraktiva lösningar även för äldre, där vi prövade Players Lounge i år med sändningar av brännbollsmatcher och coverband mm

          • Anger, Högst är större

            Jaa..om tanken med 350:- för bara spel är tänkt ’som en tröskel’ har ni ju lyckats. En fullständigt vedervärdig tanke, men ni fick som ni ville.

      • Mike

        Fast där har du lite fel Arken. Som ett företag kan man inte bara se till resultatet. Alla företag i dagens samhälle fokuserar på kundnöjdhet, nyinvesteringar och servicemind. Eftersom hela arrangemanget heter Brännbollsyran så skulle ni ju inte som företag överleva om ni bara satsade på det vinstbringande, dvs festivalen. Om cupen för varje år tappade lag pga bristande kvalité och nytänkande så skulle det ju inte heller ha något värde att döpa festivalen till Brännbollsyran. Båda evenemangen är i symbios och behöver varandra. Med andra ord, nedvärdera inte den ekonomiska satsningen på cupen. Den i sig föder liv till festivalen.

        • Peter A

          Vi kommer aldrig snåla på cupen. Ser vi brister kommer det att förbättras, vi är inte nöjda.

  17. Jens, Pappa betalar

    Först vill jag säga att Arkhult, Gustav m.fl. gjort och gör en strålande insats för att få cupen att leva vidare. Ni lägger massvis av er tid och energi på att hålla allt flytande och för det ska ni ha en eloge! Kom ihåg att inte ta allt ni läser kring cupen och yran personligen, utan försök att bemöta även icke-konstruktiv kritik på ett professionellt sätt.
    Om man ser till den negativa feedback ni mottagit så kan man se en tydlig trend i att många av oss old timers (samt många andra) är missnöjda med priser, domarinsatser och banor. Vi är alla eniga om att vi behöver värva mer nya lag till cupen för att garantera dess fortlevnad, samt bättre domare i form av eldsjälar som älskar brännboll och generellt mer ideella krafter för att styra cupen åt rätt håll.

    Mitt förslag:
    Ni som driver cupen måste bli mer transparenta med ekonomin kring cupen. Försök bryt ut cupen från festivalen och redovisa – till den bästa av er förmåga – vad och hur mycket saker kostar som rör cupen, samt vilka intäkter ni har. Att vi sitter och gnäller på att det kostar för mycket och att ni försvarar er med att cupen inte är ekonomiskt hållbar utan att vi kan samlas kring några siffror är döfött. Att ni tjänar pengar på cupen är heller inget jag tror någon har något emot, så var inte rädda för att visa att ni faktiskt får något för ert slit.
    För att engagera mer folk skulle jag dra igång ett officiellt forum för cupen, där ni försöker få ut inbjudningar till dels seedade lag men egentligen alla lag som fortfarande spelar, är seriösa och aktiva (ex. Pappa betalar, Pyroman, Skogsägarna m.fl.). Använd forumet för diskussioner, redovisning av ekonomi, demokratisk beslutsfattning i frågor rörande cupen samt för att ta in feedback och förslag; ”Ska vi köpa in poängblock för 150,000:- i ett försök att öka kvalitén på spelupplevelsen eller ska vi försöka hålla nere priset på armband för att locka nya spelare?”. Skulle ni öppna upp för en genomskinlig diskussion kring allt från pengar till förändringar ni vill göra eller saker ni vill köpa in så skulle ni garanterat mötas av en tillmötesgående grupp eldsjälar som gärna hjälper till med att mäta upp planer, döma matcher eller vad annars ni nu kan tänkas behöva.

    My two cents.

    • Peter A

      Bra idéer. Vi har inga problem med transparens, vi måste bara snickra ihop en separat budget först 🙂 Sedan vet jag inte om forumformatet är bäst, har provats på olika sätt. Kanske går att göra hysat regelbundna inlägg här på bloggen med Jespers goda vilja.

      • Selle, Högst är Större

        Jag tror att ni som leder och styr har en stor möjlighet nu medan järnet är varmt. Vi har just spelat turneringen och det finns massor av åsikter. Självklart finns vettiga anledningar från er sida varför ni satsat på det ena eller andra. Om allt man vet är att man betalar mer och upplever att saker blir sämre är det inte så konstigt att man blir grinig. Starta forum, maila ut, be om hjälp, ordna med en träff en förmiddag där man kan diskutera framtid och möjligheter. Av allt detta att döma (scrolla bara upp här, så finns massor av engagemang. Det räcker inte att skicka ett mail en gång i januari och fråga om hjälp. Ta tag i det tidigare, jobba för att vi skall engagera oss.

        Efter att ha läst allt som skrivits så verkar det ju som att de flesta är överens om sakfrågorna. Jag är övertygad om att ni vill skapa en så bra turnering som möjligt. Allt annat vore ju korkat. Men försök också att bemöta kritiken på ett professionellt sätt. Kom ihåg att det är viktigt med goodwill och att ni är företaget som håller i det och att vi endast är ”konsumenter”.

        Yran var på många sätt också lyckad och det kommer alltid finnas utvecklingspotential oavsett hur bra/dåligt ni sköter yran i framtiden.

        Jag hjälper gärna till och jag vet många andra som också skulle hjälpa till. Om ni bjuder till så kommer också vi att göra det.

        Johan Selander, Högst är Större

        • Peter A

          Bra, bra!

          Både jag och Gurra är utomlands på var sitt håll för årlig återhämtning. Vi ska prata ihop oss när vi kommer tillbaka och se hur vi går vidare med detta.

  18. En yngre röst

    Jag strosade runt på yran efter gruppspelet på fredagen, såg en massa utklädda (drickande) lag, en del ’seriösa’ lag med mindre bollkänsla och andra lag som var där för att umgås. Det som var gemensamt för alla dessa lag var att alla verkade ha skitkul, jag såg ingen som stod och skällde på domarna angående regler, ingen som la alla energi på att deras plan var några grader felvinklad, alla gjorde sitt bästa efter de taktiska förhållandena.
    Nu har jag ingen koll på det exakta antalet av satsande lag det finns inom brännbollen men vi säger 50-60, jag kan med stor sannolikhet säga att de andra 300 lagen som var med (av andra skäl än av att vinna) inte skulle ha haft samma kritik på årets cup som har sagts i detta inlägg (förutom priser).
    Därför tänker jag då att seedade gruppspel borde sättas ihop med de bästa planer och domare för att minska domarmisstag och andra faktorer som att terrängen är ojämn eller att planen är knepigt placerad (för att slippa gnäll och dumma slutsatser från en del spelare så här i efterhand) .
    Men jag vill inte heller att någon stackare som betalar 350kr för 3 matcher ska få en lägre prioriterad bana bara för att seedade lag är allmänt mer petiga och vet hur de vill ha det men jag tror inte att de andra 300 lagen som är på yran (för att ha kul) fokuserar lika mycket på detaljer.

    Till nästa år så vore det däremot bra med lägre priser, i alla fall för yngre spelare. Det är jättekul att se yngre lag som typ SKS satsa fullt ut, vi behöver fler lag som får inspiration till att dra ut klasskompisar och hitta vänner som är sugna på att satsa, det bidrar med en långsiktig bättre cup och inte bättre plussiffra på papperet för stunden. Därför så ska inte de yngre lagen stoppas på grund av att några inte har råd eller vill lägga ut halva månadspengen på 3 matcher. Det räcker med att två stycken ballar ur så kan inte hela laget vara med för att dom är för få spelare..

  19. two eyes

    arkhult skriver i ett inlägg att iksu gick back med 300.000kr -> johans kalkylering -> arkhults inlägg
    (Vi har ju valt att hålla ihop cup och festival. Detta främst för att få bort fysikgrändsfesten. Så där finns alltid en baktanke att om man öppnar upp för unga människor att spela cup billigt och sedan supa oorganiserat i stor omfattning så riskerar vi dräpa festivalen och i sin tur cupen. Det är så vår analys har sett ut iaf)

    arkhult vad tror du gör jonas bk rel mest upprörd? banmått med mera eller vilka visioner ni har med cupen i skuggan av festivalen. folk har drömt om 90-talets glansdagar med över 1000 lag, dom börjar tinas bort och folk börjar inse fakta om hur framtiden kommer se ut…..

    den gamle gode gadget gurra hade ju blivit skogstokig och bara velat gå och pissa på de ansvarigas brevlådor

    • Peter A

      Ärligt talat vet jag inte vad Jonas mest reagerar på. Kanske att han tycker att han och hans bror kunde tagit tag i detta istället för oss, jag vet inte.

      Vi har aldrig gått ut och pratat om 1000 lag. Vi jobbar långsiktigt och inser att det är en annan tid nu. Folk motionerar mer individuellt och lagtävlingar som t.ex korpen har det mkt svårare. Vi styr om cupen till att tydligt rikta sig till unga och studenter istället för som tidigare skjuta brett. Vi har med festivalen något att bygga på – ta tillvara på det! Festivalen kan pusha cupen framåt. Vi går plus och har ekonomiska muskler att satsa även på cupen. Det kunde varit värre!

  20. Klas - Hjärnsläpp

    Jätteintressant att läsa alla inlägg och se hur många som är engagerade och vill driva cupen framåt. Jag vill tacka Gustav som jag vet lägger vansinnigt mycket tid på att få allt att fungera.

    Jag vet att domarfrågan redan har diskuterats mycket, men det är så klart för att det är en avgörande faktor när det gäller hela upplevelsen av brännbollen. Alla seedade/rutinerade lag har ju någon gång drabbats av domarkatastrofer.

    Eftersom domarfrågan är högintressant och Gustav efterfrågar hjälp i denna fråga tänkte jag återkoppla till följande text i hans inlägg:

    ”Där vi lägger ned allra mest tid är på domarna. Att få in domare och sedan att utbilda domare. Vi hade förutom två vanliga utbildningarna en för avancerade domare som ska döma i turneringen. Dessutom gjorde Joel ett riktigt bra jobb med att gå runt och kolla på samt hjälpa domare, tyvärr behöver vi vara fler som göra samma sak om det ska verkligen ge något.”

    Att ha några stycken ”domarstöd” som Joel som går runt under gruppspelet och rättar till konstigheter borde vara något som flera av de ”rutinerade” spelarna kan ställa upp med. Jag tror att detta skulle göra brännbollsupplevelsen mycket bättre för både de seriösa lagen och de som bara skojspelar. Jag har själv dömt i alla gruppspel de senaste 10 åren och vet att alla lag uppskattar en god domarinsats. Får skojlagen en rolig upplevelse av brännbollen kommer de kanske att återkomma nästa år.

    Jag tänker döma även nästa år om Gurra vill ha min hjälp, men jag anmäler mig också som ett ”domarstöd” för att jag tycker nog att man inte ska gnälla om man inte är beredd att hjälpa till.

    När det gäller kritiken måste jag nog instämma i prisproblematiken. Vi som älskar brännbollen och cupen kommer säkert att alltid betala vad det kostar (själv tar både jag och sambon ledigt utan lön från jobb och flyger tur och retur från Malmö), men det kommer att vara ett problem med återväxten om ungdomarna ska behöva betala 350:-/skalle. Fredriks förslag med sänkt avgift för spelare upp till 21 är ju lysande. Vet inte hur marknadsföringen mot skolorna (högstadiet, gymnasiet) ser ut, men där finns ju framtidens brännbollsspelare.

    Angående tjekcupen så hade det nog varit ide att marknadsföra detta som en avslutning/kickoff på säsongen för traktens alla tjej- och damlag i olika idrottsföreningar. Är alltid kul att mäta sina krafter på neutral mark och se vilken idrott som går längst. (Inlägg från Johanna)

    Till slut vill jag tacka för ännu en härlig yra även om den tog slut alldeles för fort för oss det här året. Vi ses sista helgen i maj nästa år!

  21. Bobbo

    Här kommer lite konstruktiva tankar…

    # Banor/ domare – Som det redan nämnts i kommentarer så tror jag att den bästa lösningen är att man kvalitetssäkrar dessa områden med specifika mellanchefer som endast jobbar med banor eller domaransvar. Tex Jonas skulle kunna ha ett ansvar som endast går ut på att säkerställa banornas korrekta utformning. Precis som du Gurra var inne på själv så ska kanske du ha ett övergripande ansvar för att alla specifika delar av detta stora arrangemang ska rulla på på bästa möjliga sätt under yranhelgen.

    # Tre dagar? När det skulle utvärderas på sociala medier som tex instagram så tyckte många ungdomar att det skulle läggas till ytterligare en dag. De syftade säkerligen på fler artister och mer fest men det kanske skulle kunna utveckla cupen också? Skulle man spela tex en omgång med start torsdag eftermiddagl så skulle möjligheter öppna sig för att duktiga domare kan döma fler omgångar (eller iallafall att de domare med minst engagemang inte behöver döma), man skulle kunna slippa använda de värsta banorna (eller vid mkt regn kunna avlasta vattensjuka banor), eventuellt förlägga hela cupen på endast en del av ängarna(men då under längre tidsperiod)…lättare att styra med ett stort sekretariat, fler publikmatcher om klackarna hamnar på samma område. Skulle även kunna ge luftigare spelschema närmare slutspelet så de som vill hinner äta, mindre tidspress = minskad risk för mänskliga misstag. Vet inte hur det skulle funka i verkligheten men det är en tanke iallafall.

    # Locka fler lag – Som det också kommenterats tidigare så är det en stor mängd av de 13 000 som köpt festivalband som inte haft intresse av att spela. Istället för att se festivalen och cupen som två separata delar där vi klagar över att det läggs för mycket fokus på festivalen så borde cupen rida på den framgångsvåg som festivalen har. Då alla som köpt festivalband även får spela cupen kanske man kan locka med att det lottas ut VIP paket men endast bland de lag som spelar i cupen. Är det ett gäng ungdomar som är taggade på festivalen och vill ha chansen att vinna ett VIP paket, eller tex backstagepass eller liknande så ökar chanserna att de drar ihop ett lag för att få vara med i utlottningen och har de väl spelat ett år så finns ju chansen att de tycker att det är grymt kul och vill lira fler år. En sådan utlottnings skulle kunna hypas ordentligt via sociala medier.

    Sen tror jag också att vi ska ta hjälp av ”festivalungdomarna” själva där man kan sätta ihop en utvecklingsgrupp med ungdomar som har intresse för både cupen och festivalen. Denna grupp skulle få jobba för att locka andra ”festivalungdomar” att vilja dra ihop lag. Genom denna grupp, sociala medier (som ni redan använder på ett bra sätt) och riktigt bra pris/ priser som lottas ut till deltagande lag så borde det gå att locka fler lag till cupen.

    För övrigt är jag väldigt glad över att Gurra och Arken, mfl sett till att denna fantastiska brännbollshelg får leva vidare…

    / Bobbo

  22. P Alex

    Jag tror att ett stort problem med brännboll är att reglerna inte primerar atleter. Nu handlar det till stor del om att hitta av bollen, inte att kasta hårt eller springa fort. Jag tror att det är svårt att få ”gymnasielag” med taggade idrottare och stor klack att återvända när de åker ut i mot typ Loco Bob. Ändra reglerna så att det blir rotation bland de sidade lagen. Ge en poäng per kon sprungen på eget slag. Ingen för inkommande spelare.
    Och 15 för utebränning.

    Då kommer det fortsättningsvis vara värt att slå låga slag och att bara lyfta runt. Långsamma säkra slagare kommer fortfarande behövas. Salming hade ändå vunnit med dessa regler, men en rad lag på sidningsplats hade byts ut efter 15-20 år. På sin plats kan tyckas.

    Vi kommer ändå att spela för att vi alltid gjort det. Kan ni inte under en sommarkuppp forska fram balanserade regler som förskjuter spelet mot gladbrännboll men behåller taktikmomenten?

    Årets cup var bland de bättre. Jag har dock inte betalat 350 än (missade hela grejen med förköp). Vag kan pengar skickas Gustav?

    • Mikey

      Lycka till med att springa på eget slag om det är svårt att träffa bollen. Jag tror att om man har som målsättning att ändra brännbollen så att den premierar något annat än att träffa en boll med ett brännbollsträ så har man kommit till fel sport.

  23. Mattias

    Skulle det inte kunna vara en idé att köra något slags sidoslutspel där vinnarna blir det bästa oseedade laget eller något? Känslan är att det finns många lag som bara är nöjda med att lira 3 matcher, och även om man skulle tycka att det vore roligt att gå vidare som ett ”amatörlag” till slutspelet så är det nästan garanti att man åker ut i första rundan. Vilket gör att det kan kännas jobbigt att gå vidare för att släpa sig upp bakis på lördagen för att bli krossad i en match. Skulle man däremot veta att man kan få spela vidare trots krossen kanske det skulle ge extra motivation.
    Det är väl inte omöjligt heller att det skulle kunna gynna återväxten då lag tillslut vill satsa ännu hårdare för att kunna ta sig vidare i A-slutspelet. Förstår även att det skulle bli problem med att lösa planer och tider, men ett kort slutspel från kvart eller nåt inte borde inte vara omöjligt. Om inte tjejcupen lever vidare, går det ju att ha b-finalen innan riktiga finalen. Kanske skulle kunna locka ännu mer publik? (ev. ha en litet pris så det blir lite prestige i det hela)

    En annan grej som hade varit bra, som någon nämnt tidigare, är om det fanns en App där man kunde följa slutspelsträden och se vart alla lag spelar, när dom spelar, vilka som går vidare osv.. Alternativt ett instagram konto bara för cupen med dom uppdateringarna.

    Sen vore det också väldigt grymt om det gick att göra en snygg promo-film för cupen där man går igenom Brännbollsyran historia med filmer och bilder som finns från storhetstiden, samt det bästa utklädnader (ex. the lost vikings), bästa lagen, rekord osv. (Så vi lite yngre förstår vad våra föräldrar säger när dom pratar om att spela brännboll på grusplan i snöblandat regn och aldrig gnälla…)

    Till sist så vill jag bara tacka för ett fantastiskt evenemang! Vårat lag bestod av första gångare från Göteborg, hemvändare till helgen från USA, London, Uppsala och Luleå, alla oerhört nöjda som tyckte det var värt varenda krona. Det visar ju om inte annat på hur värdefull yran är, att kunna dra samman ett gäng som nästan aldrig annars kan ses samtidigt under ett år. Sjukt bra jobbat! Längtar redan till nästa år!!

    • Mattias

      Ett annat förslag som inte alls är genom tänkt heller men som skulle kunna ge lite mer fokus åt cupen är ju om det skulle finnas ett kändis lag med. Bjud in typ Soran eller någon som lagkapten och låt han skapa ett lag. Ha nån slags tävling där vinnaren får spela i med det laget. Känns som att det kan ge mycket PR till själva cupen. Istället för att alla yngre ska snacka om vilka artister som kommer till festivalen så blir det lite mer att man ska till ängarna för att se kändislaget.

      Nackdelarna är väl att det kan bli alldeles för plojjigt, funkar inte alls om det spöregnar, eller så kanske ingen nånsin skulle vilja ställa upp på det. Men det kanske skulle kunna vara nåt.

  24. Stål

    Det kan inte bara satsas på yngre, det krävs att entusiasterna också vill fortsätta spela och därmed rekrytera alla de känner för att få ihop lag till cupen.
    Ju större den är desto mer legitimerar den festivalen och sänker givetvis snittpriset för att vara med.
    Infrastrukturen för området måste ju vara ungefär likadant om det är 300 som 750 lag.
    Och om fler människor kommer blir det mer kling i kassan för företagarna.

    12pers*350kr = 4200/lag
    12pers*150kr = 1800/lag

    4200kr* 300 lag = 1.260000
    1800kr* 750 lag = 1.350000

    Tack för en bra cup (med vissa invändningar)

    • Peter A

      IKSU tog 800kr/lag för 5 år sedan. Då bör det ju vara 1000 lag anmälda med samma logik. Det var färre anmäda då än nu (296 st).

      • Fredrik

        Det var fler anmälda lag i år (ca 340st som jag förstår) än för fem år sedan (296). Men då ni säger att 3/4 spelar gratis eftersom de har köpt festivalarmband så betyder det att i år var det endast ca 90 betalande lag. SÅ, för fem år sedan hade de 200 fler betalande lag än i år.

        • Peter A

          Fredrik: går inte översätta rakt av så heller. Men om folk på allvar menar att vi ska skära hårt i priser så får man också samtidigt köpa att det går ut över produkten med minskad marknadsföring, 1 domare per bana, enklare finalbana mm. Personligen skulle jag hellre se ett ännu fetare arrangemang kring brännbollen och lägga fokus på investeringar och satsningar vi kan göra. Dvs bränna mer pengar på mer brännboll.

  25. Peter A

    Jonas: Du är är vanligtvis en trevlig person Jonas, men ditt ohövliga och negativa sätt diskvalificerar dig från att vi ska bry oss nämnvärt om dina åsikter.

  26. Glashus

    ”Priset är inte högt. Om du är en vuxen man och tycker 350:- är för mycket för årets bästa helg så får man nog fundera på sina prioriteringar.”

  27. Adde

    Generellt sett tycker jag att cupen varit ett steg i rätt riktning. Öppen poängräkning är ett fantastisk påfund. Må det aldrig försvinna. Dommarna i gruppen var ju sådär men inget som förvånar. I slutspel var det riktigt hög klass på våra dommare så där var jag positivt överaskade. Det är fan inte lätt att nå perfektion men ständig förbättring torde vara ett ledord. Att få de etablerade lagen att dömma är enda lösningen för att samla tillräckligt många med tillräcklig kompetens. Då krävs en deal som är tillräckligt bra för att man ska lockas. Personligen är jag positivt inställd till players lounge och att de seedade lagen erbjuds bra priser för att boka plats där. En låg entrepeng borde kompenseras av merförsäljning av alkohol/mat.

    För korta banor låter för en skadebenägen gubbe bra. Är dock rätt övertygad om att detta var en engångsföreteelse med tanke på reaktionerna.

    Vad gäller debatten angående priset tycker jag det är fel att säga att 3/4 spelar gratis då de köpt festivalarmband. Alla förstår att båda företeelserna drar besökare till varandra och då kan man lika gärna säga att de som spelar cupen får 350 kr rabatt på festivalarmbandet. Problemet när man höjer priset först till 250kr år 1 för att nu vara 350 kr är att förväntningarna på arangemanget höjs. Cupen är bättre nu än när iksu arrangerade tycker jag. Men inte i relation till den ökade prislappen. Ni gör ett bra jobb och jag tvivlar inte på kompetensen eller engagemanget. Men som ett företag som redovisar svarta siffror fknns det inga ursäkter till att inte agera framöver vad gäller cupens kvalitet och bemanning. Det är ju trots allt en stor del av eran produkt och en av årets absoluta höjdpunkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.