Brännbollscupens framtid

Kommentatorfältet har ju onekligen blomstrat den senaste veckan. Det hela började med en ganska okonstruktiv ton men jag tycker att det utvecklades till någonting bra i slutet. Aldrig har så många olika personer kommenterat och engagerat sig i en fråga. Mycket handlade om domarna, banorna och spelarpriset. Nu har arrangörerna fått veta vad läsarna tycker om biljettpriset och att banorna/domarna var under kritik. Men vi måste alla förstå att dom lär av sina misstag och jag vågar nästan bad-löfta (lite mer tyngd i det än att lova) att planerna kommer vara mycket bättre nästa år samt att Gurra kommer jobba stenhårt för att få ännu bättre domare än i år. Förhoppningsvis med hjälp av dom seedade lagen. Hur man än vrider och vänder på det så är brännbollen inte en världssport och den härliga stämningen på ängarna är det som får folk bitna i sporten. Låt oss inte förstöra det.

Så nu tar vi alla och vänder blad och blickar framåt. Istället för att grotta ner oss i det som har hänt så ställer vi oss frågan:

Hur kan man utveckla cupen?

Ni har ju märkt att både Arken och Gurra läser den här bloggen så här har ni er chans att göra er röst hörd. Jag börjar med några tankar jag har.

Filma fler banor!

Jätteroligt initiativ att de filmade finalbanan i år och jag hoppas innerligt att de lägger ut de filmerna på nätet då jag knappt minns finalen och gärna hade sett matchen BK Rel – Salming för att se vad hypen handlar om. Såna här filmer skulle man kunna sitta och njuta av med en kopp te en mörk novemberkväll och drömma sig tillbaka till yran. Jag ser gärna att dom ställer upp en till kamera på den andra semifinalbanan. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon kommentator eller livesänt men hade varit roligt att kunna se fler matcher i efterhand, det är någonting som verkligen saknas i brännbollen.

Det här är väl ett förslag som nästan enbart gynnar de riktigt inbitna brännbollsnördarna, men jag hade gillat det.

Deals i stil med att dömer 6 pers i laget får alla spelararmband.

Hade dealsen med seedade lagen sett ut såhär vet jag att åtminstone vårat lag hade ställt upp och dömt. Om man inte vill gå på festivalen men ändå kan tänka sig att döma för att höja domarkvalitén. Att vara den enda i laget som dömer är inte lika lockande som att alla gör det.

Brännbollsyran app

Som någon nämnde tidigare så vore det bra med en app som levererade resultaten med mindre krav på datamängd. Deras lösning nu funkade på stationära datorer men på en mobiltät äng så var det segt att kika resultaten. Skulle också vara en bra plattform för att marknadsföra. Kanske ha små intervjuer med samtliga seedade lag, länka till den här bloggen + salming osv. Kanske går att snacka med någon utbildning på univ. som skulle kunna ha den här appen som ett projekt/examensarbete av något slag?

Ännu fler soptunnor runt finalbanan

Det såg ut som ett riktigt slagfält efter SKS/Medvind matchen på fredagen. Dålig stil av klackarna att bara dö av sig alla grejerna efter matcherna va klara och lämna naturläktaren som en soptipp. Kanske hade dom bemödat sig att plocka upp sina flaskor om det hade varit en soptunna var 20de meter istället för var 50e meter. Här önskar jag också lite ansvar av klackarna och inte bara lämna all er dynga bara för att ni är för lata för att bära med er grejjerna. En klar förbättring i antal soptunnor i år men kan tänka mig att det blir lite mindre dyngigt om det finns fler just runt finalbanan.

 

Fyll gärna på, vad har ni saknat i cupen? Det kan vara både spel och arrangemangsmässigt. Kanske tycker ni att 8 meter är för kort för kortslag eller att alla lösa slag går om. Se till att gnugga knölarna och påverka så att cupen blir som vi spelare vill ha den!

 

7 kommentarer

  1. wT

    Alla filmade matcher kommer från cupen kommer att dyka upp på nätet så snart som möjligt så bara att hålla till godo.

  2. Simon

    Tycker om idén om att få 6 st ur de seedade lagen att döma i gruppspelet mot spelarmband/rabatterat pris på festivalarmband. Har ju testats förr utan att det blev så bra men jag tror att det till stor del kan ha berott på kommunikation mellan lagledare och ansvarige för brännbollsyran (jag talar som en av lagledarna som nappade på erbjudandet yran 2014). Säg att bara 10 lag nappar, då har man ändå 60 kompetenta domare som alla kan ansvara för en bana var och få med sig en ”lite mindre bra” poängräknare/kondomare. Det skulle innebär att iaf 240 lag har ”rätt bra” domare i gruppspelet. Vissa oseedade lag skulle även kunna headhuntas i jakten på domare (tex herman, fastball kom till sekretariatet osv).

    Kommer fortsätta att hävda att det är dyrt med 350 spänn för att spela brännboll. Jag har dock inga problem att betala detta om det är de som krävs för att yran ska bli av. Däremot är det viktigt, för återväxten, att det finns någon typ av rabatterat pris för de ungdomar (högstadiet/gymnasiet) och kanske även studenter som bara vill spela brännboll. Annars tror jag att cupen sakta hamnar i skymundan och blir mindre och mindre (eller mer och mer beroende av festivalen för sin existens).

    • Peter A

      Cupen är beroende av festivalen som upplägget är nu. Vi hymlade aldrig med nödvändigheten av att hålla ihop cup+fest för att skapa ett ekonomiskt hållbart arrangemang. Krav på sänkta spelpriser gör den än mer beroende. Men vi återupprepar att vi älskar brännboll och kommer absolut att agera för att öka antal lag.

  3. Adam T

    Håller med om priset. 350 kr/person känns inte rimligt.
    Vi är väldigt peppade på att spela men i takt med att vi blir äldre och andra saker kanske konkurrerar om tiden och energin kanske det är det som får vågskålen att tippa över mot att inte vara med.

    Sedan skulle jag gärna se mer lag som kommer utomsockens ifrån. Hur man gör det har jag inte filosoferat kring. Men kanske genom att annonsera i till exempel Övik eller ta kontakt med idrottsföreningar/universitet på andra orter och försöka locka hit dem.

    • Peter A

      Är 350kr för vårruset mer rimligt? Absolut kan vi sänka priser, men det blir ju till kostnaden av minskad marknadsföring och sänkta ambitioner.

  4. En tjej

    Vore kul med någon slags miniturné/kick off av brännboll och inte bara festivalen. Att kunna promota själva spelandet också. Det måste finnas studenter /umeåfolk som gillar brännboll på andra universitet som är taggade på att fixa små turneringar. Hur kan man göra det på ett bra sätt? Skicka några best in show lag och visa upp sig i tex övik, Skellefteå och Lycksele?

    Gymnasiet. Kan man inte göra en gymnasiecup likaväl som en tjejcup? Det fanns företagscup förut men jag tror att det är ungdomarna som man måste locka. En gymnasiecup med billigare band? Eller bara sänka priset rejält för gymnasieungdomar? Prata med skolan om att lägga planeringsdagar på fredagen så att ungdomarna faktiskt är lediga och kan vara med (utan att skolka).

    Kändisar. Prata med lokala kändisar och ge dom chansen att dra ihop ett lag. Det var någon som skrev om detta tidigare i år. Det borde dra mer publik att kunna annonsera med att ”denna person spelar den tiden” . Tror att tex hanna Ljungberg har dragit extra publik till fantomen.

    • Peter A

      Vi har idéer på att promota brännboll i fler städer. Det är dock ett kostsamt projekt om det ska göras ordentligt och kräver medfinansiering av tex Umeå Universitet/Kommun.

      Vi tror inte på separata cuper under arrangemanget. Det får isåfall bli separata gymnasiecuper etc men det är inget vi kommer att arrangera. Är någon sugen får dom gärna höra av sig till oss för material/samarbete!

      Kändisar är en kul idé, men det är inte alltid dom vill skylta med sitt deltagande utan dom vill ha kul som alla andra.

      Bra inputs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.