Domarfrågan, here we go again!

Som vanligt efter brännbollsyran så har domarskandalerna duggat tätt, någonting som är svårt att missa på sociala medier. Det är feldömda sneslag, konstiga bränningar eller någon som inte kan reglerna.

Jag har full förståelse för att man är bitter på domarmissar i olika hög grad, men jag tycker inte att ett framgångsrecept är att skylla sin eventuella förlust på domarbesult. Det här är någonting som händer i alla sporter och har hänt i alla år i brännbollsyran. Det är inget nytt sen brännbollsyran tog över cupen och det kommer finnas kvar i många år till så jag kommer inte fokusera så mycket på själva domarna. Gustav har gjort allt han kunnat för att hitta bra domare och han kommer fortsätta göra samma sak.

Det jag istället väljer att fokusera på, och det som kommer gynna dom som anammar samma filosofi, är frågan: ”Vad hade jag kunna gjort för att det här inte skulle hända?”

Det är alltid enklare att skylla på andra, det var någon annan som missade sin markering, någon annan som inte gjort sin del i grupparbetet, någon annan som glömde ställa in osten i kylskåpen (men alla vet att det var jag och inte Frida som glömde osten på bordet) osv. Men det är också kanske det minst självutvecklande man kan göra. Vi vet vid det här laget (efter år av gnäll och diskussioner) att det kommer finnas dåliga domare som dömer vissa matcher i brännbollsyran. Vad kan jag göra för att det inte ska förstöra min brännbollsyra då? Jo, om man går fram och pratar med domaren så märker man ganska tydligt om den är insatt i sporten eller inte. Fråga domaren hur mycket den har dömt, vad får man poäng för? Är det något som är oklart innan match? Känner sig poängräknaren trygg i att räkna poäng eller ska man hitta någon som kan hjälpa dom? Det finns alltid någon i publiken som kan tänka sig att hjälpa att räkna, inte ha huvudansvaret men vara ett extra öga.

Att döma en sport utan att ha bra koll på reglerna är något som är grymt jobbigt, du vet att varje domslut du tar kan vara fel och att det blir ett jävla liv om du tar beslut som är fel. Jag har svårt att tro att någon skulle bli upprörd och man dubbelkollade så att dom hade koll på reglerna. På det här sättet så undviker man de stora misstagen, de kommer räkna poäng för varje missat slag, lyra kommer ge poäng till utelaget och inte till innelaget, man spelar med 8 spelare på banan och inte 12.

Om man konsekvent gör det här före varje match så är jag rätt säker på att dom största problemen undviks.

När det kommer till mindre feldomslut som att domaren tar en bränning då kondomaren säger nej, en hög boll som är ute men blåser in blåses som sned, en bränning där domaren står i dålig vinkel osv så är det saker man får leva med. Min och din syn på saken kommer vara färgad och vi kommer alltid att se något som är till vår fördel. Och ibland blir det fel domslut, det händer i alla sporter på alla nivåer och det är bara mänskligt.

Vad kan då jag göra för att minska vikten av dom här domsluten?

Svaret är jobbig med enkelt. Och det är att spela bättre, sätt dig inte i situationer där det är domaren som avgör om du vinner eller förlorar. En tight bränning hade undvikits om du slagit lite högre eller sprungit lite snabbare, snedslaget hade inte varit tveksamt om du slagit den lite rakare. Det är någonting jag/du själv kan påverka. En domares bedömning kan man inte påverka, och att klaga på det är totalt meningslöst och allt som händer är att du blir irriterad och spelar sämre.

Självklart vill jag att domarna ska bli bättre och bättre, men jag tänker göra mitt för att försöka undvika att min nästa yra tar slut på grund av ett domarbeslut.

(Självklart vill jag också att Gustav o co ska fortsätta jobba på sitt håll också)

 

 

20 kommentarer

  1. Kjell

    Jag är i stort enig, att gnälla på domaren är att göra det enkelt för sig.

    Samtidigt är det frustrerande när man lagt ner mycket tid och förberedelser själva och får en domare som inte kan reglerna. När spelarna håller motsvarande allsvensk klass, men domaren inte ens korpen-nivå. Så är det ofta i gruppspelet och så var det även i år, åtminstone för oss och de matcher jag såg.

    Några exempel: Poängräknaren gav poäng till ett innelag som inte ens fick in några löpare. Flera gånger. Domaren blåste inte kort fastän bollen går direkt ner i marken, utan spela på. Snedslag ska vi inte ens prata om. Domare som dömer bränd om inte hela kroppen är långt förbi kon. Kan hålla på länge.

    Nu hade vi själva turen att slippa riktigt svåra matcher i gruppspelet så det var inte hela världen. Men i de fall seedade lag fått en klurig motståndare i gruppen och matchen gäller vem som får bekväm väg till seedning och vem som får möta ett top10-lag direkt efter gruppen, då kokar känslorna lätt över när domaren inte har koll på the basics. Dessutom – gröna domare är oerhört lätta att påverka för det lag som har möjlighet att ställa någon bredvid domaren och ”hjälpa till”. Jag lyckades själv få några domslut med mig som jag är tveksam till att domaren tänkt blåsa på om jag inte stått där och ropat ”kort” eller ”sned”.

    Jag har full förståelse att det är svårt dock. Med så många matcher är det omöjligt att hitta domare som håller hög kvalitet över hela linjen. Och alla är nybörjare någon gång, även domare.

    Det jag skulle önska om möjligt, är att försöka identifiera vilka gruppspelsmatcher som blir tighta och lägga de mest rutinerade domarna där. Det kanske redan görs, men det var i så fall inget jag märkte av.

    I slutspelet kan jag dock bara berömma domarinsatserna, åtminstone det jag såg och själv spelade med. Rutinerade rävar med full koll på läget. Sen att de kanske tog något beslut i marginalen som jag inte är enig om, det är sånt som händer.

      • Kjell

        Ok, inget jag märkte av. Såg två matcher i gruppspelet där man kunde anta att det skulle bli tajt mellan seedade lag och oseedade, men det var nybörjare som dömde. Vill inte säga vilka matcher för att undvika hänga ut domarna.

        • Jesper Karlberg (inläggsförfattare)

          Tycker matcher med lag seedade top 16 och annars okända lag kan ha en nybörjardomare. Vi hade Salmingspelare som domare och vann alla matcher med 20+ poäng. Såingen idé att ha en bra domare i vår grupp

          • Kjell

            Då är vi ju egentligen överens. I grupper där det seedade laget promenerar till gruppseger behövs ingen rutinerad domare. Jag tänker mer på grupper som t.ex. den med Wettex, Loco och Pyrro, i en sån grupp går det inte att ha en rookie till domare.

  2. Micke L

    Helt rätt. Jag brukar alltid ta en diskussion mef domarna innan match och kontrollera att det är tex 1 slag bränd och de verkligen vänder poäng vid missade slag etc. Står domarna fel säger jag till osv. Ofta löser det en hel del problem att man är ett stöd.

  3. Gus

    Totalt enig med dig. Vi hade en ung kille som domare i vårt gruppspel som var väldigt osäker i början. Jag gav honom några råd att blåsa tydligt hela tiden, visa tecken, springa fram vid sista-kons-bränningar osv. Var noga med att fråga om han var osäker på något och hela tiden pusha och berömma honom när han gjorde bra saker. Han växte hela tiden med uppgiften. Jag berömde honom även på lördagen när jag stötte på honom då han kände igen mig. Hade vi och de andra lagen klagat på honom tror jag aldrig han hade dömt någon fler gång. Nu tror och hoppas jag att han växte med uppgiften och kanske återkommer nästa år, bättre påläst och med mer pondus. Det är nog det bästa sättet att få domare att lära sig, växa och ha viljan att fortsätta döma.

  4. AK

    Domaren som vi hade i gruppen kunde definitivt inte reglerna. Sen att han vägrade använda pipan som han hade runt halsen eller att han pratade i mobilen ett flertal gånger eller trodde att det endast var två matcher i våran grupp eller att dyka upp en kvart efter utsatt starttid utan bollar känns inte riktigt ”världsklass”… Det borde väl inte vara så svårt att kräva att de som faktiskt får betalt av oss som betalar för att delta i cupen måste gå nån form av utbildning.

  5. Mattias

    Eviga tjatet om domare som aldrig försvinner… Hur många domare behövs för att få turneringen att flyta på fint undrar jag? Rätt många va? Hur många ”toppspelare” ställer upp och dömer då jag får en känsla av att det är merparten av dom som gnäller, inte många va?

    Klart att det är mer eller mindre omöjligt att få ihop100st toppdomare som aldrig gör fel… Denna helg är en fest först och främst så ha kul! Och köp att domarna är som dom är! Det är lika för båda lagen!
    Och ni som gnäller kan väl i såna fall börja döma själva så att turneringen får dom världsklassdomare ni eftersöker! Tack för mig!

  6. By beännbollsfantast

    Kan man inte ha typ ett prov som alla domare måste klara för att få döma och sen få festivalarmband?
    Där man måste ha minst 80%rätt (eller nått) med frågor angående reglerna. Då måste dom plugga på reglerna lite grann i alla fall och vad som ger olika mycket poäng. Osv…

  7. Piraten P

    Väldigt bra skrivit Jesper! Håller med dig, VI har alltid haft en person som har haft koll på poäng tavlan vi glömde det i inne spelet i år och det visade sig vara dumt. Dyrt läsa lärt. Gör allt för att hjälpa laget för vi vet alla att trolla fram 300 proffsdomare är inte en möjlighet.

  8. Malin PlakatPirat

    Bra skrivet! Någonting alla kan ta åt sig.
    Sen tror jag på att försöka involvera mer idrottsklubbar/idrottsfolk i stället för ungdomar som vill ha festivalband. Är man själv idrottare så vet man vikten av en engagerad och insatt domare.

  9. AK

    Tycker att det är bedrövligt att som några har kommenterat att ”man lätt kan påverka en nybörjardomare om man står bredvid och skriker på dem”… De är väl inte riktigt så en domare utan erfarenhet skall lära sig att döma? Då är det som Gus har skrivit ett betydligt mer pedagogiskt sätt att få en domare att både lära sig och våga ta lite egna beslut!

    • Kjell

      Det är knappast lagens ansvar att lära upp och stötta domaren. Visst är det fint om det funkar så, men det är inget man kan räkna med. Vinnarskallar kommer göra det de kan för att få domsluten med sig, vissa är värre än andra.

      Att ställa en sympatisör bredvid en nybörjardomare har enorma fördelar, så är det bara. Kalla det osportsligt eller bedrövligt bäst du vill, det är fakta. Därför behövs det en rutinerad domare som pallar trycket när spelare och sympatisörer försöker påverka.

  10. elghen

    Helt klart rätt med att det är den eviga diskusionen efter yran, och som dessutom värkar vara mission impossible..

    Givetvis ska man låta nybörjardomare få en chans att lära sig, men om man ska lära sig krävs de ju ett visst intresse av personen i fråga, om man nu ska döma för första gången borde man kanske åtminstone lära sig det teoretiska tex att kunna poängsystem,hur lång en match är osv,Är det bara jag eller är det orimligt att önska? Känns som att de är det minsta man kan begära, sen att en ny dommare inte är helt hundra på att avgöra bränningar och andra situationer under spelets gång vilket absolut inte är helt lätt!

    Kan hålla med om en del du säger, bra idé att fråga domaren innan hur mkt hen kan osv men däremot att bara rycka på axlarna efter en totalt katastrofal insats av en dommare som avgör hela matchen,är det inte heeeeelt lätt! Klart man tänker på vad man skulle kunnat gjort bättre själv 100 gånger om ändå..

    Men jag kan helt seriöst inte förstå hur man inte kan lyckas ha 16 bra huvuddomare som dömmer 16-del och framåt, (med undantag för vissa seedningsmatchen där det behövs bra domare också), är för mig en evig gåta!

    Ska inte bara va negativ, såg flera bra insatser av olika domare som gjorde ett superbt jobb, va engagerade i matchen och hade fokus på matchen hela tiden,dom ska ha all cred för det!

    • Jesper Karlberg (inläggsförfattare)

      Självklart får man vara bitter, men då bitterheten släpper så får man fundera på hur man kan undvika att känna den där bitterheten igen. Vore konstigt om man inte vore bitter då man åkt ut.

  11. Klas

    Den eviga domarfrågan kommer nog aldrig att försvinna. Detta året hade vi ingen stjärndomare i gruppen, men högre kvalitet på domaren i slutspelsmatcherna. När man som vi har spelat Yran i några år går det dock inte att undvika dåliga domare i både grupp- och slutspel. Min åsikt är dock som flera andra skrivit att slutspelsmatcher ska garanteras bra domare i så stor utsträckning som möjligt.

    Jag pratade med min kollega som är fotbollsdomare på allsvensk nivå och han hade förslaget att höja ersättningen rejält till de domare som dömer slutspelet (något som ju gäller inom alla idrotter – högre nivå = högre ersättning). Vet inte om det skulle hjälpa, men alla förslag kan väl vara värda att titta på.

    Vill passa på att skicka en eloge till Gurra som jag vet jobbar stenhårt med att lösa domarfrågan varje år och verkligen brinner för att Yran ska bli så bra som möjligt för alla. Vi ses nästa år!

  12. ÖRS_Vic

    Jag ska inte trötta ut folk med att berätta om våra dommare, men jag tycker generellt att det var högre kvalité på dem de matcher och grupper jag hann se på fredagen.

    Vi hade helt ok domare i gruppen (inte någon grupp som krävde överdriven kvalité dock). I 64-del och 32-del hade vi ett fantastiskt bra domarpar (på bana 22 har jag för mig att det var, vet inte vad de heter). I 16-delen så hade vi betydligt svagare (och jag säger svagare för de gör egentligen inget fel, men man upplever det som att de inte vågar ta ställning och vara bestämda vilket leder till mer tveksamheter). Jag vill här poängtera att det inte påverkade matchens utgång.

    En fundering jag har där är om det inte vore en idé att ”blanda” upp domarparen lite, en rutinerad med en ny? Fördelen skulle ju bli att de nyare kan lära sig av de mer rutinerade och förhoppningsvis höja kvalitén kommande år och att det finns åtminstone en domare med rutin per bana. Nackdelen blir att man måste döma med någon man (förmodligen) inte känner vilket kanske inte känns lika kul, men det är ju inte som att döma en grupp (vilket tar ett par timmar) utan bara en eller ett par matcher.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.