Arbetslöshet och skattesänkningar

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Hörde i dag av Finansminister Anders Borg att låga skatter skulle vara bra för att bekämpa det faktum att vi nu har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshetssiffror. Jag tror tvärtom att skattepengar som används till välfärd och infrastruktur skulle kunna minska den nu höga arbetslösheten.

Tänk om vi hade haft en regering som fokuserade på rättvisa och inte som nu med en upp och nervänd Robin Hood politik där de redan rika får de absolut största skattesänkningarna samtidigt som sjuka, arbetslösa och pensionärer får betala mer i skatt än alla som har ett arbete.

Det som skulle kunna minska arbetslösheten är att istället för att sänka skatterna för redan rika, investera i infrastruktur och välfärd. Om vi nu skulle satsa pengar i våra förskolor och skolor skulle vi få en stor framtida vinst i att vi får människor att fungera bra i ett samhälle redan i unga år. Om vi nu skulle göra nödvändiga satsningar i framtida infrastruktur skulle vi i Sverige åter igen kunna bli ledande i den nödvändiga omställningen till ett grönt framtida samhälle. Skulle vi nu satsa de pengar som behövs till våra järnvägar skulle även vi i Sverige kunna ha en järnväg som fungerar lika bra som i Schweiz.

Att finansiera skattesänkningar med att sälja ut vårt gemensamma ägande i form av skolor och andra statliga och kommunala verksamheter kan man bara göra en gång sen är de verksamheterna borta.

Sverige behöver ett mer långsiktigt ekonomiskt tänkande med kloka och nu nödvändiga investeringar istället för stora skattesänkningar för de redan rika i samhället.

 

 

2 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    Härlig mysfarbror i en härlig mysfåtölj!=)

    Ja, vad ska man säga? JAG är ju en i det ”onda” laget som gräsrot eller som ni ser det = ogräs..jag är ju emot iom att jag inte tillhör den rätta (S)ekten-att folk har lika värde??????

    Det finns nån sorts brytpunkt för när skattehöjningar inte leder till ökade intäkter längre enl andra mysiga farbröder

    Enligt Laffer minskar skatteintäkterna om man sätter skattenivån högre än denna optimala punkt, trots att skattekvoten ökar.

    Denna minskning beror på ökade incitament att undvika skatt eller minskade incitament att förvärvsarbeta.

    Nu ska jag ju inte lära pappa göra barn…,

    Men jämfört med 2005 har de totala skatteintäkterna ÖKAT med 156 miljarder kronor mätt i löpande priser.
    Huvuddelen av de totala skatteintäkterna kommer från skatter på arbete, framför allt inkomstskatter och arbetsgivaravgifter.

    Trots införandet av jobbskatteavdraget år 2007 var skatteintäkterna från direkta och indirekta skatter på arbete 18 miljarder kronor HÖGRE år 2009 än de var år 2006 (siffror för 2010 saknas).
    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Snabba-fakta/Skatteintakter/

  2. Dennis Larsson

    Svar till Maria Skiddi (2011-04-23 18:22)
    Jag håller med om att det inte finns någon anledning att ta ut mer skatter än vad som behövs. Fast när vi nu är ett av de länder i Europa som har högst ungdomsarbetslöshet ser jag det som en investering att satsa pengar på arbete och utbildning. Ungdomsarbetslösheten skulle ha varit ännu högre om inte många unga hade fått arbete i andra länder.

    Om man ser vad som har hänt i välfärdssektorn så har det försvunnit arbeten, exempelvis har en förskolelärare nu cirka fem barn per anställd för några år sedan var det tre barn.

    Det som är märkligt är att borgarna säger en sak och gör tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.