Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Ola Nordebo och Flyget i inlandet

Läste Ola Nordebos blogg i morse om flyget i inlandet och jag anade följande budskap, "kan man inte lösa frågan lokalt så måste staten lösa flygfrågan i västerbotten".

Debatten är hätsk och sanningar blandas med mindre sanna sanningar och när man till och med lyfter argument som att flygvärdinnorna på Avion Express är trevligare än dom på Nextjet så måste väl nedre gränsen för svammel vara uppnådd.

Håller med om att frågan är komplex, och min bedömning är att det beror tiil viss del  på några frågeställningar som är obesvarade.

Jag tror att de allra flesta hålller med om att goda förutsättningar för företagare/näringsliv  är en viktig faktor för utvecklingen av länet, även om en del blogginlägg pekar på motsatsen.

Det som däremot verkar svårt att vara överens om är vad som är "goda förutsättningar" och vad det får kosta.

Ur ett länsordförandeperspektiv så är det självklart att Gunnarn flygplats bör läggas ner om man kan motivera att  det är positivt för utvecklingen i länet.  Har sökt bland kommentarer och inlägg men har inte hittat något sådant hållbart argument.

Det finns en konkkurrensaspekt mellan länen men ochså mellan kommunerna. Sjunker länets konkurrenskraft, gentemot grannlänen, om Storumans flygplats läggs ner? 

Sjunker Storumans konkurrenskraft gentemot grannkommunerna om flygplatsen läggs ner ?

Svaret på båda frågorna är tveklöst ja.

Det kanske behövs en seriös debatt om hur man ska värdera kringeffekter av förändringar av detta slag.

Ska man ta hänsyn till förlorade arbetstillfälllen, förlorade verksamheter i företag, minskad besöksnäring?  Om man ska det, så måste vi bestämma hur. Ska vi det inte så finns det förmodligen en mängd olönsamma verksamheter som borde känna sig hotade uti i våra kommuner.

Tillbaka till Nordebos inlägg. Debatten är tråkig, främst därför att det läggs mycket tid till att försämra infrastrukturen och om vi kunde nyttja samma energi till att satsa framåt tror jag Föreagarnas vision om Västerbotten som världens bästa region för företagande kan besannas.

Eller som en kollega sa i morse att det är svårt att vinna en fotbollsmatch med 11 målvakter. Det kanske är dags att se över anfallsplanerna i stället.

Etiketter:

En kommentar

  1. K-R H

    Kloka och berättigade synpunkter som Robert redovisar.
    Att fattiga inlandskommuner ensamma skall bestämma allt detta är naivt. Självklart är det staten som via sin finansiering kommer/bör avgöra. Att inbilla sig att någon av de inblandade kommunerna skall ge upp är tyvärr enfaldigt. Att den kommunala medfinansieringen skall förbli vägledande är ett bevis för att den sk. botten för länge sedan är nådd. 8 miljoner som underskottstäckning i Storuman kommer inte att föranleda något folkligt stöd i ärendet. Realism, sans och relevans är idag nödvändigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.