Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

”Utmaningsrätt” nyckel till bättre företagsklimat?

 

Anders Ågren skrev häromdagen om utmaningsrätt i ett antal kommuner i Sverige.
Det betyder i korthet att företag har rätten att ”utmana” kommunal verksamhet på upphandling. Utan att ha tänkt allt för länge känns det som ett mycket intressant initiativ. 
Det skulle kunna ge en kostnadseffektivare kommunal verksamhet ute i länet.  Jag brukar försöka se förslag från olika håll, åtminstone så gott det går, och kan inte se någon större baksida av förslaget. Möjligtvis skulle det kunna ge lite mer kommunal administrativt arbete men tror nog det uppvägs av fördelarna.
Ska försöka komma i kontakt med någon av dessa kommuner för att få lite mer information, så jag hoppas att Anders kan hjälpa mig med kontakten.
Etiketter:

5 kommentarer

  1. Svensson

    I så fall måste väl kommunen också få rätt att bedriva kommersiell verksamhet och ”utmana” företagsamheten!

  2. Erik

    Du ser inga negativa effekter? Skämtar du? De områden i samhället där utmaningsrätt tillämpats leder till sämre kvalitet för de med störst behov och i andra fall till kraftigt stigande kostnader. Om du är moderat så stå för det och låtsas inte vara objektiv.

  3. Robert Salomonsson

    Tack Sven-Olov för tipset, ska kolla upp det.
    Det scenario du beskriver Erik, beror inte det snarare på bristfällig beställarkompetens än på möjligheterna att konkurensutsätta kommunal verksamhet. Eller är det så att kommuner per definition är mest konstnadseffektiva?

  4. Ann Klefbohm

    Robert, var i Piteå på Company MatchMaking och träffade representant från Övertorneå kommun. De kommer att ta emot utmaningar från näringslivet över hela Sverige där målsättningen är fler företagsetableringar och minskad arbetslöshet. Tycker personligen att det är ett spännande nytänk och bra att våga prova något nytt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.