Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Ratad av Baroso

Har tillbringat några dagar i Bryssel, trodde Baroso behövde hjälp men det verkade inte så.

Besökt parlamentet, DG Regio (Regional utveckling), DG Enterprise (ungefär företagsutveckling), North Sweden kontoret och Svenskt Näringsliv.

Mycket intressanta möten.

Väl hemma frågade en vän om jag var för eller emot medlemskap i EU. Det känndes som om det är lite för sent att ta den diskussionen nu. Sverige är med och att diskutera urträde känns "puckat".

Jag tror att vi har mycket att hämta i EU men vi måste bli bäst på att hitta de framkomliga vägarna. Det finns ca. 13 000 lobbyister i Bryssel, det tar flera år att dra en fråga genom beslutsprocessen. Sverige måste vara proaktiva och inte reaktiva. Detsamma gäller Västerbotten.

Det är väldigt enkelt att se på länet ur ett "inifrån" perspektiv. Att däremot sätta sig i ett "Bryssel" pespektiv och titta på vår region är betydligt svårare, men ack så nödvändigt om vi ska lyckas nyttja/utnyttja EU på bästta möjliga sätt för vårt område.

Och ska vi lyckas med att göra Västerbotten till världens bästa region för företagande är det livsviktigt att alla inser, även gemene man uti i samhället,  att vi är med och att utmaningen ligger i hur vi agerar på Brysselnivå.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Mats Höglund

    Ja, folk är ibland puckade. Men tänk såhär istället, om alla var mesiga ja-sägare (jawohl, EU, jag ska putsa dina skor), vore inte det lite trist? Min puckade syn på EU: Avskaffa jordbruks- och regionalstöden. Använd dem till att införa en europeisk basinkomst, med början i de fattigare regionerna. Även Nordafrika bör få några procent av summan. Min puckade syn på företagande: Bjud in Ellen Brown (se youtube) som menar att den federala inkomstskatten i USA kan avskaffas om en penningreform genomförs. Bjud också in Philippe Van Parijs o Andreas Bergh för att tala om basinkomst och företagande.

  2. Robert Salomonsson

    Svar till Mats Höglund (2009-12-03 17:11)
    Men Mats.Det du säger är väl inte i konflikt med det jag säger, eller hur?
    Att påverka EU utifrån vårt medlemsskap är helt OK men att argumentera som om vi står inför valet att gå med eller ej, är något kontraproduktivt.
    Mvh RS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.