Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Skapa jobb, ingen lek

Arbetslinjen, skapa arbete, stimulera arbetstillfällen…..

Att det behövs jobb i vårt samhälle är en självklarhet, för de allra flesta. Det som får mig att fundera är när politiker och media pratar om att "skapa arbetstillfällen". Det är sant att man, om man har outtömliga ekonomiska resurser, "skapa arbetstillfällen" genom att helt enkelt anställa en som sopar min trapp varje morgon.

Att skapa jobb utiifrån ett marknadsperspektiv, dvs att det finns en marknad som efterfrågar och är villig att betala för prod/tjänster, är betydligt svårare.

Jobb som skapas i det segmentet är resultat av kreativt tänkande, hårt slit och i viss mån lite tur.

Jag är övertygad om att ett stort problem för länet är att vi har för få människor som är kreativa och villiga att ta riskerna det innebär att driva företag och anställa personal.

Länets utmaning är att skapa/attrahera  individer som är beredda och kapabla att ta till vara affärsmöjligheterna som ligger och lurar i vassen.

Att kratta i manegen är en viktig del  men det måste ochså finnas en artist som underhåller publiken, annars blir ingen cirkus lönsam.

 

4 kommentarer

  1. Pelle

    Robert du har mycket rätt i det du skriver idag på bloggen det behövs entreprenörer för att skapa jobb.

    Politikerna pratar sig varma om ”skapa arbetstillfällen” men vad gör man?

    Om Umeås politiker som föregångare skulle överlämna stadens drift och planering till en entreprenör exempelvis Krister Olsson och själva ställa sig till arbetsmarknadens förfogande så tror jag att utvecklingen mot 200 000 innevånare i Umeå skulle gå väsentligt mycket fortare än det gör nu.

    Jag tror inte heller att demokratin skulle gå förlorad med en sådan lösning!

  2. Robert Salomonsson

    Svar till Pelle (2010-02-02 09:59)
    Kul att du stöder mittt resonemang.
    Problematiken är att det alltid har varit mycket enklare att säga vad man vill åstadkomma i stället för hur man kan åstadkomma detsamma.

  3. Pelle

    Robert du svarade inte på förslaget att lägga ut Umeå Kommuns administration både den politiska och den tekniska på entreprenad?

    En tanke att i alla fall fundera över – eller?

  4. Robert Salomonsson

    Svar till Pelle (2010-02-02 13:49)
    Att lägga ut kommunens administration på entreprenad kan kanske vara möjligt. Det finns antagligen regelverk som kan försvåra/omöjligöra vissa utläggningar.
    Att sedan lägga ut den politiska delen på entreprenad har jag däremot svårt att se hur det skulle fungera med bibehållen demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.