Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Cyanidförbud giftigt för gruvindustrin!

Något händer i EU som riskerar gruvnäringens framtid i länet.

I utvinningsprocessen av guld i åtminstone några gruvor i länet används cyanid. Ska inte gå in på den rent tekniska processen (har läst med risk för läst men ej riktigt förstått undviker jag utläggningar). Hur som helst, cyanid är en näst intill livsviktig del för utvinningen av guld i våra gruvor.

Det finns idag ett förslag/uppmaning från EU parlamentet att utreda och eventuellt föreslå ett förbud för andvändninen av cyanid i gruvindustrin.

Är detta då viktigt för någon i dagsläget?

Definitivt, eftersom det är på denna nivå i beslutsprocessen som det är möjligt att påverka utfallet. När förslagen processats genom EU apparaten (oftast relativt osynligt för allmänheten) och ska klubbas så är det för sent.

Gruvnäringen i länet har en stor potential.

Hoppas vi inte vaknar om några år av klubbslaget som kanske omöjliggör guldutvinning i länet.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Västerbotten.

PS till alla som nu tror att Företagarna arbetar för en ökad miljöförstöring genom giftiga utsläpp, vill jag säga, NEJ vi vill inte att det ska läcka ut cyanid i naturen. DS

En kommentar

  1. Lars Valler

    Problemet är att man egentligen inte har ett alternativ med samma verkningsgad ( 90 % utvinning) i dag och när det gäller beteckningarna grönt eller rent guld finns det problem. Den nya magnetrännan kan framöver ge upp till 90% utvinning så nu gäller det att gruvindustrin tittar på alternativen ty den gamla 1800 tals amalgameringsmetodens ( 50% utvinning) med kvicksilver är värre för miljön om cyanid förbjuds. Eftersom EU nu går mot 0 tolerans med kvicksilver och sen cyanid blir det de företag som tittar på framtidens metoder som klarar övergången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.