Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Skurkföretagare

I våras protesterade flera hundra kineser för att de ansåg sig lurade att åka till Sverige och plocka bär. Efter mycket mankemang så hamnade de tillbaka till Kina och bärplockardebatten ebbade ut under sommaren. Nu har det uppdagats att en "bäruppköpare" kanske har tagit pengarna och försvunnit. En bäruppköpare som inte betalar för bären kanske inte är en bäruppköpare utan en bärtjuv.

Jag skulle naturligtvis vilja att han har tagit pengarna i en påse och på väg att betala ut lönerna till bärplockarna snubblat och brutit benet och nu ligger någonstans och inte kan få hjälp, men det är väl föga troligt.

Det tråkiga med den här typen av händelser är att den ger bilden av att företagare vill lura sina anställda, samhället och ta alla pengar och dra till Bahamas.
Så är det absolut inte!

Företagare och anställda lever i symbios, anställda behöver företagarna och företagarna behöver anställda för att utveckla sina företag. I annat fall skulle Sverige se ofantligt konstigt ut.

"konflikten" mellan arbetstagare och företagare behöver inte förstärkas med den här typen av händelser.  Om han nu har tagit pengarna ur företaget och stuckit är han inte en företagare. Han är en företagsrånare som förstör för den stora majoritet som sköter både sina företag och sina anställda.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Västerbotten

 

En kommentar

  1. Alejandro Caviedes

    Det låter bra att du som representerar Företagarna i Västerbotten tar avstånd från den typen av handlingar som företagaren i fråga begick. Men vad gäller bäruppköpare så undrar man varför de ska behöva gå via en mellanhand i form av ett bemanningsföretag istället för att anställa bärplockarna direkt. Bemanningsföretag låter sig gärna nyttjas för att kringgå lagstiftningen, och det tror jag att företagen är medvetna om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.