Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

”O”Lysande politisk analys.

Två socialdemokrater i länet, Alejandro Caviedes och Robert Andersson har på sina bloggar identiska inlägg som i huvudsak hävdar att Företagarna vilseleder mänskligheten och att sänkta personalkostnader inte är ett incitament för företagen att anställa fler.

Analysen är faktiskt lite skoj, eftersom den rimliga slutsatsen av deras resonemang borde vara att minskade produktionskostnad och ökad konkurrenskraft inte påverkar en företagares vilja att växa, möjligheter att utvecklas och i slutändan anställa fler. Det kan självklart även vara så att ökade personalkostnader ökar viljan att anställa, men jag tror att gruppen som ansluter sig till den uppfattningen är ganska begränsad.

Självklart begränsar arbetsgivaravgifter det totala löneutrymmet, varje sund företagare som gör en budget kalkylerar naturligtvis med personalkostnader och inte med bara "lön", alltså skulle en sänkt arbetsgivaravgit kunna öka lönenivån.

Sedan kan vi naturligtvis börja med långa och tjorviga diskussioner om vad som är egenavgifter och skatter men den viktiga frågan är om politiker i länet är så förda bakom ljuset att de tror att försämrade förutsättningar för företagarna ökar viljan och förutsättningarna att utveckla sina företag och anställa människor som, tillsammans med företagen, finansierar offentlig sektor via sin skattsedel.

5 kommentarer

  1. Anders

    Det här är det klokaste jag läst idag.
    Många tror tydligen att jobben skapas av politikerna och särskilt dom som jobbar i den ofantliga sektorn. jag jobbar själv inom landstinget men till ochmed jag fattar attdet är såna som min granne(företagare i umeå) som är grunden till min lön.

  2. Alejandro

    Regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år. Blev ungdomsarbetslösheten lägre för det? Svar: Nej! Högkonjunkturen har nått sin kulm nu och vi ser tecken på att det kommer en låg konjunktur. Arbetslösheten kan alltså inte bli lägre nu. Trots detta så är ungdomsarbetslösheten högre idag än under högkonjunkturen 2006 då regeringen inte hade sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar. Sänkt arbetsgivaravgifter leder inte till att ni anställer fler, utan det leder till att ni stoppar in pengarna i egna fickor!

    http://blogg.vk.se/alejandro/2011/12/01/en-enkat-ar-inte-fakta-426581

  3. Robert Salomonsson

    Svar till Alejandro (2011-12-01 17:57)
    Du har helt rätt i din analys, om det vore så att det enda som styr arbetslöshetssiffrorna är konjunktur och arbetsgivaravgifter. Tyvärr, eller kanske som tur är, ser inte världen ut så.
    Din andra analys där du tycks anse att en sänkt arbetsgivaravgift höjt ungdomsarbetslösheten är ochså lysande, under förutsättning att företagare är riktigt dumma i huvudet.
    Din logik leder i slutändan till att en höjd arbetsgivaravgift gör att fler företagare anställer fler personer efterom de tjänar mindre pengar och få ta större risker.
    Känns jättelockande.
    Jag hoppas att du inte får chansen att prova ditt resonemang i verkligheten.

    Du måste tro mig när jag hävdar att en företagare som tror sig kunna tjäna pengar på att anställa människor faktiskt gör det.

  4. Alejandro

    Jag gör ingen analys, Robert. Jag visar fakta. Om det faktiskt är så att en sänkning av arb.avgiften leder till mer sysselsättning, hur kommer det sig att detta inte hänt? Är det så att SCB:s arbetslöshetssiffror inte stämmer? Berätta!

  5. Robert Salomonsson

    Svar till Alejandro (2011-12-03 14:57)
    Nu förstår jag inte riktigt. Det som är fakta kan vara exempelvis att ungdomsarbetslösheten ökar eler minskar. Självklart kan det vara så att siffrorna från scb stämmer, det finns säkert felkällor och ”småmissar” men i stort kan de nog vara OK.
    Men du hävdar arbetsgivaravgiften inte påverkar, eller åtminstone inte gynnar, anställningsviljan hos företagen.
    I min värld är det definitvt en analys av konsekvenserna av en åtgärd.
    Det skulle exempelvis kunna vara så att utan en sänkning skulle ungdomsarbetslösheten vara högre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.