Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Sahara eller Norrland

Var idag på näringpolitiska rådet i Umeå och sällan har jag gått från något med så blandade känslor. Först stegar vd för Inlandsinnovation AB, Gunnar Olofsson, upp på scenen och berättar om Maud Olofssons två miljarder till utveckling av inlandet och sedan entrar Lars Westin från Cerum podiet för att konstatera att Norrland sakta dör ut med den tillväxttakt som finns idag.

Det som skrämmer mig lite är det faktum att det som biter sig fast i minnet är främst Lars Westins ord om att "göra regionen attraktiv". Det som skräms mest är att det allra flesta förmodligen håller med om att strategin är både enkel och lätt att kommunicera, men hur gör vi regionen attraktiv?

I många inlandskommuner bor det ca. 0,5 personer per kvadratkilometer och i Sahara bor det 0,27, skillnaden är inte jättestor. Betyder det att vi är lite attraktivare än Sahara som region?

Så, hur gör vi länet attraktivt? Ja,ja jag vet att det finns undantag och områden som är lite expansiva men fakta verkar vara att norrlands befolkning minskar, råvarorna skeppas ut härifrån och det har pågått i 50 år. Ett trendbrott vore på sin plats.

Har vi tillräcklig intern produktion av entreprenörer, eller måste vi importera?

Finns förutsättningarna att starta och utveckla företag?

Vad kan våra regionala och lokala politiker göra?

Och inte minst vad kan gemene man göra för att vi ska vända utvecklingen åtminstone lite grann, så inte länet kommer att liknas vid en norsk oljeplattform om 20 år, med influgna arbetare som skeppar ut våra råvaror.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Västerbotten

6 kommentarer

  1. Maria N

    En viktig aspekt är ekonomiska incitament för företag att etablera sig i norr! Tillfälliga subventioner, med gratis tomtmark och liknande håller inte utan jag föreslår exempelvis mer långsiktiga skattelättnader. Bosätter sig fler i produktiv ålder i norrlands inland, underlättas all service, från affär till äldreomsorg. Det är även önskvärt att medföljande partner, gärna i samverkan med kommunerna, kan garanteras arbete. Tyvärr, saknas sådana samarbeten i stor utsträckning.

  2. Robert Salomonsson

    Det ligger något i det du säger tycker jag men vad är incitamentet för staten att befolka glesbygden? Om människorna helre bor i staden och därigenom skapar ”kostnadseffektivare” områden borde det väl vara billigare för statskassan, eller?
    Tror du att regeringen egentligen vill ha utspridda människor?

  3. Maria N

    Skälen för staten att önska spridd befolkning över hela landet kan vara försvarspolitiska! Det är allmänt känt att områden som saknar befolkning, inte minst med goda naturresurser, kan vara intressanta för lede fi! Sen, uppstår alldeles för hårt tryck på service i tättbefolkade städer och man reducerar den enskildes egna önskemål till ett minimum. Jag tror fö att Stockholm inte är lämplig boendeort för barn eller åldringar.

  4. Robert Salomonsson

    Svar till Maria N (2011-11-22 14:10)
    På små orter blir det för lite tryck på servicefunktioner och de läggs ner. Skulle ochså gilla om det var som du beskriver men faktum pekar snarare på att det är en majoritet som vill bo i städer och större befolkningscentra.Tror helt enkelt inte att det finns en politisk vilja att hela landet ska befolkas.

  5. Maria N

    Ifall det är som du tror, att politisk vilja saknas för att hela landet ska vara befolkat, kan hela Sverige falla sönder. Jag vidhåller att ekonomiska styrmedel måste komma till för att underlätta för företag och arbetskraft i norr. Det måste finnas någon företrädare för något parti som inser nyttan av detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.