Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Få eller skaffa jobb

Som "ickeföretagare" kan man få ett jobb dvs man kan bli erbjuden att göra något för pengar. Begreppen att "få ett jobb" leder lätt tanken till att man på något fantastiskt sätt får ett jobb som ramlar ner från himlen. Ända märkligare blir det när "någon annan" ska skapa jobb, och det betraktas även som en slags rättighet i samhället att "få" ett jobb.

Det som förbryllar mig lite är att så fort du skaffar en F-skattsedel och blir företagare så är du helt plötsligt ansvarig för att skapa/skaffa dig jobb. Det är en mentalt väldigt stor skillnad mellan att "få ett jobb" eller att "skapa dig ett jobb".

Överhörde ett samtal på tunnelbanan där en person ljudligt beklagade sig för sin kompis, hur psykiskt jobbigt det var att vara tvungen att söka jobb. Kan man jämföra det arbete som en företagare gör kanske dagligen i många fall när man söker "jobb", i form av uppdrag eller försäljning av produkter med att det vi i dagligt tal kalla "att söka jobb"?

Vet inte riktigt, vad tycker ni?

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Västerbotten 
 

En kommentar

  1. Maria N

    Det är väldigt orättvisa villkor mellan de m F-skattesedel och vanliga anställda. Jag kan mycket sällan rekommendera andra att starta egen verksamhet, då du aldrig är riktigt ledig som egen företagare och heller inte åtnjuter samma samhälleliga trygghet som de som är anställda. Ta exempelvis de med F-skatt som bli varslade! Då kan det bli stora svårigheter att ha rätt till att stämpla a-kassa och alla har inte någon partner som kan försörja vederbörande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.