Robert Salomonsson Ordförande Företagarna i Västerbotten

Näringsliv och företagande

Socialdemokratisk förvirring

Helena Linddahl har kommenterat Mikael Dambergs insats i partiledardebatten, där han hävdar att sänkt arbetsgivaravgift inte ökar företagarnas vilja att anställa.

Stefan Löfven medverkade på vår ordförandekonferens i Stockholm förra veckan och han hade samma uppfattning som Mikael Damberg, kanske inte så förvånande men nog är det lite obegripligt.

Jag måste erkänna att jag förstår över huvud taget inte hur man har lyckats med att komma till den slutsatsen.

Man vill höja olika skatter för att påverka betendet hos befolkningen exempelvis tobaksskatt, spritskatt, bensinskatt och så vidare. Julrean är ett exempel där minskade kostnader förväntas skapa efterfrågan, och jag tror att det är få som skulle säga att sänkta priser inte ökar försäljningen.

Men när den logiken ska appliceras på företagare, då verkar kopplingen inte alls finnas. På något sätt kanske man betraktar företagare som lite korkade eftersom man  inte tror att minskade kostnader inte ökar viljan att utveckla och expandera.

Har aldrig hört att ökade råvarukostnader inte skulle vara sysselsättningssänkande, har ni det?

Att hävda att minskade personalkostnader inte skulle vara positivt för företagarens konkurrenskraft och därigenom möjlighet att öka produktionen  och  ökat behov av personal låter i mina öron något svårfattat.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Västerbotten

 

4 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jo, så klart att minskade kostnader över huvud taget skulle ge större förutsättningar för att kanske kunna anställa. Därmed inte alls sagt att det skulle med automatik göra det. Det är efterfrågan som i högsta grad styr men om den inte finns så skulle det bara ge en högre vinst till företaget. Jag tror inte att det finns ett enda företag som anställer en enda personsom inte oundvikligen behövs i företeget oavsett arbetsgivaravgift eller om den helt slopades. Frågan är inte så enkel som att om arbetsgivaravgiften sänks med ett visst antal procent så skriker företagen efter arbetskraft.

  2. Maria N

    Jag tror att s, liksom stora delar av Västerbotten fö, drabbats av ”brain-drain”! Tyvärr, är det så att klartänkta väljer att flytta och verka på andra håll och det innebär svårigheter i ankdammen!

  3. Robert Salomonsson

    Kan det vara så att om man kan sänka priser och därigenom konkurrera effektivare så kan efterfrågan öka?

    Självklart är det så att effekten kan vara väldigt olika på olika typer av företag men grundprincipen att lägre kostnader är en konkurrensfördel borde vi väl kunna vara överens om.

  4. Robert Salomonsson

    Svar till Maria N (2012-10-25 16:14)
    Förstår inte riktigt.
    Vad är det som gör att de ”smarta” flyttar?
    Vore det inte bättre att ”glänsa på hemmaplan” i stället för att vara medelmåtta i en högre division?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.