*** Kerstins Fotoblogg ***

Mjölkåtgången fortsatte till middagsmaten

Efter allt bak gjorde jag en ugnspannkaka. Då blev jag av med 6 dl. till.
Den blev god. Nu har jag ca 2 liter kvar som jag får hitta på nåt med imorrn.
I kväll har det varit lugnt efter en tuff dag i mjölkens tecken. Har sett Mästarnas mästare. Härligt att båda Umeådeltagarna är kvar.

Ha de gott!! Kram Kerran 🙂

5 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Glömde se Mästarnas mästare…igår.

    AHA – är det en tävling i att få så många bloggbesök som möjligt..*retas*..jag som inte ens har en räknare. Hur ska det gå..

  2. Josephine

    Håller med, det måste du prova.
    Googlade och hittade detta. Du behöv ingen grädde, ta bara lite mer mjölk. Den här bli int se stor men gott är det.
    Kaffeost
    2 l standardmjölk
    ½ dl vispgrädde
    2 tsk ostlöpe, finns eventuellt i livsmedelsbutikerna annars köper du den på apoteket

    Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull.
    Värm upp till 37 grader Celsius (fingervarmt).
    Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig). Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen.
    Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen som värms på svag värme till fingervarmt. Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka).
    Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra). Pressa ur så mycket vassla som möjligt. Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar, så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr.
    Sätt ugnen på 200 grader. Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg. Osten går dock bra att använda i kaffet även utan gräddning. Om kanterna blir hårda, linda in den varma osten i aluminiumfolie, så mjuknar kanterna. Vasslan kan användas till bakning av mjukkaka.
    Nyttjande av osten:
    Skär kaffeosten i strimlor och lägg i kaffekoppen i valfri mängd. Ät med sked och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.