Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

De nya bidragstagarna…

….

2010-02-04 13:20

De nya bidragstagarna

Statens bidrag till hushållsnära tjänster, Rut, och för reparation och underhåll av villor, Rot, skenar i höjden. Enligt skatteverket beräknas subventionerna för dessa ändamål under år 2009 uppgå till inte mindre än 8 miljarder….

Läs mera i länken nedan

 

 

 http://www.lotidningen.se/?id_item=26466

Snowstorm

11 kommentarer

  1. Va kul!!

    Det här ju bara goda nyheter. Just den här typen av insatser stimulerar byggsektorns tapp under lågkonjukturen. Det är en snabb och effektiv åtgärd då tex infrastruktursatsningar tar flera år att sätta igång då projektering inte går att hasta fram hur som helst.
    Det är bara att gratulera alliansen till den goda utväxlingen för det här håller ångan uppe och sätter fart på hjulen. Grattis Rainfeldt och Borg!

  2. läste det här på VB!!

    ROT-avdraget tillkom 1/12 2008 för att bekämpa den svåra lågkonjunkturen.
    Ett andra syfte var att samtidigt på bukt med mängden svartjobb som utfördes inom byggbranschen.
    291000 personer fördelade över hela landet har köpt ROT-tjänster.
    80% av företagen säger att ROT-avdraget klart har minskat konkurrensen från svartarbetare.
    25% av företagen anser att rotsavdragen skapat möjlighet att slippa varsla anställda.
    Skatteveverket uppskattar att minst 12000 nya jobb tillkommit genom ROT-avdraget.
    En mycket bra affär för kunderna, företagen och statens skatteintäkter således.

    ..& medborgarna

  3. kenneth fjällstedt

    De stora vinnarna med rot-avdraget är de som har kapital att satsa på renovering eller har behov av hushållsnära tjänster. Undrar hur många i Vilhelmina har haft möjlighet att nyttja det. Statistiken har dock visat att det inte skapats några nya jobb men att det kostat massor för samhällets medborgare som alla får vara med och betala kalaset som gynnar de kapitalstarka. Dessutom så har det fifflats en hel del med detta ROT-avdrag.

  4. villaägare=kapitalstark?

    Vilken statistik då Kenneth, om man får fråga?

    Sen finns det alltid mygel. Det kommer man inte åt vad än det gäller. Ska man sluta ge ROT pga de svarta fåren?

    Om sen folk i villa i tex Vma tar sig tid och råd att renovera nu istället för om 1-2 år, så ser jag det som att man gör sånt man skulle gjort sen, men nu under lågkonjuktur. Att det bara gynnar kapitalstarka är en ren överdrift.

    Vänd på det sen och säg att det är alla höginkomsttagere skatt som finansierar låginkomsttagarnas välfärd. Vad är det som säger att dagens utformning på det progressiva skattesystem är rättvist?

  5. kenneth fjällstedt

    Alliansens politik har ett syfte att göra klyftorna större i samhället. MAn genomför politiska beslut som gynnar de med höga inkomster och förmögenheter. Det är så sant att skattesystemet har hjälpt till att öka klyftorna i samhället. Många kommuner har idag stora problem med ekonomin där skatteintäkterna minskar samtidigt som sociala dras med stora kostnader. Skola och vården går på knä där samhällen utarmas. Det är de kapitalstarka kommunerna som gynnas och det är inte norrlands glesbygd som tillhör den gruppen. Lyft blicken och kolla vad som sker runt er.

  6. Statistiken då?

    Men Kenneth, ROT-avdraget fungerade väl inte annorlunda under S-regeringen? Eller är det skillnad på ROT och ROT? Skulle inte tro det. Då passade alla egnahemsägare som handsken och inget gnäll alls.
    Vars tog statistiken vägen du hänvisar till? Dribbla inte bort bloggfrågan med allmänt jidder om vilket elände det blivit. Den globala krisen är skulden och inte allianspolitik. Något som ingen verkar fatta idag utan man skyller all usel politik som skäl till allt elände och bottenstatistik. Snacka om och måla f-n på vägg.
    //Det ser väl alla hur det blivit på teven// är inte mycket till argument

  7. kenneth fjällstedt

    Det är då första gången man fått avdrag för hushållsnära tjänster inom ramen för ROT- avdraget. Idag kan man med en enkel pennfäktning göra avdrag för nästan vilken tjänst som helst. Om ROT- avdraget är riktat mot ett mål där man tex. vill förändra energiförbrukningen i våra fastigheter så kan det väl vara okay, tycker jag. Det gjordes en kontroll för några veckor sedan som gick ut i media och där så hade inte det sk. ROT-avdraget skapat flera arbetstillfällen men att det utnyttjats av de välbärgade som ändå hade köpt tjänsten är ju helt klart och där vi tillsamans betalar notan. Rättvist?nej!

  8. Statistiken då?

    Men Kenneth, det här är väl ingen statistik?
    Vi kan ju inte sitta och gissa och hoppas.
    Om du antar att ”överheten” nyttjat det här mest friskt, tycker jag du kan plocka fram uppgifter som styrker det.

  9. kenneth fjällstedt

    Vad har du själv att komma med då statistiken. Jag tycker jag känner igen tramset från VB. Jag har en hel del bondförnuft och det säger mig det att.
    1. Har man råd att köpa städhjälp med rot avdrag när man varit på semester och hyrt stuga kommer man inte från vare sig Larco eller triss i backe.
    2. Vem köper dessa tjänster tjänster? Ja det är ju de som har kapital på fickan eller en jättebra lön och det har vi inte här utom i undantagsfall utan de finns i storstadsregioner, typ Stockholm och det är en klick personer som i folkmun kallas för överhet.

  10. Kenneth Fjällstedt

    Men statisken då…….
    om nu det skulle vara gjort för alla i Sverige varför får inte dessa individer ROT-avdraget. Gissa?
    (Utdrag ur skattemyndighetens hushållsnäratjänst sida)
    HYRESGÄST
    ROT-arbeten i hyresrätt ger inte rätt till skattereduktion. Inte heller arbeten som utförs i kooperativ hyresrätt ger rätt till skattereduktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.