Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Skola vård och omsorg före skattesänkningar

Artikel publicerad i DN 28 juni 2010:

 

Välfärden ska tillföras mer än de 12 miljarder som vi redan har avsatt i vårbudgetens första steg. Vi vill genomföra ett brett program för att stärka välfärden. Skolan, vården och omsorgen står inför stora utmaningar.

Förutom ytterligare tillskott för att klara kvaliteten vill vi göra insatser för fler heltidsjobb. En heltidsmiljard ska införas, att fördelas till kommuner och landsting utifrån hur bra de är på att skapa heltidstjänster under 2011 och 2012. Vi vill också tillsätta en innovations- och produktivitetsdelegation som ska bidra till att stärka effektivitet och nytänkande. Det är barnens omsorg, vår gemensamma sjukvård och omsorgen om våra äldre som går före nya stora skattesänkningar, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros.

I skolan, vården och omsorgen har 25 000 jobb försvunnit under det senaste året. Nu måste välfärden sättas före nya skattesänkningar. För att klara välfärden måste Sverige tillbaka till överskott. De offentliga finanserna ska åter byggas starka. Jobben måste prioriteras. Vi har inte råd med en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Det rödgröna samarbetet har i vårbudgeten presenterat investeringar om 12 miljarder kronor för att stärka skolan, vården och omsorgen. Det är ett kraftfullt första steg. Men vi socialdemokrater gör bedömningen att välfärden behöver större tillskott för att vi ska klara att stärka kunskapsinnehållet i skolan, att öka kvaliteten i sjukvården och att förbättra omsorgen om våra äldre.

Vårt besked är att skolan, vården och omsorgen kommer att tillföras väsentligt större resurser än de 12 miljarder kronor – mer än regeringens alternativ – som vi redan avsatt i ett första steg. 

Under de senaste åren har skatterna sänkts med närmare 100 miljarder kronor. Borgerlighetens fixering vid sänkta skatter – till vilket pris som helst – får nu allvarliga konsekvenser för den välfärd de flesta svenskar värdesätter högt. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har rapporterat att det mellan det fjärde kvartalet år 2008 och år 2009 försvann 18 000 jobb inom den skattefinansierade välfärden. SCB rapporterar att det till det första kvartalet i år försvann knappt 25 000 jobb inom skola, vård och omsorg – oavsett huvudman, form av juridisk person och driftsätt. Konjunkturinstitutet rapporterar att mellan 2007 och 2009 minskade de kommunalt finansierade sysselsatta (det vill säga oavsett huvudman) med 33 000 personer.

Statsministern hävdar att han fredat välfärden. Fakta motsäger den uppfattningen De förlorade jobben visar att ett annat Sverige växer fram. I Stockholm tvingade besparingskrav fram nedläggningen av avdelning 80 på SÖS. En familjeavdelning för långtidssjuka och för tidigt födda barn. I Stockholms stad har 900 jobb försvunnit inom äldreomsorgen – även när pensionsavgångar, avknoppningar och verksamhetsövergångar har räknats bort. Vi socialdemokrater vill bryta nedskärningstrenden. Vi vill genomföra ett brett program för att stärka kvaliteten i välfärden. Skolan, vården och omsorgen står inför stora utmaningar.

  1. Mer resurser. Vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som finansieras gemensamt och fördelas efter behov – inte efter plånbok. Fortsatta skattesänkningar på välfärdens bekostnad riskerar att bryta sönder den svenska välfärdsmodellen. Regeringen valde i sin vårbudget att passa om välfärden. I vår rödgröna budget föreslog vi i stället att skola, vård och omsorg tillförs sammantaget 12 miljarder kronor mer än regeringen under åren 2011 och 2012. Men vi socialdemokrater gör därutöver bedömningen att välfärden behöver ytterligare tillskott för att vi ska klara kvaliteten. I takt med att reformutrymmet tydliggörs vill vi därför investera ytterligare i välfärden. Vårt besked är tydligt: Välfärden kommer att tillföras mer resurser än de 12 miljarder kronor som vi redan avsatt i vårbudgetens första steg. Varje ny krona som Fredrik Reinfeldt utlovar till fortsatta jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för höginkomsttagare vill vi använda till välfärden.
  2. Bättre villkor för personalen. Vi vill att de anställdas inflytande och arbetsvillkor ska stärkas. Det behövs insatser för fler heltidsjobb. Här måste stat och kommun hjälpas åt. En särskild heltidsmiljard ska införas. Miljarden ska fördelas till kommuner och landsting utifrån hur bra de är på att skapa heltidstjänster under 2011 och 2012. Det är oacceptabelt att tusentals kvinnor tvingas till ofrivilligt deltidsarbete. Det bryter mot den socialdemokratiska arbetslinjen. Vården och omsorgen står inför en generationsväxling med stora pensionsavgångar. Vi vill tillsammans med kommunsektorn utveckla traineeprogram för att få in fler unga välfärdsarbetare. Vi kommer också att tillsammans med kommunerna investera i kompetensutveckling och vidareutbildning för de anställda. En grundbult för att stärka kvaliteten i välfärden är bra villkor för dem som jobbar där.
  3. Starkare kvalitetsuppföljning. Vi vill ha valfrihet för medborgaren. Men tillsynen och kraven på kvalitet måste skärpas. Det gäller alla skattefinansierade verksamheter – oavsett driftsform. Vi står för medborgarnas valfrihet – inte företagens. Därför ska producenterna inte ha rätt att välja bort medborgare. Då blir det vård efter plånbok – inte efter behov. Vi vill att svensk välfärd ska präglas av effektivitet och nytänkande. För att stärka utvecklingen vill vi tillsätta en innovations- och produktivitetsdelegation som ska bidra till att stärka välfärden. Nya stora skattesänkningar hotar kvaliteten i välfärden. Frågan måste ställas till statsministern. Hur ska de nya löften om nya skattesänkningar i 100-miljardersklassen som ställts ut av de borgerliga partierna betalas? Vem ska betala? Är det barnens skola, omsorgen eller sjukvården som ska stå tillbaka? Väljarna har rätt att få veta. När kommer de gemensamma beskeden för nästa mandatperiod?

Valet den 19 september är ett avgörande vägval. Det handlar om vilken färdriktning vi ska ta tillsammans. Under det senaste året har 25 000 jobb försvunnit från skolan, vården och omsorgen. Ytterligare fyra år på den inslagna vägen innebär mer skattesänkningar på lånade pengar, ökade klyftor och färre anställda i välfärden. Det räcker nu. Vårt besked är tydligt: Barnens skola, vår gemensamma sjukvård och omsorgen om våra äldre går före nya stora skattesänkningar.

Mona Sahlin
Thomas Östros

Bakgrund:

500.000 vill ha heltidAv Sveriges 3,9 miljoner anställda arbetar drygt en miljon (27 procent) deltid. Främst är det kvinnor och arbetare som arbetar deltid. Av samtliga anställda kvinnor arbetar 41 procent deltid medan 12 procent av männen gör det.

Varannan deltidsarbetande, 500 000 personer, vill arbeta mer. De flesta av dessa, 280 000 personer, arbetar deltid på grund av att de inte får mer arbetstid eller inte hittar något heltidarbete. Det framgår av LO-rapporten ”Arbetstider år 2009 – Heltids- och deltidsarbete efter klass och kön år 1990–2009”.

Källa: LO

Rösta rätt den 19 september

Rösta rött!!!

Kristina Norman, S-föreningen Vilhelmina

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.