Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

13 frågor till Reinfeldt

13 frågor till Reinfeldt

Publicerat på Politikerbloggen 4 juli 2010

Hej Fredrik Reinfeldt

Vi socialdemokrater vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del av ansvaret. Det gör Sverige starkt. Idag händer något annat. Möjligheterna minskar och klyftorna ökar.

Arbetslösheten är farligt hög, särskilt bland unga. Personal sägs upp i välfärden. Samtidigt har företag svårt att hitta rätt kompetens. Riksbanken tvingas höja räntorna trots stor arbetslöshet. Du brukar varje gång någon pekar på effekterna av din politik skylla på otur.

Jag vill därför ställa 13 konkreta frågor om effekterna av din politik.

  1. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa. Håller du fast vid åsikten att den höga ungdomsarbetslösheten är en ”synvilla”?
  2. Trots jobbkris skars det – enligt Skolverket – bort 20 000 helårsplatser inom Komvux mellan åren 2006 och 2009. På vilket sätt blir Sverige bättre när ungas möjligheter minskar?
  3. Under det senaste året har antalet sysselsatta i vård, skola och omsorg – oavsett driftsform – blivit cirka 25 000 färre. Varför var det viktigare för dig att sänka skatten än att investera i vården och omsorgen?
  4. Möjligheten för svårt sjuka – t.ex. människor med cancer – att få ersättning under sin sjukdomsperiod har försämrats och en särskild stupstock har införts. Varför tycker du att man ska bli fattig för att man är svårt sjuk?
  5. Sverige är enligt PRO ett av få länder som beskattar pensionärer hårdare än löntagare. Idag betalar en normal pensionär 700 kronor mer i skatt än en löntagare varje månad till följd av din politik. Varför går du till val på att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara kvar?
  6. Du har avskaffat värnplikten. Nu driver flera ledamöter i din konservativa regering att Sverige ska gå med i Nato. När kommer ni med ett gemensamt besked om Nato-medlemskap?
  7. Närmare en halv miljon löntagare har trängts ut ur A-kassan. Numera betalar en kvinnlig hotellstäderska fem gånger mer i avgift till a-kassan än en överläkare. Varför ska lågavlönade arbetare straffbeskattas?
  8. Moderaterna och de övriga partierna är splittrade i synen på hur mycket arbetsrätten ska försämras. När kommer ni att lämna ett gemensamt besked om vad ni vill göra med arbetsrätten under nästa mandatperiod?
  9. Den rikaste procenten har fått lika mycket i skattesänkningar som en fjärdedel av Sveriges befolkning. Tror du att ökade klyftor bidrar till att stärka Sverige?
  10. Socialbidragen har ökat i mer än 8 av 10 av landets kommuner. Samtidigt har skatterna sänkts för miljardbelopp för de allra rikaste. På vilket sätt ger ökade klyftor fler jobb?
  11. Om man räknar som du gjorde år 2006 så är det nu fler än 70 000 personer i utanförskap. Är du nöjd?
  12. Arbetslösheten i Sverige är nu högre än i jämförbara länder såsom Tyskland, enligt Eurostat. Sysselsättningen har fallit mer i Sverige än genomsnittet i EU. Hur kommer det sig att fler jobb försvunnit i Sverige än i andra jämförbara EU-länder?
  13. Du har redan sänkt skatterna med närmare 100 miljarder kronor. Nu planerar ni för att sänka skatten med ytterligare närmare 100 miljarder kronor. Hur ska det finansieras?

Thomas Östros
ekonomiskpolitisk talesperson Socialdemokraterna

 

Gm Kicki Norman

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.