Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Ingen frisk människa väljer frivilligt sjukskrivning framför arbete….

Lars Bodén
DN sprider nya myter

LEDARE: Ingen frisk människa väljer frivilligt sjukskrivning framför arbete

ALF SVENSSON fick under valrörelsen 2002 stort genomslag när han beskyllde sjukskrivna för fusk och överutnyttjade.
Svensson lyckades utan saklig grund dupera en stor del av etablissemanget (politiker och journalister i första hand).
Sedan dess är det många som har bidragit med att sprida myten om ”världens friskaste land med världens mest sjukskrivna befolkning.”
Analysen har varit i det närmaste obefintlig, vilket flera forskare därefter har kunnat påvisa utan att deras vetenskapliga dokument fått någon särskilt bred spridning.

HANNE KJÖLLER, en av ledarskribenterna på Dagens Nyheter, hör till dem som fortfarande gör sitt bästa för att sprida falska bilder om det verkliga förhållandet.
I en signerad ledare (25/7) skriver hon om ”ospecifik värk” och om ”lättare psykiska diagnoser” och ställer frågan om det ökar egenmakten?
Kjöller tror tydligen att kvinnor med dessa diagnoser frivilligt gått in i en långtidssjukskrivning.
Alla begriper att det är mer lönsamt att vara frisk än sjuk. Kjöllers räkneexempel som visar hur mycket en undersköterska respektive civilekonom förlorar i pension på att vara sjukskriven är rena hånet mot de som drabbats av ovälkomna åkommor, oavsett diagnos.

DN-skribenten beskyller den politiska rödgröna oppositionen för att ”slåss för” att människor ska kunna vara sjukskrivna hur länge som helst.
Tror verkligen Kjöller på det hon själv vräker ur sig?
Att bli sjuk och inte kunna arbeta är inte någon ”förmån”.
Alltför många debattörer ser något slags diffust samband mellan sjukskrivning och ”attityder.”
Men ingen frisk människor väljer frivilligt att bli sjuk och av arbetsgivare stämplad som olämplig arbetskraft.
Det är nämligen här vi har den besvärliga kärnan i sjukvårdsdebatten. Ett problem som ingen politisk kraft ännu förmått betvinga.

DE BORGERLIGA har fokuserat sjukskrivningarna till individens ansvar. Inte till arbetsgivarnas krav på den som ska anställas. Därför ser det ut som det gör: Sjukskrivna friskskrivs av Försäkringskassan, men inte i lika hög utsträckning av de arbetsgivare som förväntas kunna anställa de friskförklarade.
Regeringens senaste drag med en stupstock (utförsäkring) påstås få en positiv effekt som en bro från sjukskrivning till arbete. Men siffrorna imponerar inte så här långt.
Fackförbundet ST hävdade i en rapport tidigare i år att långt fler (61 procent) av de utförsäkrade än vad regeringen räknar med är så sjuka att de behöver rehabilitering och vård.

BJÖRN JOHNSON, forskare vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning i Malmö, anser att den borgerliga regeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitiki på felaktiga beslutsunderlag!
I boken ”Kampen om sjukfrånvaron” kritiserar han rehabiliteringskedjan för att inte lösa det verkliga problemet: det havererade rehabiliteringssystemet.
Johnson befarar att många arbetsgivare struntar i att försöka omplacera utförsäkrade efter tre månader för att i stället säga upp dem efter sex månader då arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden.
Björn Johnson skriver i boken om att regionala skillnader pekat ut som en viktig faktor bakom den höga sjukfrånvaron. Trots att skillnaderna inte ökade under de år sjukskrivningarna steg. Länen med högst sjukfrånvaro (Jämtland, Västerbotten och Norrbotten) stod tillsammans för mindre än tio procent av den totala sjukfrånvaron i landet.
Västerbotten räknas ensamt som ett ”3-procentlän” i alla andra sammanhang. Skillnaden är därför inte anmärkningsvärd.
En annan forskare, sociologen Tor Larsson, har kritiserat den nya försäkringen för att inte ta tag i grundproblemet. Därför är intresset för omställningslösningar fortfarande i det närmaste obefintligt bland många arbetsgivare.
Trots forskarnas kritik fortsätter borgerliga politiker och debattörer att sprida felaktiga myter. Du som vill ta del av fler myter kan söka sajten ”protestera.org”. Oron är stor bland de långtidssjuka och mest utsatta i detta land. Inför valet gäller det att tänka efter! Hör utförsäkring hemma i vår välfärdsmodell?

Så skriver Lars Bodèn I VF… Så rätt han har…
http://www.folkbladet.nu/?cat=2

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.