Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

100 miljarder i nya skattesänkningar

—– Originalmeddelande —–

 

Nytt S-Aktuellt
 S-Aktuellt 2010-08-22
100 miljarder i nya skattesänkningar
Sveriges offentliga finanser har försämrats med 100 miljarder kronor mellan år 2006 och 2010 enligt Finansdepartementets egna bedömningar. Vi socialdemokrater är tydliga: Sverige ska tillbaka till överskott.

Vi socialdemokrater värnar välfärdens kärna: Skolan, vården och omsorgen. Den borgerliga regeringen sänker skatterna till vilket pris som helst. Borgerligheten har hittills genomfört skattesänkningar på 100 miljarder kronor.

Nu ser vi baksidan av regeringens skattesänkningar. Bara under det senaste året har skattesänkningarna kostat svenska folket omkring 25 000 anställda inom skolan, vården och omsorgen. 3 000 lärare har försvunnit.

Det finns en grundläggande skiljelinje i svensk politik kring hur reformutrymmet nästa mandatperiod bör användas – ett vägval mellan nya stora skattesänkningar eller investeringar i skola, vård och omsorg.

För oss socialdemokrater går välfärden före stora skattesänkningar. Nu borde statsministern svara på hur han ska finansiera de stora skattesänkningar han planerar för – runt 100 miljarder kronor.

Moderaterna säger att de inte alls vill sänka skatterna med 100 miljarder
År 2006 sade de att de bara skulle sänka skatten med 30 miljarder. Ändå blev det 100 miljarder. De sade också att de inte skulle lånta till skattesänkningar. Det gjorde de ändå.

De har redan sänkt med 100 miljarder kronor. Lägger man samma förslagen från de borgerliga partierna blir det 100 miljarder kronor.

Dessutom har Moderaterna ett partikongressbeslut på att sänka med motsvarande 100 miljarder kronor.

Men de pratar bara om 20 miljarder i sänkta skatter?

Svar: Det är också ett faktum att högeralliansens ekonomiska vårmotion år 2006 hade förslag om skattesänkningar på drygt 30 miljarder (50 i sänkningar och 20 i höjningar). Ändå blev det närmare 100 miljarder.

Det är tydligt att högeralliansen är överens om att fortsätta prioritera sänkt skatt framför välfärd – t.ex. genom nya inkomstskattesänkningar.

De olika partierna driver också sina egna förslag.

– Folkpartiet vill t.ex. avskaffa värnskatten
– Kristdemokraterna vill t.ex. avskaffa fastighetsskatten
– Centerpartiet vill t.ex. införa avdrag för att gå ut med hunden
– Moderaterna t.ex. sänka den statliga inkomstskatten

Skulle den borgerliga regeringens partiers förslag förverkligas väntar nu mycket stora nedskärningar i välfärden. 100 miljarder kronor motsvarar uppemot var tionde anställd i välfärden.

Ska vi ha en valrörelse där vi diskuterar förslag som inte finns – eller ska vi ha debatt om den verkliga politiken?

Svar: Förra gången lovade moderaterna att värna välfärden och inte låna till skattesänkningar. Istället har de under de senaste åren lånat till skattesänkningar och konsekvent prioriterat sänkt skatt framför välfärd. 25 000 jobb har försvunnit från välfärden. Moderat politik innebär i verkligheten att sänkta skatter går före välfärden.  

Nu blir Fredrik Reinfeldt stressad av att vi visar på effekten av hans förslag. Fredrik Reinfeldt låtsas som att han har en sedelpress och att det inte kostar med stora skattesänkningar.

Ni har gjort en lista på de olika borgerliga partiernas enskilda förslag – det är ju inte den politik Alliansen går till val på?

Svar: Jo, det är deras förslag. Och Moderaterna har som idé att sänka skattetrycket med väl över 100 miljarder kronor.

Ni påstår att dessa påhittade skattesänkningar ska finansieras med nedskärningar i välfärden – några sådana förslag finns ju inte?

Svar: 2006 tog moderaterna över socialdemokratiska överskott om 70 miljarder. Nu är det enligt finansdepartementets egna siffror över 30 miljarder i underskott. Moderaterna har alltså försämrat de offentliga finanserna med 100 miljarder kronor.

Nu finns det inte längre något överskott att använda till nya skattesänkningar. Trygghetssystemen är kraftigt försämrade. Nu kommer moderaternas politik att slå med full kraft mot skolan, vården och omsorgen. Förra året försvann 3 000 lärare. Nedskärningarna kommer att fortsätta med moderaternas politik.

I bifogat PM finns referenser.

Publicerad av
Max Elger
 

 

     

 

_________________________

 

Valinfo
SOCIALDEMOKRATERNA
08-700 26 00

 

Etiketter: , , , , , ,

20 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-23 23:28)
    Tja.. vad säger man om det…Man kan kanske inte jämföra Mona med Greklands styrande…
    Jag är ju övertygad om att den massarbetslöshet som nu bitit sig fast tack vare alliansens politik inte skulle ha haft så höga siffror om de rödgröna fått bestämma… Socialbidragen har fördubblats i mer än hälften av alla Sveriges kommuner tack vare Alliansens sk ”arbetslinje”, där man slänger ut folk ur sjukförsäkringssystemet oberoende om man är frisk efter en viss tid eller inte. Likadant med a-kassa…Är inte det ett mardrömsscenario, då vet inte jag…

  2. E

    Det klart att bidragen ökade när finanskrisen slog ut många jobb, speciellt här i Sverige där vi är mycket exportberoende. Framtiden för Sverige ser tack och lov ypperligt ljus ut tack vare Alliansen
    http://di.se/Default.aspx?pid=738__ArticlePageProvider
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/scb-tillvaxten-upp-37-procent_5062059.svd

    Finns en anledning till att de länder i Europa med socialistiska regeringar klarat krisen sämst. Där var det spendera, spendera, spendera som gällde, vilket vi ofta hörde krav i från Mona Sahlin, och nu står de inför stora ekonomiska saneringar.

  3. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-25 11:45)
    Ja just det . Bidragen ökar tack vare att alliansen har stått med armarna i kors och tittat på när jobben försvunnit och hoppats på att marknaden ska sköta sig själv…

  4. E

    Armarna i kors säger du. Skattelättnader för att anställa unga, ROT och RUT och mer lönsamhet att arbeta med jobbskatteavdraget. Med de länkar jag redan postat ser man att Alliansens arbetslinjen, utan tvekan, var det bästa vägen att gå i hela Europa. Nu efter finanskrisen har vi starka finanser, jobben ökar i en väldans fart och ekonomin är i toppform. Med bidrag(s)linjen hade vi varit i Englands situation idag, om inte värre…

  5. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-25 14:17)
    …och med alliansens jobb – förlåt…bidragslinje så har utanför skapet ökat med 70 000 personer. Folk sparkas ut ur försäkringssytemet pga uppsatta tidsramar, inte för att man inte behöver dem längre.
    Solidaritet, jämlikhet och rättvisa är okända begrepp för alliansen… den cyniska behandlingen av de som redan har sämre ställt är skrämmande…

  6. E

    2005, OECD uppmanar Sverige att byta sjukförsäkringssystemen. Göran Persson lyssnar och följer rådet.
    http://www.dn.se/ekonomi/forsakringskassan-tvingar-sjuka-byta-jobb-1.362544
    Alliansen fortsatte med arbetet efter valet 2006. Hela OECD dokumentet kan läsas här.
    En av anledningarna att S förlorade förra valet var att vi hade, med stora marginaler, världens sjukaste befolkning med tanke på antalet sjukskrivna men GP visste iaf bättre 2005 och började det reformarbetet Alliansen nu gjort. Vi har fortfarande världens generösaste system MEN utvecklingen innan 2005 var INTE hållbar för Sverige.

  7. E

    Men det klart att det bara kan vara rätt om det är socialdemokraterna som gör det.

    Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och behålla den – Wilhelm Moberg

  8. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-25 23:01)
    Det är ingen som motsätter sig att en förändring inte var nödvändig. Men Alliansens nedragningar är rent cyniska och värnar inte om en enskilda människan…

  9. ivar

    Till E
    ”En av anledningarna att S förlorade förra valet var att vi hade, med stora marginaler, världens sjukaste befolkning med tanke på antalet sjukskrivna men GP visste iaf bättre 2005 och började det reformarbetet Alliansen nu gjort. Vi har fortfarande världens generösaste system MEN utvecklingen innan 2005 var INTE hållbar för Sverige.”
    Det finns länder som har mer generösa välfärdssystem än Sverige. Det är bara att se sig om i Europa men det är inte gångbart för Alliansen, där är det det gamla icke fungerande USA systemen som gäller.

  10. E

    Kan du ge ett exempel på ett land i Europa som har ett mer generöst välfärdssystem är du snäll, Ivar. Mera effektiva kan jag finna men inga mer generösa.

    Om det nu är så att vi inte har världens generösaste välfärdssystem så undra jag, Ivar, varför vi har haft och har världens högsta skattetryck
    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/
    Nu har jag för mig Danmark sänkt skatterna ytterligare och dessutom räknas inte svenska arbetsgivaravgiften in vad jag vet.

  11. E

    Att påstå att Alliansen strävar efter ett nytt USA är, med milda ord, att överdriva eller rent utav ljuga. Det är lika befängt som att påstå att de rödgröna strävar efter ett nytt Nordkorea.

    Men det klart att med socialdemokraternas sjunkande väljarstöd sedan början av 2000-talet är det väl det bästa de har att komma med.

    Socialism år 2010… suck

  12. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-29 01:30)
    Här vill jag påstå att du har fel.Alliansen har under dom här 4 åren strävat efetr att införa precis det som Usa nu under Barack Obamas ledning försöker komma ifrån i fråga om privata sjukförsäkrningar och gräddfiler i sjukvårdsköerna

  13. E

    Och där kom den ja… Högerspöket utan ett enda sakligt argument. Intressant dock att du nämner Barrack Obama vars regim berömt Anders Borgs ekonomiska reformer och dessutom tagit efter dem.

  14. E

    Vad är det som ska argumenteras om? Vilka är ”argumenten” jag saknar. Jag har ingen aning om vart du försöker vrida diskussionen men jag misstänker att det inte har någonting med sakpolitik att göra.

  15. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-30 15:49)
    Eftersom du måste fråga efter argumenten så kan vi nog anse denna diskussion som avslutad. men återkom gärna när du har fyllt på förråden
    Tack för den här gången!

  16. Kristina Norman

    Svar till E (2010-08-30 15:49)
    Eftersom du måste fråga efter argumenten så kan vi nog anse denna diskussion som avslutad. men återkom gärna när du har fyllt på förråden
    Tack för den här gången!

  17. E

    Eftersom jag inte har en blekaste aning om vad du vill argumentera om finner jag det svårt att komma upp med argument, ja. Väntar fortfarande på bevis på ditt påstående om att Alliansen i hemlighet vill ha det som de konservativa i USA dock, men fine om du vill avsluta där så är det helt okej för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.