Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Många elaka ord…

… skrivs det igår kväll och nu på morgonen.  Vi socialdemokrater borde skämmas skriver man… nej Vi skämms inte! Jag skämms inte!

Fullmäktige ställdes inför flera olika val och fullmäktiges ledamöter valde som man fann bäst för Vilhelmina. Jag själv deltog inte i valet eftersom jag var inkallad endast som ersättare till FÖRSTA MÖTET, men om jag hade sutitt som ordinarie skulle jag ha röstat likadant. Jag är nämligen fullständigt övertygad om att detta är det bästa för Vilhelmina.

Man talar om att visa respekt , men de personer som igår blev nedröstade har i sin tur visat mycket lite respekt och inger inte mycket / eller inget alls förtroende. Hur kan jag påstå det? Valresultatet, mina vänner … Se valresultatet.

Valresultatet den 19 sepetember visade klart och tydligt att Vilhelmina är trötta på Allians för Vilhelminas politik och att man inte längre har förtroende för densamma . Detta är ett faktum som  Alliansens företrädare borde ha tagit till sig  och analyserat och inte  som nu sker skylla på sossarna.

Att det råder stridigheter och missnöje inom Alliansen  är också helt klart med tanke på gårdagens händelser… Nu är det ju inte alla som har det civilkurage som Lars Eliasson har, som vågar säga ifrån, när nog är nog. Andra gnölar i bakgrunden men vågar inte kliva fram.

Är det också sossarnas fel… Jag tycker inte det!

Sen vill jag rätta en del missförstånd också… Vänstern har genom valsamverkan med (S) fått plats i alla nämnder. Det skulle man inte fått av egen kraft… Denna valsamverkan fortsätter trots att (V) backar i valet  och (S) har egen majoritet. Vi har alltid haft bra samarbete och ser ingen anledning till att upphöra detta.

Idag ska jag bara ta det lilla lugna och återhämta mig… Det var en intressant och lärorik dag igår, men också tuff och jobbig och idag är ruggis mör som ett överkört "roadkill"

Kaffe härnäst… kanske en CHOKLADBIT?

HEJ PÅ EN STUND

<3

 

Möjligheterna(s) Vilhelmina

Etiketter: , , ,

38 kommentarer

  1. bestört villisbo

    Det är inte sossarna som nominerar oppositionens ledamöter. När man röstar om tillsättningarna här så lägger majoriteten ner rösterna. Det gjorde alliansen sist 2006 och sossarnas nomineringar respekterades och godkändes genom att lägga ner rösterna. Var det fult och respektlöst?
    Nu lägger ni er varenda nominering och blockerade alla omröstningar. Bäst för Vilhelmina? Tål ni inte oppositionen och andra partier så är det ett enpartisystem ni förordar.

  2. Svensson

    Men hur räknar sossarna? I samverkan får väl V kring 2,8 ledamöter av 26. Alltså 3 ord ledamöter i 11-nämnder och en ersättare i MBN. Det är ju den här dOntsmetod som slår ut partier mindre än 5% men valteknisk samverkan så kan fördela posterna efter röstetal dvs rättvist. Men det är väl inte rättvist och ge V de platser de förtjänar. Bara insyn, riktigt pinsamt när S redan har majoriteten i alla nämnder.

  3. Vilhelmina blir en skurkstat

    Demokrati är grunden för hur vi beter oss mot varann i Sverige. Om majoriteten börjar välja sin egen opposition då är det diktatur inte demokrati. Partierna måste inbördes respektera att varje parti får välja sina egna företrädare.

  4. Lefthanded

    Vad med de 39 % som inte röstat på S och V? Vad tror du de tycker att ni 21 + 1 (LE) sitter och gastar NEJ till alla nomineringar som exv. PA lade fram?
    I det här fallet kan man inte bara skylla allt på valresultatet. Ska ni fortsätta med det när ni fattar varje beslut? Partietik, vet S vad det betyder? Att respektera andra partiernas väljare?
    KGA avslöjade att LE var köpt och att S hade spräckt alliansen när han från början av KF – som vore han född igår- frågade ”Allians för Vilhelmina, vad är det?”
    Ta en chokladbit du och säg inte emot dina överordnade. Men tala inte om civilkurage.

  5. Åsa

    se valresultat säger du ang förtroende. Hur menar du då? Lars Eliasson fick 29 röster och Maria 260 drygt. På vilket sätt har Lars visat civilkurage menar du? Varför fick ni färdigskrivna lappar att rösta med? Hur kan Håkan Gustavson vara bäst för vilhelmina? han hade avsagt sig att sitta med, aldrig varit ¨på Kds möten, han var totalt ointresserad sa han själv. Hur kan då han anses vara bra för vilhelmina menar du?

  6. Jonny Kärkkäinen KD

    Nu Kristina sjunker du i anseende även hos mig när du inte verkar förstå att det som hände i KF i går var något fullständigt oerhört! Vid förra valfullmäktige, d v s när vi efter 41 år av S-styre till slut vann så fick ni nominera precis som ni ville. Vi lade oss inte i era interna demokratiska processer. Så har vi i princip alltid gjort i Vilhelmina, vilket är mycket bra ur demokratissynpunkt. Vid detta KF begick ni en överlagd politisk våldtäkt på oss i oppositionen. Först tvingade ni in en kd-are som vi själva inte valt och sen Lars E som mot alla överenskommelser föreslog sig själv. USELT!

  7. fd

    bra jonny att du som måmga andra äntligem får se den rätta sidan av kristina norman. jag har alltid sett den.

  8. Folkpartist

    Lars Eliasson har ju själv nominerat sig.. vad har det med sossarna att göra.
    Vad jag vet så är Lars Folkpartist och inte sosse, hoppas jag. Han var väl som mig trött på Maria Kristofferssons ledarstil.
    Jag tror det blir jättebra med Lars som vice. Han är en bra politiker för Vilhelmina.

  9. Kristina Norman

    Svar till Vilhelmina blir en skurkstat (2010-11-02 13:20)
    Om inte majoriteten skulle få rösta efter sin egen övertygelse, bara för att dom är fler, så är det inte demokrati. majoritet betyder att de flesta har tagit ställning för. Vi ställdes inför flera olika val i fullmäktige och alla som hade rösträtt nyttjade den som var och en syntes bäst

  10. Kristina Norman

    Svar till Åsa (2010-11-02 16:55)
    I valet mellan Göran Jonzon och Håkan Gustafsson tror jag inte det finns någon som behöver undra vilket alternativ jag väljer… varför? Detta är min högst personliga bedömning.
    1. Håkan Gustafsson är en reko och rättskaffens man som har jobbat inom bla Miljö- o byggnadnämnden i många år med väldigt gott renomme.han känns för mig som en trovärdig och pålitlig man, trots sin politiska åskådning.
    2 Göran Jonzon känns som en mera obalanserad och oberäknelig person , mycket pga av hans onyanserade skriverier i bloggen och på andra ställen, samt hans brist på repekt för andra människor forts…

  11. Kristina Norman

    Svar till Åsa (2010-11-02 16:55)
    som visar sig främst i hans elaka påhopp på flera olika personer.Hans skriverier vittnar också om öppet förakt för det demokratiska arbetet inom fullmäktige och inger inte förtroende.
    exempelvis
    ” Göran Jonzon skriver 2010-10-31 20:34:på VB
    Det var en kommentar som föll mig fullständigt i smaken.
    Mitt leende torde räcka en bra bit in på morgondagen som tyvärr innebär ett dagslångt möte med inskränktheten personifierad i form av åsiktfrihetens bekämpare”

    När alternativet mellan dessa två personer kom upp så var valet för min del inte alls svårt.Tydligen inte heller för mina partivänner.

  12. Kristina Norman

    Svar till Jonny Kärkkäinen KD (2010-11-02 16:58)
    Hmmm!… Vilken tråkig attityd du har Jonny. Jag skulle önska att du väntar med att skriva till din affekt gått över. Det blir lätt onödigt hårda ord annars. Vi hade att handskas med olika alternativ som kom upp, och vi valde enligt vår övertygelse. Precis så som du själv har gjort vid flera tillfällen. Svårare än så är det inte. Jag tror att det är du som inte förstår en del saker. Det finns en anledning till att ditt parti tappat 6,8% sen förra valet… Svaret är enkelt och jag tror du vet vad det är… Självrannsakan skulle behövas. Inte skylla ifrån sig på sossarna när det går dåligt…

  13. Kristina Norman

    Svar till fd (2010-11-02 17:19)
    Här har vi ännu en, som känner mig bättre än jag själv…Vilken är min rätta sida då? Berätta så får jag se om jag känner igen mig…

  14. Kristina Norman

    Svar till Lefthanded (2010-11-02 13:43)
    Vi befann oss i fullmäktige och där ska man när så gives rösta för eller emot olika alternativ. Det var det som hände… kan hända att det för vissa kändes överväldigande då vi socialdemokrater stod i sådan tydlig majoritet, men det är väl ändå ingen nyhet för er alla, att det är så valresultatet ser ut. Vilhelminas befolkning vill ha det så.
    Och jag talar om precis vad jag vill när jag vill.

  15. Max Fredriksson

    Till Sign Svensson: Jag är inte helt säker på att jag kan det bäst av alla men jag har läst på och det är inga problem att skaffa information på nätet. Men hur som helst så sker beräkningen utifrån heltalsmetoden, också kallad d´Hondts efter sin skapare. Detta finns reglerat i ”Lag (1992:339) om proportionellt valsätt” speciellt §22. Utrymmet här är för kort för att förklara detta i detalj men med den valtekniska samverkan som skedde på detta fullmäktige innebar det att när sju platser skulle tillsättas fick S+V 5 platser och Alliansen (C+M+FP+KD) 2 och PA blev utan. forts.

  16. Max Fredriksson

    forts.
    När 11 platser skulle tillsättas fick S+V 7 platser, Alliansen 3 och PA 1.
    Om ingen samverkan skulle ha skett skulle det inneburit att i en 7 nämnd skulle S få 6 plaser och C skulle få 1, övriga partier skulle bli utan. I en 11 nämnd skulle S få 8, C: 1, KD: 1 och PA 1.
    Om det inte funnits någon samverkan S och V skulle vänstern inte fått en enda plats någonstans.

  17. Monica

    För mig, på sidan om i Vännäs och helt utan insyn i ert politiska liv, verkar detta helt obegripligt. Och att du sedan försvarar ert handlande??? Om oppositionen väljer att nominera hin håle själv så är det väl rimligt att de får bestämma det och att ni lägger ner era röster. I alla fall har jag förstått att det är så som är brukligt. Jag hoppas att detta kommer upp i riks-media så hela Sverige får reda på hur maktfullkomliga socialdemokrater agerar. Ni kan gå hand i hand med norrbottningarna som ju verkar hålla på med nåt liknande http://nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5754218

  18. Umebo

    Det som är märkligt är väl att alliansen lägger flera förslag till en post där bara en kan utses. Det är väl det ”oerhörda” i detta sammanhang. Att allianden inte längre är någon allians i Vilhelmina.
    Men när allt kommer omkring, är de inte lite för mycke bråk om allt i Vilhelmina. Ni måste ju hjälpas åt!

  19. Jonny Kärkkäinen KD

    Ni har gjort något helt oacceptabelt och brutit mot etiska politiska regler som gäller i Sverige samt mot mångåriga överenskommelser i kommunen. Det har inget med affekt att göra. Även om 10 år kommer jag att tycka ert agerande är fullständigt kränkande och omoraliskt. Att sen börja blanda in att vårt parti har gått dåligt i landet, länet och kommunen har absolut inget med sakfrågan att göra. En majoritet ska inte våldföra sig på en minoritet. Jag tycker att du och dina kompisar i s ska prata med er chef i länet, Lilly Bäcklund vad hon tycker om ert tilltag. Det går läsa på denna nättidning.

  20. Jonny Kärkkäinen KD

    Nicket ”Umebo” tycker att det oerhörda i sammanhanget är att ”Alliansen inte längre är någon Allians…” När det gäller sprucket samarbete så sker det många gånger per mandatperiod i landet och är inget ovanligt. Det detta handlar om är att en majoritet intervenerat i en minoritets nomineringar. Så gör man inte i det politiska Sverige! Sen var det inte Alliansen som lade fram två förslag. Vi lade fram ett förslag, nämligen Maria K som v.ordf i KS. Vi lade även fram bara ett förslag på Göran J som ersättare där. Lars Eliasson agerade enbart i egen sak vid sin nominering av sig själv, inte Fp.

  21. Christine Svensson

    Kristina, nu har du vekligen avslöjat hur du tänker och kommer att rösta i framtiden. Du kommer inte att rösta för sakfrågorna utan på vilken person som lägger ett förslag. Varför jag säger så är hur du skriver om GJ, i ett av dina svar. Men.. det kan vara farligt att tycka annorlunda i den här kommunen…

  22. Kristina Norman

    Svar till Jonny Kärkkäinen KD (2010-11-03 00:09)
    Mitt råd till dig Jonny är att pejla läget hos era egna och verkligen lyssna. Ni verkar inte( vilja?) se det alla andra ser. Nämligen att det råder stor oenighet i er grupp. Jag har stor respekt för dig som en rättskaffens man och jag hoppas att du tänker ta ditt ansvar.

  23. Kristina Norman

    Svar till Christine Svensson (2010-11-03 08:09)
    Jag skriver som jag tänker och jag går rakt på sak. Det är väl bra. Det du ser är det du får. Ingen behöver undra överhuvudtaget.
    Jag kommer att rösta på sakfrågor. Det behöver du inte vara orolig för.

    När det gäller Göran Jonzon så erkänner jag dock att jag är färgad av tidigare dåliga erfarenheter. Den mannen har gått över alla gränser mer än en gång, och från min sida finns där ingen respekt non what so ever…
    Nu fick jag inte rösta i måndags, men hade jag fått det så …

  24. Kristina Norman

    Svar till Umebo (2010-11-02 23:50)
    Att det kom in flera nomineringar berodde på att Politiskt Alternativ, det nya partiet som står utanför grupperingarna nominerade på olika poster. varför dom inte gjort det tidigare har jag inte riktigt koll på, men det kan säkert nån annan svara på.
    I övrigt kan jag hålla med dig helt och hållet. Förlåt att mitt svar tog tid …jag missade helt enkelt

  25. Göran Jonzon

    Skillnaden mellan oss Kristina är att jag även är beredd att försvara mina ovänners rätt att få uttrycka sig fritt i öppna debatter.
    Att jag inte delar din förtjusning över det socialdemokratiska åsiktstvånget innebär inte att jag vid något enda tillfälle skulle kunna ens tänka mig att belägga en meningsmotståndare med munkavle eller uteslutning.
    Ert agerande svarar däremot precis upp mot den bild jag försökt delge andra i mina inlägg om korruptionen och det utbredda myglet inom era slutna led.
    Jag beklagar era desperata försök att tysta mig.
    Vad vinner ni på detta tror du?

  26. Kristina Norman

    Svar till Göran Jonzon (2010-11-03 16:54)
    Jag har fått intrycket, efter att ha lyssnat och sett på ett tag, att det ligger på ett helt annat plan än det du beskriver, men jag kan förstås ha fel… Jag känner mig iallafall inte olycklig över att du inte kom med, för jag tror inte att du har nått konstruktivt att tillföra.

  27. Olle P

    Att såmånga väljer att kommentera negativt. Är det inte så här politik brukar fungera? Men det är klart att om man själv känner sig förfördelad, då har man väldigt många synpunkter gentemot om man själv haft möjligheten att agera på samma sätt. Vad är det som säger att detta utfall blev sämre, än det framförallt Cp önskat? Dessutom visade väljarna att Cp både lokalt och nationellt inte har något större förtroende. Inte lär det bli större av denna kvasidebatt. Utfallet av tillsättningarna till olika förtroendeposter har skett på demokratisk väg. Om inte, så bevisa detta.

  28. Viveka Abramsson

    Likt S-E Österberg så yttrar sig Lilly Bäcklund och Lena Sandlin utan tillräcklig information om vad som skett.
    I samma nätupplaga säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå Universitet så här: ”Att Socialdemokraterna vill använda sig av sina mandat för att smidigare kunna driva sina frågor hör ju till politiken. Jag ser ingen anledning att moralisera kring det här.”
    Utifrån valresultatet skulle vi ha kunnat tillsätta alla ordförandeposter. Det har vi inte gjort och vi har inte föreslagit någon motkandidat. Vi röstade om en funktion, vice ordförande i Kommunstyrelsen och vi valde en av två borgerliga kandidater. Vi påverkade inte sammansättningen i arbetsutskottet, där finns Maria fortfarande kvar, liksom i andra uppdrag kopplade till KS.
    Om oppositionen, som Monica skriver, väljer att ”nominera hin håle själv”, så tycker jag att det är vår skyldighet att agera och det gjorde vi när det gäller ersättarplatsen i kommunstyrelsen.
    Vi vägde för och nackdelar mot varandra och agerade utifrån vad vi tror är det bästa för Vilhelmina.

  29. Henrik

    så tycker jag att det är vår skyldighet att agera och det gjorde vi när det gäller ersättarplatsen i kommunstyrelsen.
    Vi vägde för och nackdelar mot varandra och agerade utifrån vad vi tror är det bästa för Vilhelmina.

    Så skriver Viveka Abrahamsson, fantastiskt att det finns i alla fall en som erkänner öppet att s styrde helt nomineringarna och tog de ville ha. All heder åt dig Viveka jämfört med de andra ”fegisarna” som ”inte visste” något men bloggar oupphörligt hur ”oskyldig” de var.

  30. Max Fredriksson

    S styrde inte nomineringen. Låt oss se vad som egentligen hände (kolla på websändningen om ni vill). Jag satt alltså som ordförande i valberedningen och vi föreslog Maria som vice ordförande. När denna funktion skulle väljas nomineras Lars under sittande möte. I det läget begär jag ajournering för att vi inom S skall ha en chans att diskutera situationen. Efter detta utförs valet till Lars E fördel.

  31. Henrik

    Okey Kristina men tyckte inte frågan/formuleringen var på nåt sätt ful.Kunde väl sätta frågan på er egen domän men eftersom Max svarat här så gör jag väl igen här.Max: Du påstår att (s) INTE styrde nomineringen men jag påstår att det gjorde ni visst i kuliserna men iaf.Österberg (s) hade frågat HG om han ville bli nominerad av MÖ och sagt ja, s vet nu att om VI(s+v) nominerar HG så får han platsen istället för KD:s nominering GJ.Anser du då Max att ni INTE nominerat HG indirekt?? Säkert vad det samma med LE. Sedan när det gäller namn som Viveka säger ha fel (sandlin mm) Tycker även du det??

  32. Max Fredriksson

    Det jag skrev om var det som hände med v.ordf posten i kommunstyrelsen men jag kunde ha varit tydligare att det enbart var det jag beskrev. När det gäller nomineringen till suppleant till KS så kom den ju från en s-medlem så där får vi ju stå för det som gjorts.
    Däremot så kan du inte dra slutsatser mellan de olika valen, jag beskriver det som faktist hände och drar du andra slutsatser av det så må det ju stå för dej.
    Din fråga om Sandlin m fl uttalanden så har jag inte läst dem så jag kan inte uttala med om det.

  33. Henrik

    Tack Kristina att jag fick ”låna” ditt bloggutrymme och tack Max för ditt svar, kanske ni var oskyldiga ändå när det gäller LE? =)) Men jag tvivlar…trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.