Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Pressmeddelande från Socialdemokraternas distriktskongress 2011 i Skellefteå, 3

 

Uttalande angående arbetslösheten

 

Stressen och pressen har ökat på arbetsplatserna. Folk sliter mer och hårdare än tidigare, samtidigt som regeringen dragit undan fötterna på allt arbetsmiljöarbete och försäkringskassan blir hårdare och hårdare i sin bedömning. Effekten av det blir självklart att man sliter och står ut med sjukdom och smärta in i det längsta innan man blir sjukskriven, ibland kanske så länge så man förstört sin kropp för evigt. Samtidigt har vi enorma arbetslöshetssiffror.

 

Vi socialdemokrater vill förstärka arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna så att människor kan hålla ett helt arbetsliv. Vi ser nu flaskhalsproblem på arbetsmarknaden, problem som kommer att öka i och med de stora pensionsavgångarna. Vi behöver satsningar på arbetsmarknadsutbildning kopplat till företagens behov av arbetskraft. Vuxenutbildningen behöver förstärkas för att öppna nya dörrar för människor att skaffa utbildning för morgondagens jobb.

 

– Vi ska inte tro att det är en slump att vi har hamnat här. Borgerliga politiska beslut ligger bakom höjda A-kasseavgifter. Borgerliga politiska beslut ligger bakom sänkta A-kasseersättningar. Borgerliga politiska beslut ligger bakom att nästan en tredjedel av ungdomsgenerationen är utan jobb, säger Lilly Bäcklund, ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.
 
Vi vill satsa på förnyelsebara energikällor, järnväg och en E4 som genom hela länet håller en trafiksäker standard.

 

– Man kan ta politiska beslut som skapar jobb. Det har vi föreslagit ända sedan finanskrisen kom och arbetslöshetssiffrorna skenade. Men vår regering är inte intresserad av det, säger Lilly Bäcklund.
Att regeringen påstår att vi klarade krisen bra är väldigt märkligt. Vi socialdemokrater kan inte säga att "Det går bra för Sverige" när en tredjedel av alla ungdomar är arbetslösa. Det är ett hån, det är ingen omöjlighet att skapa arbeten och att skapa arbeten med bra villkor och bra arbetsmiljö. Det är en fråga om politisk vilja, avslutar en revanschsugen ordförande för Socialdemokraterna.

 
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.