Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Bra möte…

… i dag i KFM gruppen.  Vi hade mycket att prata om och diskussionerna går högt i taket ibland och åsikterna går ibland isär. Då blir ibland debatten både högljudd och livad. Så enas vi och skratten som aldrig ligger långt borta klingar högt. Det är det som gör vårt parti levande och framåtskridande och det är roligt att få engagera sig i det arbete som vi utför och att få var en del i den gemenskap som vårt parti utgör.

På dagens möte har vi gått igenom de ärenden som ska upp på Fullmäktige den 29e och vi har fått information om det fortskridande arbetet angående de projekt som vi har dragit igång sedan maktskiftet i november förra året.
Övertäckningen av Granbergstippen, reningsverket, flytten av kommunförrådet, projektering av VA i Kittelfjäll  och Bollhallen. Allt går enligt planerna och inom beräknad budgetram.

Ungefär 20 miljoner av de beslut som vi nu verkställer är beslut som togs av  Vilhelminaalliansen under förra mandatperioden. Men av någon anledning, oklart vad/ vilken, verkställde man inte dom beslut som man tog(?)
Det gör vi socialdemokrater nu… Flera av dessa beslut är dessutom tvingande enligt lag och det gör mysteriet om varför man inte kom sig för att verkställa besluten som man tog ännu större…

Vidare fick vi en mycket bra information om framskridandet av planerna med nya flygplatsen och DSL. Det börjar komma igång på allvar nu och vi kommer snart att kunna se resultat av det arbete som lagts ned på det projektet. Mycket spännande att följa utvecklingen.

Jag blir  lite ledsen  och en aning förbryllad när jag läser i Maria Kristofferssons om hennes intryck av dagens möte. Hon skriver angående morgonens möte med gruppledarna. (Ett möte som hon själv in i det sista tvekade att delta i överhuvudtaget)
 "Summan av kardemumman var att socialdemokraterna INTE tänker gå med på att göra om valfullmäktige som flera av oppositionens företrädare förde fram. De klargjorde även att de inte tänker godta att deras handlingsplan som de antog efter valet ska få försenas."
Vi har hela tiden varit mycket tydliga med våra intentioner och planer och det kan knappast komma som nån överraskning för henne,varken att vårt beslut från valfullmäktige står fast, eller att vi tänker genomföra våra planer, även om hon försöker ge sken av det i sin blogg. Hon påpekar också att många har läst Glasl och tycker att det är bra. Om det är på det viset har jag inget att invända. Men jag undrar om hon inte tolkar dessa konflikthanteringsböcker som hon har ägnat sommaren åt att läsa, lite grann som fan tolkar bibeln,och jag vidhåller att hon skulle haft större nytta av att ta ledigt och vila upp sig. Hon kan ju inte på allvar mena att konflikten inte kan lösas på något annat sätt än att "Maria får sin vilja igenom". Då har hon ju verkligen vantolkat det hon läst.

Jag tycker att det kan vara läge att påminna om, än en gång,att oppositionen med Maria Kristoffersson i spetsen själva satte sig i den sits där dom nu befinner sig genom att i den Förtroendemannautredning som gjordes när dom satt i majoritet, plocka bort Oppositionsrådet. NU vill man påskina att viceordförande posten i KS skulle vara  en likvärdig funktion, men det är fel !
Den viceordförandepost som Maria traktar så hårt efter har inte med insyn, deltagande  och oppositionsarbete att göra. Det är en funktion, som är tillför att ersätta ordföranden i KS om han inte kan närvara. En mycket viktig funktion som man måste vara väl insatt i för att snabbt kunna hoppa in om det behövs. Den möjligheten har Maria själv deklarerat att hon inte har pga sitt jobb. I våra,socialdemokraternas, ögon är hon alltså inte kvalificerad på den posten. ( I mina ögon helt olämplig.)
Maria har en plats som ledamot i KS och hon sitter också i KSau. Hon har på intet vis blivit fråntagen någon plats och har alla möjligheter till insyn och deltagande. Men till skillnad från att som vice ordf med ett arvode på 55000 kr per år oavsett om hon medverkar eller inte så får hon nu bära upp dagsarvode vid närvaro. Det känns helt klart som en mera rimlig deal under dom omständigheter som råder.

Vi socialdemokrater har alltid försvarat oppositionens rätt till insyn och verkat för att oppositionsrådet skall finnas kvar. Under tidigare mandatperioder, när socialdemokraterna satt i majoritet har oppositonsrådsposten varit en självklarhet. Det var som synes inte lika självklart längre när borgarna med Maria Kristoffersson fick majoritet.
Nu får man se konsekvenserna av det. Önskvärt vore ju att man åtminstone kunde erkänna att man begick en blunder där, som man nu får smaka på själva.
"De kan dock tänka sig att ge direktiv till den förtroendemannautredning som ska tillsättas för att dra upp riktlinjer för vad som ska gälla från och med nästa val då det gäller oppositionens möjligheter till insyn och deltagande. "
 Så skriver Maria i sin blogg…
Ja… jag säger då det ! Eftertankens kranka blekhet?
Verktyg för att bryta en konflikt  frågar Maria efter ? För att man ska kunna bryta en konflikt som måste man ju först förstå att man är en del av problemet.  Vi Socialdemokrater har förstått det. Man är alltid två som träter… men …Har  alliansen och Maria förstått det?
 

Etiketter: , ,

7 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Men man ska kunna diskutera med högt i tak för att komma fram till en gemensam ståndpunkt. Fast ibland blir alla mest irriterade – vet…

    Snälla kan du återgälda mitt besök och trilla in på min sida idag och skriva en kommentar. Det skulle betyda mycket med din åsikt.

    Tackar på förhand

  2. Kristina Norman

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-08-16 07:24)
    Självklart gör jag det, men så här utan att ha läst ditt inlägg ännu så kan man ju inte veta om jag har nått att säga 😉

  3. Kristina Norman

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-08-16 07:24)
    Självklart gör jag det, men så här utan att ha läst ditt inlägg ännu så kan man ju inte veta om jag har nått att säga 😉

  4. Calle

    Tycker du skriver mest trams hur oskyldiga ni är till konflikten, röstade ni ja eller nej till att ta bort oppositionsrådet? Ni röstade ett klart ja, varför skylla allt på de andra då? Tyckte ni det var ett dåligt förslag kunde ni röstat nej eller hur? Sedan är det självklart att oppositionen har vice ordförande posten, Vilhelmina är en av få kommuner i landet där ni tagit bägge posterna…

  5. Kristina Norman

    Svar till Calle (2011-08-16 11:24)
    Jag har aldrig sagt att vi är oskyldiga. Det står andra för. jag tror inte du har läst riktigt vad jag skrivit när du tror det.
    PÅ din fråga som gäller opp posten så måste jag ta reda på fakta innan jag svarar för jag minns inte riktigt turgångarna. Det är riktigt att vi röstade ja men hur det kom sig måste jag uppdatera mig om.
    Det är inte alls självklart att oppositionen ska ha vice ordf posten. I många kommuner majoriteten båda posterna och andre vice går till opp. Se dig omkring i Sverige.
    Det har varit en ordning i Vilhelmina som följts i många år, men som saker är nu så fungerar inte den ordningen längre och orsaken till det klan du läsa i min blogg här ovan

  6. Five flew over a cuckoo´s nest

    Det finns saker du borde ”uppdatera” dig om när du så självklart skriver: ”Vi socialdemokrater har alltid försvarat oppositionens rätt till insyn och verkat för att oppositionsrådet skall finnas kvar.” Ta reda på det först innan du kritiserar hur andra, typ Calle, läser din text.
    Det här snacket om att det är inte ens fel att två träter, gäller det för frihetskrig i forna kolonier också? Är det inte litet den nedtryckta minoritetens fel också att de vill göra sina röster hörda? Detta är inte nån jämförelse mellan Vma-majoriteten och kolonialmakter el. dyl. snarare en jämförelse vad som händer när man upplever att man har all rätt på sin sida eller den ”andra” sidans argument inte respekteras och genom floskler och härskartekniker avfärdas kritik med att ”det inte är ens fel att 2 träter”, den demokratiska rätten att överklaga ett beslut ska nedvärderas i termer av ”okynnesöverklagningar”…… men också en önskan: Dela inte in världen i svart eller vitt, majoritet-opposition, vänsterblock-allians, tänk åtminstone 3-dimensionellt så kanske saker visar sig vara mer komplexa än att man kan avfärda dem med ett ”vi socialdemokrater har alltid…” Det finns tredje, fjärde och femte part också…

  7. Kristina Norman

    Svar till Five flew over a cuckoo´s nest (2011-08-16 16:33)
    Jag förstår inte vad du menar med ” Det finns saker du borde ”uppdatera” dig om när du så självklart skriver: ”Vi socialdemokrater har alltid försvarat oppositionens rätt till insyn och verkat för att oppositionsrådet skall finnas kvar.” Ta reda på det först innan du kritiserar hur andra, typ Calle, läser din text.”
    Menar du att det inte skulle förhålla sig på det viset? Vart har du fått det ifrån isåfall? Jag vet nämligen att det är så det förhåller sig. Jag har inte hunnit kolla upp hur det kom sig att S röstade jag till att ta bort opp.rådet i senaste förtroendemannautredningen , men det var ett förslag som Vilhelminaalliansen kom med från första början. Hur dom ade tänkt sig är lite oklart, men att det slog fel är väl ingen som kan tveka om idag.
    Sen känns det lite märkligt att om man uttrycker en bestämd åsikt numera, så sorteras den genast in under kategorin ”Härskarbeteenden”. Det finns ingen förtryckt minoritet i det här. Man har full insyn i alla nämnder. Men skillnaden från den tiden när opp.rådet fanns kvar och nu, är att nu måste man kanske göra bedriva mera arbete ideellt. Jag vet inte , men jag kan tänka mig att det är så… Faktum kvarstår fortfarande… Det är den nuvarande oppositionen som drivit igenom att opp.rådet skulle tas bort. S kämpade länge för att det skulle vara kvar men fick ge sig till slut.
    Dela in saker i svart och vitt? Om vi ska komma till vägs ände med den här konflikten så gäller det att hålla sig till renodlad fakta. Det försöker jag göra. det borde andra göra också men som synes går det inte så bra alla gånger. Allting är precis så komplext och komplicerat som man vill göra det. Här måste vi hålla oss till FAKTA, annars spårar vi ur ännu mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.