Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Politiker cafe…

…. Som vi har nämnt förut så hade vi,  Socialdemokrater i Vilhelmina kommun, så roligt förra året när vi var ute på valturne ute i byarna, så vi bestämde att detta ska vi göra omoch det behöver inte vara val för det. Så nu, efter 1 år i majoritet, gör vi en ny turne och lyssnar av hur vindarna blåser ute i vår vidsträckta avlånga kommun.

I gårkväll var det Vilhelmina( S) tur att anordna ett cafe, där vi kan träffas och samtala om den politiska situationen och och hur det går för oss i Vilhelmina kommun. Ett 50 -tal kom och lyssnade och ställde frågor. Bra uppslutning tycker vi , även om vi gärna hade sett några från oppositionen på plats.

Vi pratade om de investeringar som vi har satt igång.

Bollhallen. Där hade det intensiva regnandet försenat arbetet i ett par veckor men den tiden har man snart knappat in igen och ligger i fas med schemat strax igen.

Täckningen på Granbergstippen. Ett par veckor jobb kvar med det lager morän som ska täcka hela tippen. Även där framskrider arbetet enligt schema.

Renoveringen av reningsverket vid Volgsjön. Här är arbetet påbörjat och går i sakta mak eftersom man måste hålla driften igång under byggtiden.

 

Destination Södra Lappland, http://www.southlapland.com/, där man i veckan startar upp en ny hemsida. Där finns bla bokningsbara paket och naturupplevelser och en betalfunktion. En Vd- tjänst är förnärvarande ut annonserad.

Ett 30 tal företagare har redan anslutit sig och fler är på gång…

Man kan gå in på Åkes VK- blogg och kolla in bilder från bolagets showroom på Grev Thuregatan i Stockholm. http://blogg.vk.se/ake-nilsson-kommunalrad-s-vilhelmina/2011/10/25/showroom-356451.

I samband med detta är ett flygplatsbolag i bildande som ska syssla enbart med byggandet av en ny ny längre landingsbana på åsen ovanför nuvarande bana, så att vi kan ta ner större plan och mera folk som ska besöka våra upplevelser. På det sättet kan vi också hålla flyget i full drift under hela byggtiden.

Det är 4 kommuner som samarbetar i dessa 2 projekt. Vilhelmina, Åsele, Dorotea och Strömsund.

 

I Kittelfjäll går planerna med bygg och exploatering vidare men med andra aktörer än tidigare och Åke förklarade än en gång turerna runt miljonlånet och vart vi ligger i den processen just nu.

 

I Klimpfjäll / Stekenjokk har en prospekteringsfirma (som jag inte minns namnet på i skrivande stund )köpt rättigheterna och ska nu fortsätta utreda hur snabbt man kan sätta igång en brytning av malm igen. Man beräknar att det finns brytbar malm där uppe för 20 år framåt. Om man får alla ok på tillstånd som krävs och klarar finansieringen så beräknas det kunna ge ca 150 jobb. På den tiden som Boliden bröt malm där så hade man ca 160 anställda.

 

Några ställde oroliga frågor om hur det ska gå med Malgomajskolan. Det finns anledning till oro eftersom elevunderlaget har minskat med en tredjedel. Men i har gjort några åtgärder som vi tror ska hjälpa upp läget:

Ett nytt team har anställts i ledningen som ska jobba mera resultatinriktat på att öka konkurrensmöjligheterna för Malgomaj.

Vi har lagt fram förslag om att starta upp ett elevboende I Petterbackes lokalerna. Ett elevboende skulle helt klart höja vår konkurrensfaktor gentemot andra skolor och vi ser det som ett ”måste” om vi ska kunna locka ungdomar till vår skola.

 

På Petterbacke ska vi också rigga för att kunna ta emot de ensam kommande flyktingbarn, 10 st , som vi har skrivit kontrakt med Migrationsverket om. Organisationen runt omkring denna verksamhet är nästan klar. Områdeschefen började jobba i september, Övrig personal är anställd och börjar jobba 1 november och den 1dec ska det vara helt klart för att ta emot de första barnen. Verksamheten kommer att ligga under Socialnämnden.

 

Nämnas bör också med stolthet och ”lång hals ” att Socialstyrelsen har satt vårt demensboende Strandbacka på sin Topp 20- lista över bra boenden i Sverige … För nått år sen hade vi Tallbacka på listan. Detta tack vare den engagerade och duktiga personal som vi har…

 

Vi bjöds på kaffe och kanelbulle och hade en mycket trevlig pratstund med varandra.

 

Nästa gång träffs vi I Storsele 2 november och Skansholm 21 november 

Väl mött då

 

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Bolle

    Det gick ut en enkät från socialstyrelen, men vem svarade på den? Hur ser verkligheten ut?
    För mig som anhörig, ställer jag mig väldigt frågande.
    Det verkar som det lilla positiva lyfts fram, men verkligheten göms undan.
    Ingen kritik mot soc. jag har förstått att ni försöker ta tag i problemen
    Från hjärtat/Bolle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.