Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

(S)bjöd in till Politiskt cafe i Storsele…

… Igår kväll var det Storseles och Vojmådalens (S)-förenings tur att bjuda in oss till en cafe kväll med aktuell information om Vilhelmina kommun och det arbete som vi har gjort och det arbete som väntar framför oss.

Anita öppnade mötet och hälsar alla, ett 20-tal personer, välkomna och sen drog Åke informationen om de lagstadgade åtgärder som vi har satt i sjön och hur det arbetet fortskrider

Täckningen av Granbergstippen

Renoveringen av Reningsverket vid Volgsjön, och

Bollhallen. En sammanfattning av läget kan läsas i rapporten från Cafe kvällen på Folkets Hus i Vilhelmina …se länk här….

Vidare berättade Åke om fortskridandet i Kittelfjäll. Än en gång förklarade han omständiheterna och läget runt miljonlånet.

Arbetet med Destianation Södra Lappland, ett samarbete mella 4 kommuner, Åsele, Dorotea, Strömsund, och Vilhelmina, går framåt och nu är hemsidan klar . Där kan man gå in och boka upplevelsepaket och betala med kort. ett 30 tal företagare i Vilhelmina är anslutna hittills och fler är på gång. Man beräknar att öka inkommande besökare med 25000pers / år till 2025.om jag inte minns helt galet. Rätta mig om jag har fel någon. http://www.southlapland.com/

Isamband med DSL så har dessa 4 kommuner också ett flygplatsbolagsprojekt i startgroparna, med syfte att jämna väg för att bygga en ny och större landningsbana på Vilhelmina flygplats så att vi kan ta emot chartertrafik främst från mellersta och södra Europa.

Vi kommer att se över våra fastighets bestånd och omfördela efter behov. Det arbetet är redan påbörjat med att flytta M3an till Kommunförrådet och kommunförrådet får flytta ner till INPIPE lokalerna.

Föreningslivet kan i stora delar flyttas till Bollhallen när den är klar och då har vi för avsikt att avyttra de lokaler som nu tas i bruk.

Ks har varit på en och en halvdag studiedagar i Saxnäs och där hade man flera bra ideer som kan komma att sättas i sjön om erfordeliga beslut kan fattas. om det kan du läsa mera här

Våra nämndsordföringar fanns på plats och informerade om vad som händer i nämnderna och hur arbetet fungerar. Några bloggare och ett fåtal politiker har konsekvent under det senaste året försökt framställa det som att det skulle råda stor oenighet i Vilhelmina mellan de olika partierna. Men så är det inte. Igår kunde samtliga representarer från våra nämnder vittna om ett gott samarbete och en bra stämning.Vi tycker inte alltid likadant men om vi hade gjort det så hade ju något varit fundamenalt fel då vi representerar helt skilda ideologier, men vi har inga problem att jämka och komma överens i de fall där åsikterna går isär.

Vi serverades kaffe, te och smörgås med allmöjliga goda saker på, hembakt äppelkaka och chokladflarn… Tack till Monica och Disa för gofika!

Det var lite om de ämnen som kom upp på gårdagens Cafekväll I Storsele på Järjagården

Hoppas jag kommer över lite bilder som togs så lägger jag in dom sen ….

 

Kristina Norman

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Roger Jönsson

    Hej Kristina
    Ni hade säkert ett trevligt möte. Jag funderar om det aldrig blev någon diskussion angående Landstingets sparförslag som påverkar vården i inlandet.
    MVH Roger

  2. Kristina Norman

    Svar till Roger Jönsson (2011-11-04 08:15)
    Hej Roger !
    Nej tyvärr så kom den frågan inte upp. Den har varit uppe i andra sammanhang men inte på Cafekvällen i Storsele.
    Och jag skulle vilja nyansera den debatten lite grann.
    Betänk vi befinner oss i ett läge där vi dels har en regering som sänker krogmoms hellre än satsar på vård och omsorg. Minskade anslag till både Landsting och kommun är följden. Det måste märks nånstans och det är tvunget med drastiska åtgärder för att kunna få en budget i balans. Vi har ju enligt alla vetare ännu en drastisk minskning av anslag att vänta och måste bädda för att klara detta…

    Om du hade vart med och lyssnat på informationen i måndags så hade du fått veta att det rör sig inte om enbart indragningar. Det är snarare en omfördelning av medel för att uttnyttja dem på ett smartare och effektivare sätt. Det btyder om jag har fattat rätt att där ambulansen försvinner tillsätts ”akutteam” på plats med sjukvårdskunnig personal som kan vara på plats tom snabbare än en ambulans och dom ambulanser som finns ska nyttjas på effektivare sätt, och fördelas så att det blir mera jämt utifrån befolkningsunderlag eller demografin som det så fint heter… Att de vårdplatser som Landstinget stänger kan köpas från kommunerena vid behov
    Att sprida ut specialistvården ut i länet med Glesbygdssjukhus måste ju förkorta resvägarna betydligt och kan bara vara till det bättre? Att man satsar mera på egenvård och förebyggande vård.
    Jag känner mig väldigt lockad av tanken att sprida vården i länet. Och jag tror på allvar att det på det stora hela kan bli bra. Nu stirrar folk sig blinda på ambulansernsom försvinner, men tänk om det kan bli så att med ett akutteam i någon form faktiskt kan förbättra. Snabb sjukvår är ju inte avhängigt med om den kommer i form av en ambulans. Den kan ju ha andra former. Eller ???
    Jag skulle vilja be dig att titta igenom förslaget i sin helhet
    MVH Kristina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.