Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Äntligen en nyanserad bild…

… Tack Lena Sandlin på VF

 

Väntat ras för sossarna

Socialdemokraternas opinionsifftror är katastrofalt dåliga just nu. S hamnar strax under 25 procent i United Minds senaste mätning och partiet har under de senaste två månaderna tappat sju procent.
Raset borde dock inte förvåna någon. Efter det massmediala drevet anfört av Aftonbladet mot Håkan Juholt har naturligtvis medborgarnas förtroende för honom som person och för det socialdemokratiska partiet påverkats.
Trots det uppenbara att Socialdemokraternas väljarstöd har skadats av mediedrevet kunde vi i går se krisrubriker med anledning av det svaga stödet för Juholt och för Socialdemokratin. Risken är nu uppenbar att ännu ett drev rullar i gång med syfte att få Juholt avsatt.

Anklagelserna som startade drevet mot Håkan Juholt handlade om misstänka fel i två gamla reseräkningar och ett hyres­bidrag för dubbelbosättning han enligt media skulle ha överutnyttjat. Men i slutändan visade det sig att det inte fanns fog för den kritik och det mediedrev som riktats mot Juholt.
Han hade lämnat korrekta uppgifter och utbetalningen av hyresbidraget var baserat på oklara regler inom riksdagsförvaltningen.
Kvar står dock inte en rentvådd Håkan Juholt utan en politiker och partiledare som genom medias försorg redan stämplats som en girig fuskare. Klart att opinionssiffrorna då påverkas negativt.

Håkan Juholt har även fiender inom det egna partiet. Fiender som inte verkar dra sig för att agera för att skada Juholt även om det också skadar det socialdemokratiska partiet.
I ett läge när högerpolitiken cementerar massarbetslösheten, massakrerar våra socialförsäkringar och skapar stora klyftor mellan människor borde alla socialdemokrater ta fajten mot högern inställer för att tjafsa internt eftersom den egna partiledarkandidaten inte blev vald.
Att som hemlig S-märkt uppgiftslämnare förse media med information – sann eller falsk – i stället för att ta debatt och diskussion internt är möjligen ett framgångsrikt recept för att få sin vilja igenom men det är sannerligen inte en hedersam metod.
Man använder sig även av ”proffstyckare”för att få opinionen i den riktning man önskar. I går kunde vi till exempel ta del av statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggrens uttalande om det dåliga opinionsläget:
”Skulle man inte ta sig ur det här snart får man börja förbereda för att byta partiledare”, sa Ljunggren. Och Carl Melin, opinionschef på United Minds som ingår i den för Socialdemokratin så skandalomsusade ”Pirme-gruppen” uttryckte: ”Det är ett jätteras som bara går att förklara med Håkan Juholts hyresaffär. Tappet är det pris som S får betala för att ha honom kvar som partiledare.”
Vi får hoppas att oppositionen inom Socialdemokratin nu sansar sig och inte driver på ännu ett mediedrev för att göra sig av med Juholt. Det skadar bara Socialdemokratin och dess möjligheter att ta över regeringsmakten 2014.

Det är knappt tre år till nästa val. Det hinner rinna mycket vatten under broarna fram till dess. Håkan Juholt måste nu synas som den stolta socialdemokratiska partiledare han är och han måste få sitt partis stöd för detta arbeta. Han måste synliggöra den Socialdemokratiska politiken och visa på skillnaderna mot högeralliansens politik. Endast så kan förtroendet för partiet växa hos väljarna.
Socialdemokraternas skuggbudget är en bra plattform för den framtida Socialdemokratiska politiken. S vill föra – precis som läget kräver – en mer expansiv finanspolitik. Genom förändringar och omprioriteringar på intäktssidan har Socialdemokraterna 30 miljarder mer än högerregeringen i reformutrymme.
Vikten av den socialdemokratiska välfärdsmodellen och den fulla sysselsättning poängteras och S presenterade i budgeten satsningar på en aktiv näringspolitik tillsammans med utbildnings- och jobbinsatser. S tar även avstamp i en nollvision mot barnfattigdom, likställer pension och lön vid beskattning och vill rätta till problemen både inom a-kassan och socialförsäkringssystemet.
Socialdemokratin har en politik som håller och som bygger Sverige starkare. Låt oss nu prata om politikens innehåll de kommande tre åren.

Val avgörs på valdagen. ”Det är 1 000 dagar till nästa val och jag kommer att möta Fredrik Reinfeldt i debatter och berätta vad Socialdemokraterna vill göra. Får jag prata politik så kommer stödet att växa”, säger Juholt och han har rätt. Gräv ned de interna stridsyxorna och ta fajten mot högern.

http://www.folkbladet.nu/273833/2011/11/08/vantat-ras-for-sossarna

 

 

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Anne

    Det sjuka just nu ,i debatten om Juholt, är att vår politik och vår ideoloi glöms bort i snacket om Juholt är lämplig si eller så….
    Varför pratar inte partiledningen, med Juholt i spetsen, mer om vår ideololgi.. vår kamp för den lilla människan.. Var tog idelogitänkandet vägen??
    Var det därför det blev det en ”jakt” på vår nye partiledare..För att han inte kan/kunde förklara vår ideologi, som han borde kunna vid det här laget.
    Önskar att fler tänker mer IDEOLOGI än på person..

  2. Johan

    Pinsamt av er att ni tror att Lena Melin är orsaken till (S)-raset.

    Ta itu med problemen istället för att peka finger åt alla andra.

  3. Kristina Norman

    Svar till Johan (2011-11-08 22:55)
    Det tror jag inte att det är någon som tror men hon har en och annan artikel bakom sig som gör att man funderar en och två gånger.
    – Vad menar människan ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.