Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Detta är nått att fundera på …

http://newsmill.se/artikel/2012/01/05/borgerliga-medier-s-nker-juholts-popularitet

Borgerliga medier sänker Juholts popularitet


Psykiater och socialdemokrat: Svenska tidningar har en förkrossande borgerlig dominans. Den borgerliga beskrivningen av Socialdemokraterna och drevet mot Juholt påverkar de politiska opinionssiffrorna

 

Endast 1,6 procent av svenska dagspressen är majoritetsägd av arbetarrörselsen. 16,6 procent har ledarsidor med socialdemokratisk profil. Tidningsupplagorna har också de en förkrossande borgerlig dominans. Den borgerliga beskrivningen av Socialdemokraterna påverkar de politiska opinionssiffrorna.

I diskussionerna kring drevet på Håkan Juholt förekommer uppgiften, att 80 procent av media är borgerliga, och att förföljelsen av honom därför sannolikt är politiskt betingad. Stämmer detta? 1985 ägde arbetarrörelsen 22 tidningar. Av dessa återstår: Dala-Demokraten, Piteå-Tidningen, Värmlands folkblad.

Dessa tre är de enda av arbetarrörelsen i dag majoritetsägda tidningarna. Arbetarrörelsen har därmed minskat sin andel av den totala dagspressupplagan från 16.8 procent år 1993 till 1.6 procent år 2010. Emellertid har många av de tidningar där arbetarrörelsen inte längre är majoritetsägare ändå behållit en socialdemokratisk ledarsida. Med dessa inräknade skulle man då kunna säga att dagspressen "med socialdemokratisk linje" år 2010 omfattar, inte 1.6, utan 16.3 procent.

LÄS MERA>>>

3 kommentarer

  1. Camilla Stenlund

    Läste på Newsmill där det finns länk till den ursprungliga texten en kommentar som jag kände var ngt att fundera på:

    ”Det kan ju finnas många orsaker som gör att Håkan Juholt inte passar till att vara partiledare/statsminister som är en mycket krävande uppgift. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara någon annans fel.”

  2. Kristina Norman

    Svar till Camilla Stenlund (2012-01-06 13:10)
    Ja det finns mycket fundera på, men vilken kommentar är det du tänker på så att vi tolkar samma budskap??? …
    Problemet är väl att många läser bara rubrikerna och möjligen brödtexten och bildar sig en uppfattning utifrån det… och egentligen är det väl bara om man själv har varit på plats som man kan säga tvärsäkert att ”så här är det… men vad som slår mig mest med detta inlägg är vilken påverkan media har och hur ojämnt fördelat balansen är mellan de olika alternativen i politiken … ( ja… jag fortsätter att tjata om det …)

    🙂

  3. Kristina Norman

    Svar till Camilla Stenlund (2012-01-06 13:10)
    Asch … hjärnsläpp… du skriver ju ut den.. oops 😉
    Men för att vara allvarlig…
    För det mesta så har man också själv del i händelseförloppet, så också Håkan Juholt… men inte alltid… och det här drevet som han varit föremål för anser inte jag att han har gjort rätt för även om han har varit klumpig i vissa fall…Man är människa med fel och brister först och främst. Ska man inte kunna vara partiledare ändå? Juholt ska granskas utifrån sin politiska egenskaper och kunskaper… liksom Reinfeldth och Borg… Så är det inte idag och det är obalanserat och mycket fel…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.