Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Calmfors sågar regeringen…

I veckan kritiserades Anders Borgs politik av Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, i en kolumn på DN:s ledarsida.

Regeringen ekonomiska politik får visserligen sammantaget ett högt betyg jämfört med andra EU-länder, men Calmfors menar att det skulle vara mycket bättre om regeringen var mindre dogmatisk.

Förändringen av sjukförsäkringen gjordes på ett så okänsligt sätt att många människor kom i kläm. Avskaffandet av fastighetsskatten var ett grundskott mot skattereformen och den sänka arbetsgivaravgiften för unga är i bästa fall ett dyrt sätt att öka sysselsättningen och i värsta fall en verkningslös åtgärd, menar Calmfors.

Han skriver också att det är den tidigare S-regeringens politik som bäddat för de goda statsfinanserna och underkänner Borgs taktik att strama åt i dåliga tider om det skulle bli ännu värre längre fram.

Det gör att finanspolitiken förstärker i stället för att motverka konjunktursvängningarna, och det kan ge en dålig stabiliseringspolitisk ”mix”. Calmfors skriver också att Borgs argumentation är alltför grov.

 

Läs mera >>>> http://www.vf.se/asikter/ledare/experten-sagar-borg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.