Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Hur var det nu då?…

Maria Kristoffersson har återigen delgett oss sina tankar och åsikter på sin blogg… och som vanligt hade jag en del att säga om det …

@

Maria: Är det rimligt att kommunpolitiker har rätten att sätta sina medborgare i skuld? Vi får ofta höra att det är borgarnas fel att Vilhelmina kommun nu lånar mer än någonsin och sätter medborgarna i en tuff skuldbörda. Trots att det är S som lånar! Är det inte en lita väl enkel förklaring?

Jag:

Hade borgarna investerat och verkställt lagstadgade myndighetsbeslut ( vilket man enligt lag är skyldiga att göra ) så hade inte vi socialdemokrater behövt låna upp de summor som vi nu nödgats göra.

3 st stora investeringar har vi genomfört/genomför under de två åren sedan vi tog över majoritetn från borgarna i Vilhelmina

Bollhallen- som det togs beslut om redan innan valet 2006. När borgarna tog över sköts beslutet på framtiden och verkställdes aldrig… räkna själva hur länge det myndighetsbslutet har legat och släpat…Klart-check

Täckning av Granbergstippen . ett myndighetsbeslut som kom under borgarnas mandatperiod… Klart-check

Renovering av reningsverket- ännu ett beslut som kom under borgarnas mandatperiod. Här har vi påbörjat arbetet… -check

Men istället för att ta tag i dessa påbud så valde borgarna att skjuta alltihopa famför sig och lägga pengarna i kassan istället för att få bra siffror i bokslutet.

Tyvärr… så gick ju inte behovet av verkställande över i någon av dessa frågor och man kan nog med sannolikheten som garant också hävda att det blev inte billigare att verkställa besluten när vi socialdemokrater slutligen fick dom i knäet vid övertagandet 2010.

Jag säger bara ….

@

Maria skriver :När S nu tog över så trodde de att de skulle kunna investera sig ur krisen genom att bygga. Den politiken kanske fungerade på 70 talet då Sverige som land satte sig i skuld. Det fungerar dock inte idag i det läge som kommunerna befinner sig i.

@

Jag :

En " sanning" med modifikation…

Man måste kunna, även i kristider, kunna satsa en del och det gjorde vi i frågan om Bollhallen. Förutom det faktum att detta var en arbetsmiljöfråga för både lärare och elever, så satsade vi på alla kommuninnevånare, som genom föreningsliv och annat nu har en naturlig mötesplats för olika aktiviteter…

Det andra handlade både om arbetsmiljö och MILJÖN. Som Centerpartist borde väl Maria K uppskatta att det satsas på MILJÖN ???

Om vi inte satsar nånting nånstans utan bara drar in och sparar så stannar hela samhället…Är det så borgarna vill att utvecklingen ska ske? Ska vi lägga oss ner och dra nått gammalt över oss på i väntan på att krisen ska passera? Om alla tänker så, vem ska då ta oss ur krisen ?

Jag bara frågar…

Maria skriver: Sanningen är att kommunen måste anpassa verksamheter så att de hamnar i nivå med andra kommuner då det gäller kostnader, personaltäthet, kvalitet, effektivitet och våga pröva nya sätt att erbjuda medborgare den service de har rätt till.

Jag:

Ett arbete som pågår…Jag säger bara…

Maria skriver : Många ringer och frågar mig vad det är som gör att Storumans kommun går med överskott, där medborgare verkar ha framtidstro och där kvalitén ligger högt i mätningar som görs. Kommuner som är så lika varandra utåt kan vara så olika varandra inåt.

Det man kan se är hur olika man prioriterar ekonomin i de båda kommunerna, hur man satsar på Utvecklingsprojekt och hur man agerar utåt mot andra politiska nivåer. Det är skillnad och det får olika effekter.

Jag:

Menar hon att det inte finns nån kvalite i Vilhelmina????

Men Hallå!!! Har vi inte nyss läst rapporter om vilken bra äldreomsorg vi bedriver i Vilhelmina kommun. Vi fick högsta betyg vid inspektionen på boendet för ensamkommande flyktingbarnoch att betygsstatistiken för grundskolan ökat betydligt enligt senaste mätning …Har vi inga lyckade företagare i Vilhelmina? Återigen förringar Maria både invånare och den egna kommunens insatser för medborgarna… !!!LÅGT!

Maria skriver: I grunden handlar det om ideologi och politik, vad man tror på, vilka metoder man nyttjar, om man vågar pröva nytt, jobba med utbyten med omvärlden och hur mycket man längtar tillbaka till en tid som svunnit.
Det är skillnad!

Jag :

Jag håller med. Man kan tydligt se ideologiska skillnader. Borgarna i Vilhelmina och Maria Kristoffersson i synnerhet, borde jobba mera på att komma med reella förslag på vad vi ska göra för att förbättra situationen istället för att sprida lögner och skitsnack. Lyft blicken ovanför den egna näsan …

@

En aspekt, som jag tycker att man ska hålla i minnet … Budget för 3013 som togs förra veckan i fullmäktige. Vi var oense om 10 % . Det är en antagen siffra från Marias Ks blogg i förra veckan. Men om vi antar att den siffran stämmer så är vi alltså överens om 90 %… övriga 10% handlar om förslag från borgarna som var antingen ospecificerade och därför inte kunde tas till beslut eller så var det frågor som redan är uppe på bordet i nämnderna och därför "faller bort", eller så var frågan inte beredd och det fanns ingen konsekvensanalys… (Min reflektion av detta kan man läsa på Möjligheterna(S) Vilhelmina)

En kommentar

  1. K G Abramsson

    De förslag som de borgerliga partierna och också Maria Kristoffersson lämnade i samband med budgetbehandlingen, var över huvud taget inte kostandsberäknade, konsekvens-analyserade eller i övrigt kommenterade på sådant sätt att fullmäktiges ledamöter kunde förstå, eller ens anna följderna av förslagen.
    Ta exemplet med den s k nyckeltalsanpassningen av kostnader för kommunal verksamhet. Konsekvenserna av det förslaget skulle, utan att göra särskilt avancerade analyser, innebära smärtsamma försämringar för Vilhelmi-naborna och den service och omsorg som kommunen står för idag. Det skulle drabba skolan, vården och omsorgen på ett påtagligt och oförsvarligt sätt. Nyckeltal används för att uppmärksamma skillnader i kostnader för olika verksamheter och kan, om tid ges, på längre sikt innebära att förändringar kan planeras och genomföras på ett strukturerat sätt och som skulle kunna innebär bl a minskade kostnader.
    Alliansens förslag att inte fastställa den budget som vi enligt uppgift var överens om till 90%, visar på den in-konsekvens som de uppvisar i behandlingen av det viktiga budgetdokumentet. Vidare har den som har den minsta insikt i hur kommunal investeringsverksamhet planeras, finansieras och genomförs, inget som helst utrymme för att avstå från att bidra till finansieringen. Orubbliga förpliktelser som kommunen har varit tvungen att tillgodose och som till stor del bereddes och delvis ini-tierades under borgarnas tid vid makten, underlät man att finansiera och def. besluta om. Nu skyller man likviditetsbristen på att dessa investeringar nu måste genomföras och att nödvändig upplåning måste ske. Investeringar av den storlek som här har varit aktuella, kan inte enbart betalas av dagens skattebetalar, utan måste fördelas över en mycket längre tid. Om borgarna menar allvar med att sakligt och rättvist diskutera och vara med att fatta för Vilhelmina kommun viktiga beslut, ja då måste man sluta med att agera allvarligt oansvarigt som vid senaste fullmäktigemötet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.