Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Läs-RUT är ett hån mot lärarnas kompetens!

 

HANS ALBIN LARSSON

professor i historia och utbildningsvetenskap vid Högskolan i Jönköping

och

ANNE-CHRISTINE HORNBORG

professor i religionshistoria, Lunds universitet

…har skrivit en mycket intressant artikel om detta fenomen Läx-RUT, ett av de mst orättvisa påfund som hitintills upprättats av Reinfeldths …regering…

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/laxhjalp-ett-han-mot-lararnas-kompetens_7709754.svd

 

Utdrag ur texten …..

Förslaget om läxhjälp rättar inte till de felstyrande strukturerna utan lappar nödtorftigt på ytan. Skattebetalarna förutsätts betala till icke utbildade läxhjälpare och entreprenörer som kan utnyttja ännu en vinstgivande källa i offentlig verksamhet samtidigt som utbildade lärare inte ges särskilt goda villkor. Det betyder att de utbildade speciallärare som tidigare sparades bort nu ska ersättas av outbildade läxhjälpare, finansierade av skattemedel.

Belysningen av den andra frågan borde än tydligare markeras: varje år utbildas lärarstudenter till att kvalificera sig för att arbeta med elever med särskilda behov. Vilka signaler ger vi till dessa studenter som med fem års studielån och specialkunskaper får veta att skattesubventioner ska användas för att okvalificerad arbetskraft istället ska anlitas där det finns barn med speciella behov? Vilka signaler ger vi till dessa barns föräldrar?

 

 

Såg också att Skattemyndigheterna befarar att få problem med beräkningen av vilka som berättigas denna LäxRut… Vilka aktiviteter ska räknas som Läxhjälp, ifrågan om tex  specialgymnasium . Skidgymnasium, Golfgymnasium mm   Frågor som man funderar på ! … JO … allvarligt!

 Min reflektion- Ska man få avdrag för att träna extra på sin sving ? Kommer man att bevilja milersättning i skidspåren? 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.