Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Socialnämnden I Vilhelmina

 

Vi hade socialnämnd igår… Det var en tung dag. Mötet gick bra och som vanligt är vi lite snackiga allihopa och har mycket på hjärtat som måste sägas så det drog ut på tiden, men överlag funkade det fint…

Det som känns tungt och som påverkade oss alla är att nu börjar det på allvar komma in ärenden som visar på konsekvenserna av allainsens politik .

Vi har en hårt ansträngd budget och har tvingats dra in på både det ena och det andra. personalen går på knäna ute på avdelningarna och på vissa ställen är det absolut nödvändigt att göra förändringar både i personalstat( fler huvuden) och scheman. Personalen skriker ut sin förtvivlan i tyck till och på andra ställen i media.

Det behövs mera pengar. Pengar som inte finns … Vi måste lära oss att trolla med knäna !

Vi har genom den nuvarande regeringens politik minskade intäkter tack vare jobskatteavdraget och frysta statsidrag. Därtill ökade utgifter på IFO -sidan i form av ökade insatser av försörjningsstöd, vilken en del beror på utförsäkrade från trygghetssystemen och arbetslösa ungdomar som inte har fått nån chans att komma ut på arbetsmarknanden.

NU börjar också ärendena som handlar om försäkringskassans utredningar och omprövningar av LSS-beslut droppa in. Människor som tidigare bedömt i behov av tillsyn dygnet runt , får besked om att deras assistans dras in delvis eller helt och hållet tack vare den hårdare bedömning som F-kassan nu har. Behovet kvarstår Kommunen är skyldiga att se till sina innevånares behov och kostnaden vältras således över på den redan hårt anträngda ekonomi som föreligger.

 

Det här har vi Alliansen att tacka för.

Samtidigt har vi ett par sk "oppositionsfigurer" som gör sitt bästa för att  svartmåla allt som vi socialdemokrater tar oss för , som om vi skulle vara guds straff på jorden. om man hll sig till vad vi fakltiskt gör i politiken och kritiserar det så skulle  jag inte misstycka särskilt mycket,  men här går man till angrepp mot hela verksamheter inom kommunen.

Det är tex inte Hembergsskolans och personalen där som rår för att Maria Kristoffersson inte gillar den politik som socialdemokarerna för,  men hon drar sig inte för att misskreditera dom för det… det är inte vårdpersonalens fel att Socialnämnden har beslutat sig för att gör en omorganiastion inom verksamheten för att bättre kunna möta upp det behov som föreligger med de resusrer som vi har att förfoga över. Ändå antyder hon att man inte skulle klara det jobb man är antälld för.

Jag håller med Maria. Man bedöms inte utifrån det man säger, utan från det man gör !

Det är oroligt på arbetsplatserna som omfattas av om organisationen. Helt naturligt och fullständigt förståeligt . Alla som omfattas av förändring i vardagen känner oro över framtiden och vad som ska hända innan man har landat i det nya. Men vad våra sk "oppositionsfigurer " sysslar med är ingenting annat än ren och skär opportunism… Och det kan jag säga därför att jag VET att om dom hade majoriteten  så skulle dom inte ha haft en enda sekin mera att röra sig med i budget. 

Jag väntar på ett regeringsskifte 2014…. och jag börjar på att bli otålig nu!

 

 

 

7 kommentarer

  1. fd sosse

    Jag måste berömma dig för din optimism. S och Stefan Löfven har bestämmt sig för att INTE ta bort jobbskatte avdragen även om du envisas med att påstå annat. Vad gäller FK, jo denna organisation har under tid varit märklig. Min egen mamma förlorade ersättning under Göran Perssons tid. Jag ber om ursäkt om jag låter elak, men problemmet för små norrlands kommuner är – faktiskt att inget parti egentligen bryr sig. Vi är i marginalen.

  2. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-04-12 11:57)
    Jag påstår inte att Stefan Löfven tänker ta bort jobbskatteavdragen, men att en rättvisare fördelning av medel till kommunerna kommer är jag övertygad om.
    F-kassan började strama åt under Göran Persons tid. och det tack vare det beting som socialdemokraterna ställdes inför då man tog över efter Bildth och Ann ” alla borde ha en årlön på banken ” Wibble….
    då var Sverige i totalt moras efter några år imed borgeligt styre…. Nu är man återigen i den situationen, så några halleuja moments räknar jag inte med. Men rättvisa kommer vi att få med Stefan Löfven. det är jag övertygad om.

  3. fd sosse

    Jag hade inte Anne Wibble som favorit på den tiden, och även jag blev irriterad över uttalandet om att alla borde ha en årslön på banken. Men, men det har gått ganska många år, och jag måste erkänna att hon faktiskt hade rätt. Vad gör man när bilen går sönder, tvättmaskin brinner och som avslutning på en mkt olycklig vecka elpatronen ger upp och detta en kall december vecka? Jag hade tur, en del sparat och kunde låna av syskon. Det gick vägen. Du glömmer även Göran Perssons ord, den som är satt i skuld är inte fri. Klart vi ska ha ett samhälle där alla har en skaplig buffert för att klara av reparationer när olyckan kommer, Anne hade ju rätt!

  4. Ewa Larsson

    Konsekvenserna av Alliansens politik kan vi tycka mycket om.
    Glömde du inte nämna att S+V i kommunen nu lägger ytterliggare minskning i socialnämndens budget för 2013 på dryga 10 mille?

    Hur lång tid tror du ni på er att lära er trolla?

    FK:s ”moras” kan du knappast skylla Alliansen för. Den har inte varit för lättvindig med att tömma kassan, inte heller fuska till sig en massa miljoner.
    Hur var det med bostadsbidraget, taket på A-kassan och en del annat? Precis som tidigare kommentarer så minns jag också tydligt att S regeringen startade detta.

    Att diskutera historien lär inte fylla på kassorna i Vilhelmina, utan här gäller det att ställa om, oavsett och då har vi nog inte tid att lära S trolla eller kosta på den utbildningen.

    För att få ut ungdomar och utförsäkrade i jobb, måste det finnas jobb och då främst arbetsgivare, eller hur?

    Du försöker fortfarande att lägga skulden på Alliansen för nya omorganisationer som gjorts under S mandatperiod och som tydligen då inte fungerar om man ska tro din skrivning och då föreslår jag att man tittar på HUR omorganisationen gjorts och rättar till det som inte tycks funka.

    Det duger inte att skylla ifrån sig. Att lära sig lyssna kan vara en början, ett närmare samarbete kan vara nästa steg.

    När det gäller att blanda äpplen och päron så kan det se trevligt ut i frukskålen, men att tro att Vilhelmina kommun skulle må bra av ett regeringsskifte 2014….det är att titta långt från undret som kan rädda vår kommunekonomi. Finns det tid att vänta och chansa?
    Räddas kommunen av att tappa mer befolkningsunderlag och därigenom skattepengar?
    Vi har problem med ekonomin i kommunen närmare än valet 2014 och oavsett utgången då, så har vi en tuff situation att hantera kommande halvår och framåt.
    Men just nu så är det S som styr i kommunen så skyll inte på andra nu!
    Vore lite klädsamt om S för fram sin politik istället för att bara svartmåla ett par sk ”oppositionsfigurer”, där jag antar att du placerat även undertecknad!

  5. Kristina Norman

    Svar till Ewa Larsson (2013-04-14 08:23)
    Ewa
    Öhhhhh?….Socialnämndens minskade budgetram ÄR en konsekvens av Alliansens politik. Minskade skatteintäkter och frysta statsbidrag….. Need I say more?
    …. Och jag kan skylla F-kassans ”moras” på Alliansens politik. Absolut!
    Definitivt !!! Det är Allliansen som med sin politiska inriktning har gett F-kassan direktivet. Men jag tror inte att man kan säga att det är tex ditt fel som röstande kristdemokrat, för jag tror ärligt talat inte att du hade en susning om hur alliansens politik skulle slå i långa loppet…
    Ja, det gäller att ställa om, säger du.
    Precis! Och det gör vi inom socialnämnden genom omorganisationen. En plattare organisation med mindre chefsled och en RÄTTVISARE fördelning.
    Jag skyller inte omorganisationen på er, men om vi nu ska gå in på det så är det så att, Dom senaste tre åren har ägnats åt att städa upp efter Vilhelminaalliansens framfart. Att den inte var speciellt lyckad kan vi se på valresultatet, så jag behöver inte orda mer om det. …. och … Jo, jag är övertygad om att vi med en socialdemokratisk regering kommer att få en rättvisare fördelningspolitik till både kommuner och landsting.

  6. Kristina Norman

    Svar till Ewa Larsson (2013-04-14 08:23)
    Ja just det ….
    Argumentet om fusk och sånt det kan du lägga på hyllan eftersom det i utredningar kommit fram att det ”stora fusket” inte var så omfattande som man vill göra gällande ….och ja det var under Göran Perssons tid man började kontrollera och strama åt F-kassan . Men det är Alliansen som med sin politik och idiotiska sparven på de värsta utsatta som kraven och utförsäkringarna har slipats intill absurdum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.