Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Dom från kammarrätten

Vilseledande information
2 timmar sedan. Publicerat av Socialdemokraterna i Vilhelmina.

I förrgår kom Kammarrättens i Sundsvall dom ang det överklagade beslutet i kommunfullmäktige ang ansvarsprövningen av 2010 års verksamhet i Vilhelmina kommun. Tidigare hade Förvaltningsrätten i Umeå beslutat i samma fråga. Det som nu kan konstateras är att kommunfullmäktiges beslut ang att vägra ansvarsfrihet för Maria Kristoffersson och Jonny Kärkkäinen nu avgjorts innebärande att fullmäktiges beslut i dessa delar är upphävda och att frågan om ansvarsfrihet för dessa personer således ännu inte är avgjord. Saken kommenteras i en annan blogg av Göran Jonzon med gravt vilseledande information.

För det första, Jonzons begäran om att det aktuella beslutet skulle upphävas med hänvisning till jäv för K G Abramsson, Åke Nilsson och Tony Mannelqvist har Kammarrätten avfärdat med hänvisning till gällande lagstiftning. Här gäller lyckligtvis inte Jonzons ”egna lagar”. Jonzon försöker fortfarande, trots bakslag i flera nivåer, att dra in kommunens bostadsbolag i ansvarsfrågan. Den är avgjord och lagakraftvunnen, men han vill tydligen komma åt vissa personer där. Vad han glömmer, förmodligen helt med avsikt, är att hans partikollega vid tidpunkten för Regnbågenbygget var styrelse-ordförande i bolaget. Dessutom ska nämnas att den auktoriserade revisor som prövade det aktuella räkenskapsårets verksamhet, fick en erinran av Revisorsnämnden för det sätt på vilket revisionsberättelserna hanterades av denne. Detta gäller alltså inte lekmannarevisorerna i bostadsbolaget, som tillika var revisorer i kommunen.

Jonzon vill med sitt inlägg ge sken av att han och ytterligare nån fått rätt när det gäller ansvarsfrågan. Vad han tydligt inte nämner är att fullmäktiges beslut har upphävts med hänvisning till att beslutet inte tillkommit i laga ordning. Enkelt förklarat innebär det att beslutet i fullmäktige inte hade försetts med motivering. Den fanns i en bilaga till fullmäktiges protokoll, men skulle vad som kan förstås av Kammarrättens dom, ha tagits in i protokollet. Sakfrågan, alltså ansvarsfrihet eller nekad ansvarsfrihet, har inte prövats av Kammarrätten.

Jonzons hänvisning till ”folklig rättsuppfattning i allmänhet och Kristdemokratisk värdegrund i synnerhet” när det gällde jävsfrågan är mer än skrattretande. Kristdemokraterna fick formligen släpas fram till fullmäktiges talarstol för att bekänna att man också, efter ett otal omgångar i förberedelsearbetet, kunde ansluta sig till den uppförandekod som alla andra partier i fullmäktige hade godtagit. Jonzon var enligt uppgift den som längst motsatte sig att Kristdemokraterna skulle ställa sig bakom koden. Han förespråkade tydligen en egen kod, och vad den skulle kunna innebära har vi ganska klart för oss idag.

K G Abramsson
socialdemokrat

6 kommentarer

  1. Tommy Streling

    Det intressanta är att det är Jonzons blogginlägg och synsätt som främst kommenteras och tyvärr vrider fokus från själva sakfrågan. Jag tycker det nu är rimligt att man från (s) tydligt framvisar den motivering som de rättsliga instanserna saknar i protokollen.

    Vore intressant att höra ditt ställningstagande när din blogg är en informationskanal rakt ut i etern för socialdemokraterna i Vilhelmina.

    Så hur ställer sig du dig Kristina i dagsläget, om ansvarsfrågan åter tas upp i fullmäktige, så att besluten om ansvarsfrihet kan tas i laga ordning när de nu till vissa delar är upphävda.

    Anser du att Jonny Kärkkäinen och Maria Kristoffersson ska vägras ansvarsfrihet?

  2. Kristina Norman

    Svar till Tommy Streling (2013-06-15 08:44)
    Hej Tommy!

    Jag har INTE ändrat uppfattning i frågan.
    Orsaken till kammarrättens dom är att motiveringen (som fanns med som bilaga) skulle varit inskriven i protokollet. Hur det kommer att falla sig rent juridiskt och i praxis vet jag inte i skrivande stund.
    Men personligen ser jag inget hinder till varför motiveringen inte skulle kunna läggas ut.

  3. Tommy Streling

    Tack för ditt svar Kristina.

    Du säger att du inte ändrat uppfattning i frågan.
    Jag erinrar mig också att du ville gå så långt att socialdemokraterna borde avsätta Kristoffersson och Kärkkäinen från sina poster som förtroendevalda.

    Det är därför intressant att veta, vad din uppfattning var och är i frågan.

    Vad är det som de bägge politikerna brustit i ansvar,
    så till den milda grad, att de ej ska bli ansvarsbefriade, enligt dig?

  4. Kristina Norman

    Svar till Tommy Streling (2013-06-15 17:58)
    Man hade inte den kontinuerliga kontroll och engagemang som krävdes för ett åtagande i den storleken.
    Byggmöten, budgetmöten, avstämningsmöten mm. Det duger inte att komma i efterhand och säga : – Det hade jag ingen aning om ….
    Det var deras skyldighet att hålla sig underrättade!
    Och när man sedan blir påkommen med detta flagranta missförhållande så försöker man skylla ifrån sig….?
    …..I min bok står man för sina misstag! That’s it!

    Socialdemokraternas och Vänsterns linje var att ansvarsfrihet inte skulle beviljas men att ytterligare åtgärder skulle bero. Det ställningstagandet togs efter en ganska…. ska vi säga… ”livlig” diskussion, som avslutades i en omröstning med känt resultat. Det ställningstagandet gäller fortfarande.
    Min personliga åsikt var att dom skulle avsättas båda två, för jag tyckte och tycker att man får inte vara så ” slarvig” och nonchalant, när det gäller våra skattemedel. Men det är vårt gemensamma ställningstagande som gäller, även för mig, fast jag har en avvikande uppfattning. Idag kan jag sälla mig till det gemensamma beslutet med lättare hjärta än den gången.

  5. Tommy Streling

    ”Man” hade inte den kontinuerliga kontroll och engagemang som ett sådant åtagande kräver, skriver du.
    Vem/vilka är ”man”?
    Vad betyder mer precist ett ”sådant åtagande”?

    Är det presidiet eller KUN-au, som var lika mycket, eller ska vi säga lika lite, informerade om VIBO:s kostnadsrusning?
    Anser du sedan att Viveka Abramsson tog tag i ärendet på ett ansvarsfullt sätt under nov-dec verksamhetsåret 2010?
    Vad hände under våren 2011 i ärendet?

    Vilket åtagande hade f.ö. KU-nämnden, inom ramen för ombyggnationerna i VIBO:s fastigheter? Att verksamhetsansvariga följer ombyggnationerna med kontinuerliga avstämningar ligger i huvudsak på verkställighetsnivå och inte politisk. Utökade krav togs vart eftersom, i KU-nämnden.

    Vilhelmina kommun, genom KU-nämnden/förvaltningen, skulle således förhyra lokaler, vilket utgick från en kravspec från förskoleverksamheten, som var utgångspunkten för VIBO:s hyreskontraktsförslag, som i sin tur byggde på det upphandlingsförfarande VIBO genomförde.

    KU-nämnden/förvaltningen var inte beställare, inte huvudman eller byggherre. Alla de extrakostnader, som VIBO ansåg förskoleverksamheten ligga utanför ramen, för ursprunglig kravspec, debiterades senare.

    Jag bifogar en länk till ett yttrande som inlämnades till fullmäktige.

    http://www.politiskt-alternativ.se/dok/PA-KFM_20-juni-2011.pdf

    Jag är väldigt intresserad av vad i denna beskrivning av ärendegången i ”nya Regnbågen” som du Kristina anser vara felaktigt.

    Tack på förhand för svar.

  6. Kristina Norman

    Svar till Tommy Streling (2013-06-16 16:01)
    Hej Tommy

    Man= Johnny Kärkkäinen och Maria Kristoffersson

    Ett sådant åtagande =. Bygget av Regnbågen

    Mig veterligen så var det som granskades i förvaltningrätten och kammarrätten FULLMÄKTIGES BESLUT i frågan om ansvarsfrihet för MK o JK . Vad man granskar är om beslutet har tillkommit i laga ordning och inte själva sakfrågan. i det här fallet har kammarrätten bedömt att beslutet är felaktigt , då det saknas moteverin inskriven I PROTOKOLLET Det är också det mitt blogg inlägg handlar om .

    Vad som hände under våren 2011 har du nog bättre koll på idag än vad jag har. Du har själv suttit i Ks från 2010 till fram till en kort tid sedan så du torde veta detaljerna bättre än jag.

    Som jag har förstått det så var det inte VIBO som ansåg att några extrabeställningar skulle göras, utan detta var ”önskemål” från de anställda. (Precis som du också påpekar i din skrivelse )
    Och där menar jag att JK ,dåvarande Ordf i KUN, och MK , dåvarande ordf i KS, skulle ha skyldighet att hålla sig informerade. Som jag sagt tidigare :
    – Det duger INTE att komma i efterhand och säga att man inte visste när man HAR EN SKYLDIGHET att hålla sig informerad.

    Din skrivelse lämnar jag utan kommentar, även om jag anar att du gärna hade velat ha synpunkter på den.
    I övrigt tycker jag att jag har varit så tydlig jag kan , så jag tackar för dina frågor och önskar en trevlig kväll .
    Kristina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.