Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Skuggbudgeten (S)

https://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Budget/

Budget
I vårt budgetalternativ är prioriteringarna är tydliga: Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Vårt mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Vi presenterar breda insatser för att bryta arbetslösheten och vända utvecklingen i skolan. Det går före stora skattesänkningar

Idag är arbetslösheten ungefär åtta procent. Antalet långtidsarbetslösa har nära nog tredubblats sedan 2007 och ungdomsarbetslösheten är högre än i nästan alla jämförbara länder. Kunskapsresultaten i grundskolan har fallit sju år i rad. Det duger inte.

Sverige står nu inför ett avgörande vägval. För regeringen är det viktigaste att låna till skattesänkningar. De ofinansierade skattesänkningarna är 20 ggr större än investeringarna i skolan.

Ladda ner hela budgetmotionen här (PDF)

Ladda ner en presentation av den socialdemokratiska budgetmotionen här (PDF)

Jobb och skola går före fortsatta skattesänkningar
Det är en riskabel strategi att låna till stora ofinansierade skattesänkningar. Jobbskatteavdraget infördes med motiveringen att det skulle öka sysselsättningen och minska arbetslösheten. Så har inte blivit fallet. Att skuldsätta hela svenska folket för att genomföra ineffektiva skattesänkningar som inte leder till jobb är fel prioritering.

Vi säger nej till den ineffektiva nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. I stället investerar vi i jobb och utbildning för ungdomar. Genom att säga nej till regeringens förslag har vi möjlighet investera i jobb och utbildning för unga – med 90-dagarsgarantin och en aktiv näringspolitik.
Vi säger nej till den ineffektiva nedsättningen av momsen för restauranger. I stället investerar vi i bättre skola. Genom att säga nej till regeringens förslag har vi möjlighet att investera i mindre klasser, bättre villkor för lärare och högre kvalitet i skolan.
Vi väljer att investera i våra barns skolgång, våra ungas jobb och våra äldres vård. Att avstå från ineffektiva skattesänkningar ger oss möjlighet att investera för framtiden – i fler jobb och bättre utbildning.

Fler jobb genom aktiv näringspolitik
Internationella jämförelser visar att Sverige tappar i konkurrenskraft. Ett litet exportberoende land som Sverige behöver ett väl utvecklat samarbete mellan politik, näringsliv, fackliga organisationer och akademi. Därför vill vi genom strategisk samverkan stärka förutsättningarna för innovation, export och tillväxten hos små- och medelstora företag.

Vi stärker förutsättningarna för Sveriges framtidsbranscher genom samverkansprogram. De första programmen ska adressera de möjligheter som öppnar sig inom Life Science och klimatutmaningen. Vi avsätter 2 miljarder kronor under fyra år. (500 mnkr 2014)
Det svenska innovationsarbetet lyfts upp. Vi bildar ett nationellt innovationsråd direkt underställt statsministern. En marknadskompletterande innovationsfond för finansiering i tidiga skeden skapas genom att 2 miljarder kronor av det statliga riskkapitalet frigörs.
För att fler företag ska kunna expandera och anställa vill vi låta staten ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. (1 500 mnkr 2014)
Breda insatser för att stärka tillväxten av små och medelstora företag föreslås. Vi vill bland annat stärka kapitalförsörjningen till inkubatorer, införa en nyföretagargaranti, etablera ett nationellt kompetenscentrum för upphandling och inrätta regionala företagsförmedlingar. (275 mnkr 2014)
Sveriges internationella representation förbättras och vi föreslår insatser för att stärka små och medelstora företags exportmöjligheter. (300 mnkr 2014)
Det behövs fler jobb i hela landet. Landsbygden drabbades av ett dråpslag 
regeringen misslyckande med att behålla rabatten på medlemsavgiften i EU. Stödet minskar. Vi vill utveckla landsbygden och dess näringsliv. (371 mnkr 2014)

Stäng rekryteringsgapet med 90-dagarsgarantin
Sveriges arbetslöshet är mycket hög. Ungdomsarbetslösheten är högre än i jämförbara länder. Samtidigt har många företag svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Vi föreslår investeringar i mer och bättre utbildning för att stänga rekryteringsgapet och knäcka ungdomsarbetslösheten.

90-dagarsgarantin. Under den kommande mandatperioden kommer vi att steg för steg införa en 90-dagarsgaranti för unga. År 2014 föreslår vi ett första steg i införandet. Med fler möjligheter till utbildning, stöd till anställningar genom Yrkesintroduktionsavtal och ett brett engagemang från alla offentliga arbetsgivare är det fullt möjligt att sätta stopp för ungdomsarbetslösheten. (5120 mnkr 2014, inklusive Utbildningskontraktet)
Utbildningskontraktet. Inom ramen för 90-dagarsgarantin föreslår vi ett 
Utbildningskontrakt. Unga arbetslösa som inte avslutat gymnasiet ska följa en studieplan för att göra det. Studierna ska vid behov kunna varvas med arbete. (1590 mnkr 2014)
Matchningen ska förbättras. En satsning på bristyrkesutbildning ska utformas i nära samverkan med näringslivet och andra arbetsgivare. Arbetsförmedlingen ska bli en matchningsspecialist. Studie- och yrkesvägledningen ska stärkas. (850 mnkr 2014)
Fas 3 ska avvecklas. Den artificiella sysselsättningen ska ersättas med Extratjänster till avtalsenliga villkor samt reguljär utbildning. Extratjänster ska kunna användas till att höja boendekvaliteten i miljonprogrammen och till att höja kvaliteten i välfärden eller ideell sektor. (1960 mnkr 2014)

Vänd utvecklingen i skolan – höj Sveriges kompetens
För att klara jobben krävs att Sverige behåller sin position som kunskapsnation. Då måste trenden med sjunkande resultat i den svenska skolan brytas. Vi accepterar inte regeringens neddragningar på antalet högskoleplatser. Sverige behöver höja ambitionerna på utbildningsområdet – inte sänka dem.

Vi investerar i mindre klasser. Forskning visar att det ger förutsättningar för bättre resultat i skolan. (2 000 mnkr 2014)
Tidiga insatser ger resultat. Vi vill anställa 1000 nya specialpedagoger och speciallärare. (500 mnkr 2014)
Vi vill minska barngrupperna i förskolan och höja kvaliteten. I ett första steg investerar vi i 1000 nya utbildningsplatser för förskollärare. (110 mnkr 2014)
Skickliga lärare är det enskilt viktigaste för att elever ska lyckas i sin skolgång. Vi stärker karriärmöjligheterna för läraryrket i samarbete med partnerna samt ökar kvaliteten på lärarutbildningen. (800 mnkr 2014)
Trenden med en allt mindre likvärdig skola och sjunkande resultat måste brytas. Vi vill bland annat satsa på läxhjälp, stärka skolor med tuffast förutsättningar och införa skolplikt på sommaren m.m. (270 mnkr 2014)
Vi föreslår 13 000 nya utbildningsplatser på Yrkesvux, Komvux och folkhögskola.
Vi föreslår 16 000 nya utbildningsplatser i Yrkeshögskola, Högskola och Universitet.

Mer tid för vård genom mer personal och mindre administration
Sjukvården står inför stora utmaningar. Ambulanser kommer allt senare, akutvården fördröjs, patienternas vårdtid är ofta otillräcklig och många får vänta alltför länge på sin behandling. Sjukvårdens organisation tar heller inte tillräcklig hänsyn till äldres speciella behov. Situationen har lett till en pressad vård- och arbetsmiljö. Därutöver används alltför stor del av vårdpersonalens tid åt administration. Det behövs mer tid för vård.

Vi avsätter 2 miljarder kronor 2014 till sjukvården för att öka personalstyrkan. Det ger mer tid för vård och höjer kvaliteten.
I vår investering på mer vårdpersonal ska särskilt fokus ska ligga på en sjukvård som utformas efter de äldres behov.
Vi föreslår att staten, landstingen och de fackliga vårdorganisationerna samlas för en nationell vårdrevision. Alla möjligheter för att minska administrationen ska ses över.

Investera för framtiden
I ett exportberoende land som Sverige med långa avstånd är väl fungerande transporter en förutsättning för jobb och välfärd. Dessutom byggs det alldeles för lite i Sverige. Det hämmar tillväxten och gör det svårare för människor att flytta till jobb och utbildning. Sverige ska visa ledarskap när vi möter klimatutmaningen och hoten mot vår miljö. Vi föreslår ett miljömålsinvesteringsprogram för att Sverige ska nå miljömålen.

För att snabbt förbättra järnvägens tillförlitlighet och se till att tågen går i tid föreslår vi en särskild satsning för järnvägsunderhåll. Vägarnas tjälskador och bristande bärighet innebär risker för industrin och svensk ekonomi. Regeringen skär ned på underhållet. Det är fel väg att gå. Vi investerar. (882 mnkr 2014)
Det håller inte att studenter vid våra universitet avbryter sin utbildning för att de inte hittar någonstans att bo. Vi föreslår en byggbonus för studentlägenheter och små hyresrätter, och en nationell samordnare för byggpakten. (1006 mnkr 2014)
Vi föreslår en miljömålsmiljard till ett miljömålsinvesteringsprogram under fyra år. Kommuner, företag och andra aktörer ska – ensamma eller tillsammans – kunna söka stöd för lokala projekt. Vi slår vakt om den biologiska mångfalden och stödjer investeringar i solenergi (400 mnkr 2014)

Utveckla den svenska modellen
Den generella välfärden är en grundläggande del av den svenska modellen. Idén är att allas framgång är Sveriges framgång. Generell välfärdspolitik handlar om mer än att bara korrigera orättvisor som skapats av det ekonomiska livet. Välfärdspolitik handlar om att öka människans makt över sitt egna liv.

Bättre arbetslöshetsförsäkring. Taket höjs och ersättningsnivån höjs till 80 procent under hela ersättningsperioden. (3 400 mnkr 2014)
Barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar höjs med 100 kronor per månad och barn. Underhållsstödet höjs med 50 kronor per månad och barn. (2500 mnkr 2014)
Bättre sjukförsäkring. Vi vill höja taket till åtta prisbasbelopp 2014. Vi vill också att ersättningen ska vara 80 procent under hela sjukdomsperioden, att rehabiliteringen stärks, samt att den bortre tidsgränsen tas bort. (1300 mnkr 2014)
Förebyggande insatser är effektiva. Regeringen skär ned på företagshälsovården – trots ökande sjuktal. Det är fel väg att gå. Vi avsätter i stället samma medel som användes förra året. Vi stärker också arbetsmiljöarbetet. (270 mnkr 2014)
Vi vill ta ett Handslag med föreningslivet för att se till att barn och ungdomar får bättre möjligheter och lägre avgifter för att delta i idrott och friluftsverksamhet. (300 mnkr 2014)
Ett kreativt Sverige. Vi vill införa fri entré på statliga museer, stimulera lägre avgifter i musik- och kulturskolan, utöka scenkonstallianserna och investera i ACCESS-jobb (224 mnkr 2014)
Utveckla statens verksamhet. Vi genomför nya insatser mot organiserad brottslighet och ekobrott, investerar för att effektivisera polisen och stärker brottsofferarbetet. Vi föreslår en Haverikommission för NUON-affären. (106 mnkr 2014)

Vi lånar inte till stora skattesänkningar
Vi finansierar våra förslag. Vi säger nej till regeringens ofinansierade skattesänkningar, som bryter mot det finanspolitiska ramverket. Vår hållning är att regler ska hållas. Vi bedömer att utrymmet för ofinansierade reformer är 3,6 miljarder kronor lägre än regeringen. Våra förslag innebär starkare offentliga finanser och bättre måluppfyllelse. 
Vi genomför besparingar, där regeringens insatser är ineffektiva eller våra egna förslag gör dem överflödiga.

Sidan uppdaterades senast: 2013-10-02 15:36

2 kommentarer

  1. Calle

    Är det verkligen meningen att en BLOGG ska användas på detta sätt? Något slags propaganda/reklam för ett parti verkar det mer som.En blogg ska väl användas med eget tyckande och funderingar tycker jag, eller är jag helt fel ute när det gäller bloggidén? Har absolut inget emot politiska bloggar men att bara klistra in ”annonser” kan inte vara tanken med en blogg.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jo. Man kan skriva vad man vill så länge det håller sig inom netikettreglerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.