Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Ang frågan om ansvarsfrihet…

…som kommer upp på måndag igen, så kan man läsa i Maria Kristofferssons blogg följande :
”I övrigt så är det inga större ärenden på listan och 10 sidor av 33 av handlingarna handlar om ansvarsfriheten. Ett ärende där S och V skrivit ihop sin version av. De driver den här frågan som om det är den viktigaste för kommunen när kommunen blöder ekonomiskt, skolan har stora problem då många barn mår dåligt och många inte klarar att få betyg i alla ämnen, äldreomsorgens personal går på knäna av ständiga omorganiseringar och av personalbrist.

Nog finns det många frågor att driva på som är viktigare och som borde uppta 10 sidor av 33 till kommunfullmäktige!”

Min kommentar till detta
Jag tycker det är väldigt tråkigt att du intar den attityden i frågan om ansvarsfriheten, Maria. Men det tyder ju också på att du egentligen vet varför frågan kommer upp igen. Devisen att ”blåneka vad som än gäller” har aldrig funkat riktigt bra och kommer heller aldrig att göra det. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare.
Det hade varit så mycket renhårigare av dig att ta ditt ansvar. Då hade man kunnat respektera dig.

Anledningen till att den här frågan har blivit långbänk är att man inte har haft tillräckligt mycket kurage för att ta sitt ansvar när man har klantat sig, utan man försöker med alla medel smita undan och skylla ifrån sig
Maria Kristoffersson vet att klockan är slagen nu, och då försöker hon istället för att köra offerrollen, förringa frågan.
Det är dåligt! Det är mycket dåligt!

För den minnesfattige
Fullmäktige är enligt lag tvungna att ta beslut i frågan eftersom förvaltningsrätten och kammarrätten hävde det förra beslutet pga av formaliafel. En teknikalitet i protokollskrivningen alltså….

7 kommentarer

  1. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    lägger som vanligt upp min kommentar här, utifall den skulle ”komma bort” i förskingringen…
    Maria skriver i svar till min kommentar
    ”Vad menar du? Mitt ansvar har jag alltid tagit och kommer alltid att ta. Men den förvanskade sanningen som Socialdemokraterna försöker driva måste en dag komma fram i ljuset. Att ett bygge blir dyrare än beräknat har hänt ofta genom historien, det var bara synd att ingen visste om det mer än de som satt i VIBO och de som beställde byggandet. Jag respekterar allas olika åsikter, det är oerhört viktigt i en demokrati att vi tycker olika, står för vår åsikt och ger utrymme för debatt. Vi har olika syn på många sätt.”

    MItt svar:
    Maria!
    Det var ditt ansvar som ks ordf. att veta. Det var Johnnys ansvar som dåvarande KUNs ordf att veta, OCH att agera….
    det duger inte att komma och säga : – ”Jag visste inte”

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Konversationen fortsätter…

      ◾ Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)
      16 december, 2013 kl 09:22

      Det vore ett omöjligt uppdrag om en ordförande skulle ha koll på varje anställd i en kommuns göranden, oh i de kommunala bolagen….Den människan finns int.

      Svara

      ◾ Kristina Norman
      16 december, 2013 kl 09:33

      Internkontroll kallas det, Maria!

  2. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)
    16 december, 2013 kl 15:21

    Lite svårt då fakturan kom från vibo flera månader efter det att jag slutat.

    Mitt svar:
    Maria!
    Om den internkontroll som du hade ansvar för hade fungerat som den skulle så skulle den den skenande kostnaden som uppstod i frågan ha uppdagats mycket tidigare. Både du och Johnny skulle ha haft möjlighet att stoppa utvecklingen och en faktura med astronomiskt belopp skulle aldrig ha behövt uppkomma.
    Varken du eller Johnny hade den koll ni skulle ha haft. Ni har brustit i ansvar och därför har ni inte beviljats ansvarsfrihet

  3. Göran Lengqvist

    Hade det här hänt under tiden socialdemokraterna suttit vid makten, hade du då haft samma inställning i den här frågan, Kristina Norman? Hade du då röstat likadant, att inte bevilja KG och Åke ansvarsfrihet?

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Den frågan har jag svarat på tidigare. Missköter man sitt förtroendeuppdrag, så kan man inte beviljas ansvarsfrihet. Johnny och Maria har brustit i ansvar och den internkontroll som dom skulle haft var otillräcklig.

  4. LM

    Här talas om internkontroll. Kan du specificera vad du menar med denna internkontroll? Exakt hur skulle kunskapen om de rusande kostnaderna ha kommit till politikernas kännedom? Vem skulle ha rapporterat detta?

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Som ansvarig politiker har man det yttersta ansvaret. Som ytterst ansvarig politiker så borde man… Nä fel… SKA man VETA hur man håller sig informerad om hur det går i byggplaner etc…. Som en annan erfaren politiker jag känner sa: – Man har fått sitta på stubbar och cementhinkar och resonera med byggare på plats , ibland för att ta reda på hur det ligger till…
      Nu hoppas jag att man har medel och verktyg som kan utesluta att man behöver gå och sätta sig på byggarbetsplatsen och hindra fortskridandet där, men om det inte fungerar på annat sätt så….
      I övrigt får jag lov att hänvisa dig till dem som är bättre skaffade än jag att tala om hur det ska gå till… Men kärnan i det hela måste ändå vara att man som politiker är medveten om vilket ansvar man tar på sig och vara beredd på att gör det som krävs för att det ska fungera.
      Att komma i efterhand och säga:
      -Jag visste inte,…. Det duger verkligen inte, när man har tagit på sig ett förtroendeuppdrag som innebär att det är ens jobb att veta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.