Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Om man vill äta något gott…

…då ska man definitivt prova den här pajen som min dotter gjorde under julhelgen.
image

Grönkålspaj m chevre och valnötter

Ingredienser
Portioner: 6
handle
150 g smör
3 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
ca 2 msk iskallt vatten
Fyllning
250 g färsk grönkål eller spenat
2 rödlökar
2 dl valnötter
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
200 g getost (chèvretyp)
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Detta är ett recept från Buffé nr 12 2012

Hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter.
Fyllning: Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
Skala, halvera och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna några minuter. Krydda med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
Grovhacka valnötterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke.
Lägg kålblandningen i det förgräddade paj skalet. Smula över chèvren och häll äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
För alla
Gör glutenfri: ersätt pajdegen med glutenfritt pajdegsrecept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips
Pajen passar också fint att göra med spenat. Skippa momentet med kokningen och fräs spenat och lök i några minuter.

En sallad som vi har ätit under helgerna som vunnit gehör av alla är
Rödkålssallad med Katrinplommon och äpplen och dressing på konc. fläderblomssaft, olivolja, salt och nymalen vitpeppar…

Rödbetssallad blir mycket godare om man gör det själv.
En stor brk skivade rödbetor som finhackas. (Jag använder min fenomenala ”Nicer slicer dicer” och det går jättesnabbt)
En stor brk cremefraiche ( valfri fetthalt)
En msk majonäs( om man vill, men kan uteslutas om man vill ha mindre fett)
1 halv krm Salt och en nypa nymalen vitpeppar eller efter behag.
Byt ut rödbetorna mot en brk avrunna cocktailbär och du har en helsmarrig mimosasallad.

I sakta mak, byter vi ut/ inför vi, lite nyttigare alternativ till den feta julmaten.
I små små yttepytte steg, i takt med att ekonomin tillåter det och för att förändringen inte ska bli för stor på en gång(ni vet hur det är med att ändra rutiner), byter vi också ut våra inköp från billigaste tänkbara till ekologiskt och närproducerat. Jag vet inte om det är nån slags placeboeffekt eller vad det kan vara, men det smakar bättre, helt enkelt.

Idag ska vi äta uppstekt mjölkstuvad palt …
Det går inte av för hackor….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.