Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Klyftorna växer!

Klyftorna växer
Utdrag ur debattartikel, publicerad i Aftonbladet 4 februari 2014.

Min historia är som många andras. Jag växte upp med föräldrar som inte hade gått långa utbildningar – men som ändå aldrig tvekade om bildningens värde. Om det var något som de alltid låg på oss barn om, var det vikten av att få en ordentlig utbildning.

Först senare förstod jag varför. Jag stod inför möjligheter som de aldrig fått. De hade hållits tillbaka av ett konservativt klassamhälle. Men jag hade en helt annan chans att välja min egen väg i livet. Jag förstod vikten av solidaritet, och vad som kan skapas om människor inte bara tar ansvar för sig själva utan också för varandra.

Så är det inte alltid idag. Klyftorna i Sverige växer, och dömer många till att leva ett annat liv än de önskar. 2007 hade vi de minsta klyftorna i Norden. Men nu visar statistiken att vi har de största. Det finns olika sätt att mäta ett samhälles klyftor. I en rapport som OECD släppte förra året användes flera mått parallellt för att få en så bred bild som möjligt av samhällsutvecklingen. Den rapporten visade också att klyftorna i Sverige ökar – faktiskt snabbast i hela OECD-området. I stället för att prata om hur klyftorna ska minskas så svarade regeringen med att ifrågasätta mätmetoderna och siffertrixa.

Den statistik som nu visar att Sverige fått störst klyftor i Norden är omöjlig att bortförklara. Den kommer från SCB och måttet som används anger hur stor andel av befolkningen som ligger rejält under medianinkomsten. Den gruppen har ökat kraftigt i Sverige. Allt fler hamnar alltså efter på resan mot ett bättre och rikare liv.

Självklart behöver det inte vara så här. Det är inte ödet eller marknaden som styr samhället – det är vi själva som väljer väg. Den nuvarande regeringen har ägnat åtta år åt att sänka skatten och har knappt lagt en krona eller timme på att stärka Sveriges sammanhållning. Arbetslösheten är nu högre, skolresultaten lägre och välfärden har större brister än när de tog makten. Det är grundorsaken till att klyftorna ökar.

Men vi kan göra ett annat val framöver. Vi kan investera gemensamt för att skapa jobb, minska klasserna i skolan och säkra en anständig välfärd när du blir sjuk eller gammal – för den dagen kommer att komma för oss alla.

Och att minska klyftorna i samhället och öka sammanhållningen är inte bara solidariskt, det är också ekonomiskt smart. All forskning och erfarenhet visar att länder med störst jämlikhet – där alla kan utvecklas efter sin egen vilja, tanke och förmåga – också är starkare ekonomier. Därför pekas växande ekonomisk ojämlikhet ut som en av de viktigaste framtidsutmaningarna på toppmötet i Davos. Därför talar i dag USA:s president om hur man ska utforma en politik som minskar klyftorna. Och det är just därför Socialdemokraterna går till val på en politik som sätter jobben främst för att bygga Sverige både starkare och rättvisare.

Stefan Löfven, partiordförande

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      I min värld verkar dessa rapporter och situationen i vård omsorg och skola som två skilda världar. Och för en renodlad ekonom är det säkert, rent teoretiskt, fullt möjligt också.

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Man kan förstås vinkla dessa frågor som man vill och i valrörelsen så handlar allt om att få motståndaren att se tafflig ut. Så även i det här fallet.
      Anna Dahlberg gör ett bra jobb i sin roll som krönikör för en liberal tidning.
      Jag tycker att Stefan Lövfen gör rätt som hävdar att man ska gå till val på sina egna idéer och ideologi.
      Se bara hur det går för alliansens små partier. Vad ska tex Folkpartiet göra till sin paradfråga när moderaterna nu har kört över dom och tagit över. Centern ? ….. Dom kunde kanske ha överlevt Annie Lööf som partiledare om det inte hade varit för att dom ska agera svansparti åt moderaterna också….och Kd ….ligger lika pyrt till som centern.
      Blockpolitiken är förödande för demokratin!

      Det är viktigt att tala om vart man vill komma vad som är målet. Och det tycker jag att socialdemokraterna gör väldigt bra. Däremot kan ju vägen till målet vara lite krokig och man får laga efter de förutsättningar som finns. Och förutsättningarna ser ju inte speciellt ljusa ut nu, vilket parti som än ska styra efter valet med ett underskott i statens finanser på 87 miljarder. ( 240 miljoner om dagen)

      Jag tror att vi kan räkna med att det blir åtskilliga år av återställning, när socialdemokraterna tar över regeringsställningen. Den nuvarande regeringen har lånat till skattesänkningar och sålt ut statens tillgångar.
      Det som tagit 100 år att bygga upp i form av välfärd har raserats på mindre än två mandatperioder.

      Men för mig är det viktigt att man är klar över målet. Nånting måste hända med jobben. Man kan inte som nuvarande arbetsmarknadsministern, ta timeout tills efter valet. Vi kan inte fortsätta att behandla sjuka och arbetslösa människor på detta respektlösa sätt som hittills.( Hört talas om det ”nya” ordet ”trippelutförsäkrade” ?)
      Vi kan inte låta utvecklingen fortsätta i skolan om vi ska få nån ordning på vård och omsorg så måste vi får mer resurser till kommuner och landsting. Naturligtvis sk man tänka kostnadseffektivt men det finns en botten i det också när det märks i verksamheterna. Och den botten är nådd.
      Då är det inte läge att, som alliansen, satsa merparten av pengapåsen på skattesänkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.