Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Skolan igen ….

Igår presenterade Leif Lewin sin utredning om kommunaliseringen av skolan. Tyvärr är det ännu ett stickspår som flyttar fokus från de stora problemen som finns i svenska skolan här och nu: bristande resultat och likvärdighet.

Den svenska skolan står inför stora utmaningar. Och de utmaningarna kräver att staten tar ett mycket större ansvar än vad den gör idag. Framförallt vad gäller att skjuta till resurser för mindre klasser, att säkerställa likvärdighet i skolan och att stoppa den vinstjakt som tyvärr finns i många verksamheter idag. Där har staten en enormt viktig roll att spela.

Men att förstatliga skolan är inte rätt väg att gå. Vi måste agera nu för att lösa de akuta utmaningarna som vi står inför. Mindre klasser, fler speciallärare och förbättringar för lärarna är exempel på reformer som går att påbörja redan nu. Ett förstatligande vore ännu ett oprövat politiskt experiment som tar tid, energi och resurser som behövs för att vända resultaten och förbättra likvärdigheten.

Det finns heller inget som säger att ett förstatligande skulle förbättra vardagen för skolans viktigaste resurs – lärarna. Faktum är att statliga lärare inte haft bättre löneutveckling än varken kommunalt och privat anställda. Och en hastigt genomförd omorganisation riskerar att äta resurser som skulle kunna gå till att få upp lärarlönerna.

I de interna enkäter vi har gjort i Skolnätverket svarar de flesta av er att resursfrågan, storleken på klasserna och administrationsbördan är de viktigaste frågorna att arbeta vidare med. Det kommer vi att fortsätta göra, genom att driva på för satsningar på mindre klasser, genom att låta proffsen – lärarna – fokusera på det de är bäst på, och genom att se till att vi får till en jämlik skola – utan vinstjakt.

Vänliga hälsningar,
Skolnätverket

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.