Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Pensionärsskatten ska avskaffas!

 

Publicerat på Politikerbloggen 3 juli 2010.

Pensionärsskatten ska avskaffas. Efter snart fyra år med den konservativa regeringen betalar en normal pensionär 700 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare. Det är resultatet av den skatteklyfta som Fredrik Reinfeldt medvetet har skapat mellan pensionärer och löntagare.  Att behandla människor som jobbat hårt ett helt liv på detta sätt är inte rimligt.

Nu har Fredrik Reinfeldt lämnat ett tydligt löfte om att pensionärer även fortsättningsvis ska straffbeskattas.

Innan regeringsskiftet 2006 betalade alla lika skatt vid lika inkomst. Så är inte fallet längre efter nästan fyra år med den borgerliga regeringen. Sverige är nu enligt en undersökning från PRO ett av få länder i världen där pension beskattas hårdare än lön.

Regeringen ekonomiska politik har kraftigt gynnat den procentenhet som tjänar över en miljon kronor. Denna grupp med miljoninkomster har genom regeringens skattesänkningar och andra ekonomiska förändringar fått lika mycket som 25 procent av hela svenska folket tillsammans. Inkomstskillnaderna i Sverige är nu de största som uppmätts. Mer till miljonärer och mindre till pensionärer har präglat denna regerings politik.

Jag har ett glasklart besked: det enda anständiga är att pension ska beskattas på samma sätt som lön. Det ska löna sig att arbeta, men det måste också löna sig att ha arbetat.

Den borgerliga regeringen har lämnat ett helt annat besked. Vid ett fortsatt borgerligt regeringsinnehav ska pensionärer betala högre skatt än löntagare. Jag menar att detta inte är rimligt. Pension är utan uppskjuten lön – inte ett bidrag.

När vi socialdemokrater under förra mandatperioden återkommande sänkte inkomstskatterna genom ett höjt grundavdrag – då gjorde vi ingen skillnad mellan olika grupper. Alla behandlades lika.

Vi socialdemokrater vill investera i välfärd, jobb och klimat. Pensionärer ska inte beskattas hårdare än löntagare. Vi kommer att avskaffa pensionärsskatten. Redan nästa år sänks skatten för en normal pensionär med 400 kronor med det rödgröna alternativet.

Thomas Östros, ekonomisk-politisk talesperson Socialdemokraterna 

gm Kicki Norman

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.