Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Synen på den förändrade sjukförsäkringen

(Kunde inte hålla mig borta länge så här kommer ett nytt klipp…)

 

Sju av tio svenskar tycker att de senaste årens omfattande förändringar av sjukförsäkringen har skapat otrygghet. Bara en av tio svarar att de inte alls instämmer i att så är fallet. Det visar resultatet från en opinionsundersökning som LO låtit genomföra bland allmänheten.
LO-förbundens medlemmar är mest kritiska, hela 85 procent instämmer i att otrygghet följer i spåren av den borgerliga regeringens förändringar.
Undersökningen visar också att nästan varannan ser negativt på de förändringar som genomförts och att bara en fjärdedel har en positiv inställning.
Att säkerställa snabb vård och rehabilitering anses av svenskarna vara politikens viktigaste uppgift för att förebygga sjukskrivningar, 55 procent förordar enligt undersökningen en sådan politik. På andra plats kommer åtgärder i syfte att säkerställa bättre arbetsmiljöer, vilket får stöd av 15 procent. Den borgerliga regeringen har tvärtemot fört en politik där dessa åtgärder har fått lägre prioritet.
I regeringens politik finns däremot åtgärder som att försämra sjukpenningen vid sjukskrivning samt att tidsbegränsa sjukpenningen. Sådana åtgärder i syfte att förebygga sjukskrivningar saknar stöd hos svenskarna. Inte ens 0,5 procent anser att sänkta ersättningsnivåer skulle vara politikens viktigaste uppgift för att förebygga sjukskrivningar, och endast 2 procent förespråkar tidsbegränsad sjukskrivning som viktigaste verktyg.
Läs hela LOs rapport om synen på den förändrade sjukförsäkringen här.
 
 

Kristina Norman S-föreningen Vilhelmina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.