Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

RUT- läxor

Nästan hela högern är tyst om läx-RUT – här har ni undantaget

 

UTBILDNING. RUT-avdrag för läxhjälp är en het fråga av en enda anledning: högern har gått för långt. Stora delar av högern tycks ha förstått detta, men långt ifrån alla. Jonas Fasth (FP) är vice ordförande för utbildningsnämnden i Kristianstand, och förmodligen den enda folkpartist som yttrar sig i frågan. Tidigare har han också, i en undersökning han gjort själv, kommit fram till att minskade resurser och färre lärare gör skolan bättre.

Idag skriver han:

Min övertygelse är att lösningarna ligger lika mycket utanför som inom skolan. Vi kan inte lägga allt ansvar på lärare och övrig personal inom skolan.

Faktum är att föräldrarnas stöd i flera studier tillskrivs större förklaringsvärde för barnens studieresultat än så kallade skolstrukturella faktorer.

Det är bättre med lärare i hemmen för de få
– än i skolan för de många. Tydligen.
Bild: Wikimedia Commons

En folkpartist, vars parti kontrollerat skolan i över sex år som ser allt raskare sjunkande resultat, tycker inte att problemen ska lösas i skolan. Nej, han tycker ju som bekant att skolans resurser ska minska. Och att mer skattepengar ska läggas på läx-RUT i hemmet.

 
Det här är en aspekt som RUT-för-läxhjälp-förespråkarna alltid glömmer: Man måste ha pengar för att kunna nyttja tjänsten. Och det finns ett vädligt tydligt samband mellan att ha pengar och att ha barn med goda studieresultat. RUT-avdrag för läxhjälp är alltså en riktad utbildningsinsats till de som behöver det minst.
 
Ska skolan kompletteras med läxhjälp i hemmet ska resurserna riktas till de som behöver det mest. Eller så ska de vara generella och tillgängliga för alla.
 
Annat är helt enkelt inte rättvist.

http://www.alliansfrittsverige.nu/2012/12/nastan-hela-hogern-ar-tyst-om-lax-rut.html

4 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    RUT-avdrag med läxhjälp är åt fel håll att investera inom utbildnings området. Mer tid lärartid åt eleverna istället av mindre klasser och fler personal (utöver lärarna) inom skolan behövs. Det finns dessutom gångbara vägar utan mer pengar behövs för bättre skolresultat. Pedagogiker samt lärarutbildningen är också ett annat område som ska prioriteras före allt annat såsom med Rut-avdrag att göra med. Denna tystnad är när att likna den norrländska tystnaden på fjällen eller i vildmarken.

  2. Inga-Britt Gustavsson

    Jag håller helt med dig ! Förstår inte att det inte är protester !!
    Jag tror att man håller på att flytta skolarbetet till hemmen istället ! Det blir ju billigare så .
    Ingen bryr sig om vad som händer med barn som har föräldrar som av en eller anledning varken kan engagera sig i barnens läxor eller att betala för läxhjälp .
    Jag vill skrika och sparka i väggarna vid tanken på detta !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.