Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

När jag läste…

… Maria Kristoferssons blogginlägg om delårsrapporten fick jag nästan krupp.
Vid vår senaste genomgång av det ekonomiska fick vi en helt annan bild av situationen än den hon beskriver i sitt inlägg.
Jag tänkte, ” Är det jag som inte har förstått siffrorna eller vad är det för fel? ”
Jag ringer således en vän och frågar.
Nä, det är inte jag som inte har förstått.
Hur Maria har tolkat för att få det till att vi skulle gå mot ett underskott på närmare 40 miljoner kan jag endast spekulera i, men man skulle ju kunna tänka att med den erfarenhet som hon ändå har, så skulle hon kunna tolka en delårsrapporten bättre.

Läs mera på
Möjligheternas(S)Vilhelmina.

3 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Kristina

    Det är enkel matematik: Om du tror att du har 22 kr i plånboken(Budget) men så träffar du grannen/kompisen som påminner dig om att du är skyldig henne/honom 44 kr(Prognosen). Du ger de 22 kr du har i plånboken men det fattas fortfarande 22 kr till grannen/kompisen och hur du löser det är den svåra frågan.

    Det betyder att V-mina har gått back med 44 miljoner kr mot det budgeterade överskottet på +22 miljoner kr om prognosen på ett underskott på -22 miljoner håller.

    Så visst har Maria RÄTT när hon säjer att: ”ger ett underskott jämfört med budget på -44.192 tkr”.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

  2. Lars Johansson

    Ledsen Patrik men Maria säger att det FATTAS 44 inte att man gör ett underskott mot budget. Antagandet att man följer budget så ska 22 till belastas utfallet betyder att faktorer som påverkar utfall är statiska och inte påverkbara. Då har man i organisationen lagt en kraftigt underfinansierad budget!

    ”Så att ni Vilhelminabor vet vad ni har att vänta er! Lån på 67 miljoner blir ca 9640 kr på oss var som Vilhelminabor. Det fattas 22 miljoner för det här året och ska man följa den budget som man lagt så fattas det 44 miljoner. Det är ofta sinande i börsen då lividiteten ofta ligger under de 30 miljoner som behövs för att kunna betala löner och räkningar. ” citat Maria K blogg

    Budget är en prognos utifrån föregående år plus förväntande kostnadsökningar eller sagt som förändringar i intäkter/kostnader och ler lätt om man missat 44 miljoner och förväntar mig att man publicerar orsak till differensen. men Maria säger ju i bloggen med sitt utdrag från delårsredovisningen att

    ”Budgeten för 2013 beräknas ge ett överskott på 22.133 tkr inkl under perioden beviljade tilläggsanslag.”

    Så man har redan ökat anslagen till verksamheten men missar så grovt är för mig allvarligt då personal som arbetar med budgeten knappt kan missa så grovt.

  3. Patrik

    Hej Lars

    Budgeten är ett mål! Når man inte målet gör man en förlust! Enkelt eller hur?

    Jag tog min information från detta stycke från M Kristoffersons blogg då jag skrev min kommentar.

    ”I Vilhelmina kommuns delårsrapportstår det bla såhär: Budgeten för 2013 beräknas ge ett överskott på 22.133 tkr inkl under perioden beviljade tilläggsanslag. Prognosen för 2013 pekar på ett underskott på -22.059 tkr, vilket ger ett underskott jämfört med budget på -44.192 tkr.”

    Det har tydligen kommit ny info från revisorerna efter det jag skrev texten. Det ger ändå en förlust mot budgeten med ca 22 miljoner.

    Förstår att Grekland, Spanien osv står på ruinens brant med sådana räkneexempel.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.