Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Nej Busch, fattigdom handlar inte om Iphones

http://www.aftonbladet.se/debatt/article16890500.ab

Nej Busch, fattigdom handlar inte om Iphones
Replik om inkomstskillnader

Svar på Ebba Buschs debattartikel ”Relativ fattigdom är inte ett problem” publicerad 28 maj 2013.
Vår kommunalrådskollega Ebba Buschs (KD) resonemang om relativ fattigdom visar på en skev verklighetsuppfattning och en okunskap om fattigdoms­begreppet. Busch har fel när hon säger att måttet på relativ fattigdom är de som har en inkomst under medianen för vad en person tjänar i Sverige i dag.
EU definierar relativ fattigdom som hur många som har en disponibel inkomst, det vill säga de pengar du kan använda efter att skatten har dragits, under 60 procent av medianinkomsten. OECD har en liknande definition och fastställer relativ fattigdom som disponibel inkomst under 50 procent av medianinkomsten.

Med dessa korrekta mått blir statistiken uppenbar. Klyftorna i Sverige har ökat och betydligt snabbare i Sverige än i andra OECD-länder. Vi anser till skillnad från Busch att relativ fattigdom visst är ett problem. Det kan inte vara annat än djupt problematiskt att människor lever under så vitt skilda förhållanden och att detta är direkt avgörande för dina livsmöjligheter. Det handlar i grund och botten om makten att kunna delta i samhället och forma ditt liv.
Vi vet i dag att ekonomisk utsatthet har en direkt påverkan på barns fysiska och psykiska utveckling, det påverkar vår hälsa och vår tro på framtiden. Att Busch tror att det handlar om märkeskläder eller Iphones visar inte bara på en stor okunnighet, utan också på en människosyn som vi inte ställer upp på.

Marlene Burwick
Erik Pelling
kommunalråd (S) i Uppsala

Etiketter:

6 kommentarer

  1. fd sosse

    Du har både rätt och fel. Sant är att klyftorna i Sverige ökat, men då från en otrolig jämlikhet i Sverige jämfört med Europa. Men visst måste vi bevaka avarter. Jag kommer att sluta handla på Coop när förra veckan Anders Sundström sparkade vd:n efter 1 år och vd:n får 11 miljoner i avgångs vederlag! Skulle jag få dessa pengar skulle jag köpa ett torp och dra mig tillbaka. Sist men inte minst. Du skriver att vad man har kvar efter skatt är grunden för ekonomin, vilket är sant. Men du och S vill ju höja skatterna, hur blir det då? Hur kan man få mer i plånboken när du höjt skatterna? Jag tror du var lite för snabb med bloggen idag, vilket är mänskligt.

  2. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-06-03 18:36)
    Nä jag tycker inte alls som du. För mig handlar det inte om huruvida människor i Europa eller i övriga världen är si eller så fattiga när vi pratar om Sverige.
    Det är ungefär som Reinfeldths uttalande om att om man bortser från vissa grupper och åldrar så har vi det bra i Sverige. Man ska alltså bara räkna vissa människor? Vad är det för rättvisa? Hur tror du dom sjuka, arbetslösa och svaga som inser att dom tillhör folkgruppen som inte räknas känner sig?
    Eller att om man jämför Sverige med de fattigaste länderna i Afrika så finns det ingen fattigdom i Sverige. Vad är det för trams ?
    Om man jämför SVENSKA förhållanden nu och tidigare år så har fattigdomen ÖKAT.. Sen ska vi förstås inte blunda för hur man har det i resten av världen. Men om vi ska mäta fattigdom i Sverige så måste det ju vara jämförelser med svenska förhållanden som ska gälla.
    Och vi ska väl ändå sträva efter att ha ett så jämlikt land som möjligt och inte sänka vår ambition för att andra länder ligger efter oss i kampen för jämställdhet.
    Vi har ändå lång väg kvar, både löner och fördelningsmässigt
    Grunden för ett jämlikt och utvecklande land är att man har en fungerande välfärd. Om jag har mera i plånboken men välfärden är nedmonterad pga av minskade skatteintäkter, så får jag ju lägga slantarna på privatförsäkringar istället för att vara säker på att få den vård jag behöver, när jag behöver den. Jag kan inte se hur det kan bli mera pengar i min plånbok av den politiken. Det som händer är att försäkringsbolagen tjänar en massa pengar på mig. Däremot går vi mot ett orättvist och orättfärdigt system där dom rika gynnas alltmera, och dom svaga i samhället får det allt sämre….då betalar jag hellre min pengar till skatt och vet att jag bidrar till ett system som kommer alla till gagn .

    Allting handlar inte om att ha mera i plånboken. Man måste ha omsorg om sina medmänniskor också.

  3. fd sosse

    Nej, även om jag faktiskt uppskattar dina kommentarer, så har jag rätt, och jag pratar inte TRAMS. Varken du eller jag kan påverka Somalia eller Afrika i övrigt, även om vi båda la en heltid till ämnet. Sen kan vi ha åsikter, ja det är ju demokrati. Men jag ser Afrika som stor koloni grej, med en massa företag, bol shit företag och mitt idet muslimska märkliga rörelser som förtrycker kvinnor. Jag är faktiskt rädd över vad som kan hända där. Jag är medveten om södra europas problem, arbetslöshet mm, men höjda skatter för att anställda personer fungerar det? Hur stärker man offentlig sektor, funkar det- behövs det pengar? Själv vill jag ha en växande offentlig sektor och alltså en privat verksamhet,som kan finansera den, hur ska du finansera din?

  4. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-06-03 22:57)
    Man tackar för uppskattning 🙂

    Missförstå mig rätt nu. Med trams menar jag Reinfeldths uttalanden.

    Sen vem som har rätt eller fel är ju sett utifrån betraktarens ögon. Jag tycker förstås att det är jag som har rätt. 🙂

    Jag menar förstås inte att höjda skatter ska vara ett mål.Det tror jag inte någon vill. Men som ett medel till att nå ditt man vill.

    Jag är ingen ekonom och jag kan inte säga hur det ska gå till i detalj. Begreppen offentlig sektor och privat verksamhet är väldigt luddiga för mig. Jag har svårt att se hur nånting som tvunget ska genera vinst i privata fickor ska kunna gå oavkortat till välfärd där pengarna behövs.
    Jag betalar hellre skatt och vet att pengarna går till den välfärd vi alla behöver , än till försäkringsbolag som gör enorma vinster som man stoppar i sina egna fickor.

  5. fd sosse

    Grattis till sista mätningen. Jag envisas dock med att påstå att faktiskt inget parti är egentligen intresserad av Norrland. Har ni fått stöd, hjälp av ngt parti när SCA lägger ned sågen? Jag menar inte meningslösa uttalanden för de finns ju allmänt. När det gäller Norrland måste vi gå över parti blocken för att vi ska överleva, där är jag allmänt oroad över vad som finns kvar 2025. Sen envisas jag med att upprepa att vi måste få till fler små företagare, som ger skatt till offentlig sektor. I kvällens rapport är ett inslag om hur hemtjänsten har orimliga scheman där personalen både ska vara hos Emma och Elsa samtidigt. Det sker även för min syster här i Umeå som jobbar i hemtjänsten, en S och V styrd kommun. Förstår du nu varför jag vill ha fler företag som kan betala skatt till offentlig sektor?

  6. Kristina Norman

    Svar till fd sosse (2013-06-04 19:13)
    Ja det var fina siffror som förevisades idag. Men vi ska ju vinna valet så vi har mycket jobb kvar. 🙂
    Jag kan hålla med dig om att vi behöver flera småföretagare men inte nödvändigtvis kopplat till välfärden. Däremot så tror jag att vi har en väldig potential i turistnäringen här hemma och i omnejden . Här i Vilhelmina har vi också flera företagare som producerar exotisk mat med lokala råvaror…flera av dom är mångfaldiga prisvinnare för sina produkter.
    Några exempel på vad som kan bli nått av.
    Sen har vi stort hopp på Stekejokkgruvan , en och annan vindpark och varför inte en tillverkningsindustri mot Norge. Det byggs ju som attans där borta…

    Minskade skatteintäkter ( bl.a. Pga av jobbskatteavdragen ) är en stor bov i dramat om överlappande tider och optimerade tidsscheman. men inte desto mindre helt oacceptabelt. dom äldre ska omvårdnad med kvalité och de som är anställda måste få ha drägliga villkor också… Men jag tror att det lätt blir så när minskande plånbok och vinstintresset styr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.