Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Hot och skrämsel? ?????…..

Maria Kristoffersson påstår i en kommentar i Lennart Holmlunds blogg om att rösta NEJ i folkomröstningen, att socialdemokraterna kör med ”hot och skrämsel” …(?)
Att jag retar mig på hennes retorik med jämna mellanrum kan inte ha gått någon förbi och att jag lär fortsätta reta mig på hennes ”politiska” budskap är och givet. Är det inte ryktesspridning, utan nån som helst substans så, skriver hon om faktisk information till skrämselpropaganda…
Jag tar för givet att Maria också, i egenskap av politiker och bloggare, har fått sin beskärda del av både hot och skrämsel, så hon torde veta vad det är.
Fakta är att Landstinget har en påse med ett visst innehåll pengar som ska fördelas så rättvist som möjligt är utifrån den befolkningsmängd som råder. Faktum är också att om man ändrar fördelningen i påsens innehåll , så blir det inte mera pengar i påsen.

(Nu såg jag att Maria också tyckte att stugägare som bor på annan ort skulle ha rätt att rösta i folkomröstningen. …. Då kanske Maria har åsikten att stugägrana ska betala skatt i det här länet också? Eller? …. )

Hot och skrämsel…. Det upplevde jag, och många andra med mig, när jag förra året var på en informationsträff i Åsele där Peter Olofsson deltog. Det första som mötte en när man kom in i lokalen var stora plakat , där det stod
”Död åt Olofsson”!
Jag kommer inte ihåg vad som stod skrivet på plakaten i övrigt, för denna text etsade sig fast på min hornhinna och överskuggade allt annat skrivet, som kanske var både relevant och klokt. Men det vet jag inte för det kom i skymundan av denna förfärliga slutsats.
Det är ungefär det obehagligaste möte jag bevistat någonsin, och jag bestämde mig där och då att det här vill jag inte ha någon del i. En organisation eller upprop kan ha vilka behjärtansvärda budskap som helst, men när man tillåter sådana utsvävelser så har man tappat något väldigt vitalt och det egentliga budskapet går förlorat i ett enda penndrag.

Jag tror att vi ska vara medvetna om att om vi skulle rösta ja i den här folkomröstningen så innebär det INTE som det sägs att det blir stopp för nedskärningar. Om budget som fastslogs för , vad är det ? … Två(2)år sen, skulle rivas upp och göras om, så blir den krassa verkligheten att pengarna tas ifrån andra verksamheter i inlandet. I min värld betyder det att försämringar är snarare ett givet faktum.
Hur alliansens företrädare kan påstå att det blir stopp för nedskärningar är för mig en gåta. Landstinget har, tack vare, regeringens politik, ett besparingskrav på nånstans runt 300 miljoner de kommande åren. Bara uppdateringen av nödvändig teknisk utrustning förväntas vara runt 80 miljoner… per år!!!! Så oavsett resultatet av denna folkomröstning så kan vi räkna med nedskärningar… Överallt!

Hemsjukvården som övertas av kommunerna nu i september, kombinerat med uppdateringarna på sjukstugorna i Vilhelmina och Storuman är två åtgärder som jag tror kommer att borga för att vi får en bättre sjukvård i inlandet än vi har haft de senaste åren.
Hemsjukvården blir dyrare för kommunen men kommer att gagna våra vårdtagare. Vi kommer närmare vården och det kan aldrig vara fel i en landsända där avstånden är en av de stora knäckfrågorna.

Vad som verkligen behövs i den här soppan är ett regeringsbyte.
Efter 7 år tror moderaterna med Reinfeldth i spetsen ortfarande att skattesänkningar är medicinen på allt ont(? ) följden av detta är bla frysta statsbidrag till både kommuner och landsting och sparbetingen ökar således.
Alltså…. Vill vi ha rättvist fördelade resurser och jämställd vård och omsorg, så måste vi ge Reinfeldth o Co. SPARKEN i sep 2014.
Det värsta är att även om vi byter regering så kan vi inte förvänta oss en ”återställning” i ett nafs. Det kommer att krävas många tuffa år att bygga upp det dom har rivit ner. Men Reinfelth o co måste bort för att få ett stopp på vidare Rasering av vårt välfärdssystem.

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    Och om någom forfarande är fundersam…. Ja…. Jag kommer att rösta NEJ i folkomröstningen!

  2. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    @LM
    Din kommentar blev förpassad i fel kasse. Den råkade följa med skräpposten… Helt oförvart, men eftersom den inte innehöll någonting av substans så tror jag inte det var nån större skada skedd…men iallafall… Sorry!

  3. Stefan

    ….och som den kloka kvinna du verkar vara så förstår jag att om det här hade handlat om nedskärningar i Vilhelmina så skulle du också ha röstat NEJ !!

  4. Patrik

    Hej Kristina.

    Jag läste att skatteintäkterna har ÖKAT med 1000 miljarder tack vare alliansen!
    Problemet med att socialdemokraterna och miljöpartiet tog bort ambulansen och vårdplatserna i Åsele respektive Dorotea är att de inte har någon aning om ekonomi eller logistik. Utan att ha räknat på det borde det ha varit billigare att byta ut en Umeå ambulans mot en akutbil. Kortare väg till och från sjukhuset bla.
    Akutbilen i Åsele är dessutom dyrare än ambulansen var!

    Resurserna måste användas smartare! Det är inte bara pumpa in pengar och tro att de löser problemen. Ett exempel på resursslöseriet är magnetröntgen som kostade i miljard/er att införskaffa. Används endast några dagar per vecka istället för 7 dagar 24 timmar om dygnet.

    Och det här med skrämseltaktik: Kina gillar heller inte att man säger sanningen eller vad man tycker och på de senaste åren har socialdemokraterna börjat att ogilla folk som kan tänka själv. Göran Perssons uppsträckning av Margaretha Vinberg angående hennes nej till Euron som slående exempel.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Det skulle vara intressant att veta var du har läst det ? Länk?
      Sen har jag svårt att förstå hur det kan bli ökade skatteintäkter när allians regeringens ”bästa verktyg” för att åtgärda allt är minskade skatter?
      Arbetslösheten och långtidsarbetslösheten ökar lavinartat. Fler människor får finna sig i att bli utförsäkrade både från A-kassa och sjukpenning och blir hänvisade till försörjningsstöd.
      Skatteprognosen för nästa år är minskade statsbidrag med för Vilhelminas del med -3,6 miljoner. Fick vi veta igårkväll.
      Regeringen väljer att sänka skatterna med lånade pengar.
      Enligt KI kommer att behövas skatteHÖJNINGAR med 80 miljarder för att kunna bibehålla den välfärd vi har idag fram till 2017.
      Anders Borg väljer att avstå från att kommentera KIs larmrapport.
      Jo det behövs smartare sätt att använda pengarna på. Men alliansen har knappast konstruktiva förslag. Det ska vara som förut. PUNKT!
      Socialdemokraterna har en lösning som innebär en mera kostnadseffektiv hantering, för att kunna bibehålla en likvärdig vård åt alla. Men istället för att se helheten snöar man in på förändringen.
      Jag säger det igen. Jag tror att med dom sammantagna åtgärderna kommer vi att få en bra vård i inlandet.

      • Patrik

        Tyvärr minns jag inte om det var en bloggare på VK eller någon annan tidning.
        Men jag hittade den här: http://politikfakta.se/2012/09/skatteintakterna-hogre-idag-an-2006/ som visar att intäkterna har ökat med ca 10 % 130 miljarder.
        Antalet arbetslösa har minskat med 1,4% jämfört med motsvarande period föregående år, arbetslösheten minskat 0,2%.
        Antalet arbetslösa 15-24 år har minskat med 1,8% jämfört med motsvarande period föregående år, arbetslösheten minskat 0,5%.Allt enligt SCB

        • Kristina Norman (inläggsförfattare)

          Tack för länken.
          Det är många siffror att ta in. Men jag hittar ingen jämförelse om storleken på befolkningsmängden under den nämnda perioden. Något som kan ha betydelse. Svårt också att göra jämförelser som stämmer korrekt i fråga om hur många faktiska personer som drabbas, när man räknar i procent. Ska kolla på det vid tillfälle. Tack för ”samtalet” Patrik!

  5. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    Alliansens alternativ är privata försäkringar och privatiserade vårdinrättningar… Det innebär att dom som har jobb, får jonbskatteavdrag och har råd att skaffa sig försäkringar som täcker upp kan bibehålla sitt vårdbehov. Dom som är sjuka, utförsäkrade och som har fått sälja allt dom äger och har för att kunna få försörjningsstöd, vilket är ett existensminimum som inte innefattar privata försäkringar, dom som verkligen behöver vården. Dom lämnas därhän….
    Men tänker man på att jobbskatteavdraget äts upp av de nya utgifter som följer med tack vare att välfärden försämras?
    Det första som hände när Alliansen tog över regeringen 2006 var dubbelt ökade bilförsäkringar och dubbel ökning på A-kassan … Där försvann dom extra kronorna som min make fick i sitt lönekuvert+ lite till.
    För min del, som sjukpensionär, har jag lägre inkomst nu än jag hade 2006.,,,
    Mina mediciner är mycket dyrare nu efter privatiseringen av Apoteket. Dessutom mycket svårare att få tag i. Nu måste jag gå in på Apoteket minst 14 dagar i förväg och beställa min medicin för att vara säker på att få den den dagen jag behöver göra ett nytt uttag.

    Landstinget VB kommer att behöva göra besparingar på 300 miljoner dom närmaste åren pga av minskade statsbidrag….
    Och sen har vi Fas 3 ….Sveriges numera största arbetsgivare…. Ojojoj …

  6. Stefan

    Du har fortfarande inte svarat på hur du skulle rösta om det här gällde Vilhelmina….man är väl inte förvånad om man säger så! Har man följt med i massmedia så vet man ju att det är partipiskan som gäller!

    • Kristina Norman (inläggsförfattare)

      Jag har bara funderat på vad och hur jag ska svara. och nu sticker jag ut hakan men så här tänker jag. Jag hade röstat NEJ. Det här är en fråga som gäller för hela länet inte nån enstaka ort.

      Jag kommer att rösta NEJ eftersom, Landstingets ”Projekt Balans ” som det här sparpaketet kallas, handlar om att få till samverkan och samarbete mellan kommuner och Landsting, för att på ett mera kostnadseffektivt sätt säkra en bra vård i HELA länet. Det handlar inte om att ställa orter emot varandra utan att samarbeta. Man måste se helheten. Idag finns ny teknik som underlättar och förkortar vårdtiderna på våra sjukhus. Det finns alla möjligheter att hitta nya lösningar som gör att vi inte behöver låsa fast oss vid gamla strukturer.
      Är alla problem lösta? Nej det är dom inte. Det finns stora utmaningar kvar att lösa. Det gör vi genom att enas och samarbeta i hela länet.
      Det som inte kommer fram i media är att hela länet har fått spara. Idag har Landstinget en ekonomi i balans tack vare dessa åtgärder. Dom politiker som nu förespråkar att man ska rösta JA förespråkar att allt ska vara som förut, (med dom högre kostnader som det medför) är samma (borgerliga)politiker som i sina partiprogram skriver att dom vill hitta nya kostnadseffektiva samarbetslösningar. När socialdemokraterna kommer fram med en metod att lösa detta så byter man åsikt. Med den politiken skulle Landstinget ligga på ett rejält underskott nu. Vart ska vi ta pengarna ifrån om det nu skulle bli 50 % deltagande och en övervikt för JA röster?…
      Det blir ju inte mera pengar i påsen.
      Borgarna är inte ute efter nått annat än att fälla socialdemokraterna, alla medel tillåtna tydligen. Det är bara beklagligt och sorgligt…. Och väldigt fult!
      Det går inte föra en ansvarsfull politik med att säga ” Vi ska ha det som förut”
      Jag är övertygad om att vi får mer vård för pengarna om vi kan samverka. Och det kan vi om vi vill.
      Dorotea har två vårdplatser på Bergvattengården. I samarbete med kommunen sparar man på så vis hälften av kostnaden. Pengar som man kan använda på ett mera effektivt sätt.
      Sak samma är det med akutbilen i Åsele. Liknande och tillfredställande lösningar har man hittat på andra orter i länet , så varför skulle det vara så omöjligt i Åsele och Dorotea? Man måste ju sätta sig ner och PRATA med varandra.
      När Doroteaupproret startade sin namninsamling hette det att man ville bevara vården i Dorotea. Så sa man i allafall när man stod ute i samhället med listorna. Nu heter det plötsligt att man vill bevara vården i länet. Det handlar alltså inte längre om Dorotea utan om länet som helhet.
      Socialdemokraterna ser länet som helhet och jobbar för att vård och omsorgsflödena ska fungera bättre och ha en ekonomi i balans. Vi måste få tillstånd en stark primärvård och mindre tryck på sjukhusen. Det ger bättre kontroll på ekonomin och trygghet på sikt. Något som är helt avgörande för att framtidens vård i länet ska vara fullvärdig … Att gå bakåt är ingen bra lösning.

      I övrigt tycker jag att du ska läsa mitt blogginlägg igen

      Vad det gäller den där partipiskan så har jag länge undrat hur den ser ut. För mig ter sig saker och ting mycket mera begripliga och hanterbara om man tar sig tid att informera sig om vad som faktiskt gäller.
      Det hade ju varit bättre om vi hade kunnat diskutera om hur vi ska komma tillrätta med stafettläkarsystemet istället .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.